Annonce
Annonce
"Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU," siger Lars Gårn Hansen. Foto: Colourbox
Miljøvismand: Dansk landbrug halter efter andre EU-lande i CO2-effektivitet
Selvom en reduceret produktion herhjemme, øger udledningen i udlandet, vil det stadig have en gavnlig effekt på klimaet og samfundsøkonomien, vurderer vismand Lars Gårn Hansen.
Dansk landbrug er ikke specielt klimavenligt sammenlignet med andre EU-lande, når man måler udledningen per tjente krone. Det fortæller Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet, i et interview med altinget.dk.
"Samlet set kan Danmark ikke bryste sig af at have en særligt klimavenlig landbrugsproduktion i EU-sammenhæng. Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU. Kun lidt mindre - men mindre," siger Lars Gårn Hansen til altinget.dk.
Han affejer desuden argumentet om, at det vil skubbe al udledning til udlandet, hvis man nedbringer udledningerne i det danske landbrug. Han mener ikke, at lækagen er et "tungtvejende argument" for at udskyde klimatiltagene. Lækagen er den andel af udslippet, der øges i et andet land, når et land indskrænker eller stopper sin produktion af en given vare.
"Og selvom man flytter noget produktion til et EU-land, hvor landbruget er væsentlig mindre CO2-effektivt, så er lækagen begrænset, hvis landet er bundet af EU's klimareduktionskrav for ikke-kvotesektoren. Det skyldes, at landet på grund af EU-kravet skal gennemføre ny klimaregulering, der fjerner den stigning i CO2-udledning, som udflytningen af landbrugsproduktion fra Danmark medfører," forklarer han og tilføjer, at der samtidig vil være en række sidegevinster for Danmark i form af lavere udledning af kvælstof og ammoniak.
Af samme årsag vil de første mange klimatiltag i landbruget ifølge Lars Gårn Hansen give samfundsøkonomisk overskud.
Flere artikler fra samme sektion
Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag
Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.
Nu er tiden inde: Økologien skal på museum
Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.