Annonce

Annonce

Miljøvismand: Dansk landbrug halter efter andre EU-lande i CO2-effektivitet

Selvom en reduceret produktion herhjemme, øger udledningen i udlandet, vil det stadig have en gavnlig effekt på klimaet og samfundsøkonomien, vurderer vismand Lars Gårn Hansen.

22. juni 2020
Læsetid: 2 minutter
En traktor kører oven på en bunke nyslået græs

"Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU," siger Lars Gårn Hansen. Foto: Colourbox

Dansk landbrug er ikke specielt klimavenligt sammenlignet med andre EU-lande, når man måler udledningen per tjente krone. Det fortæller Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet, i et interview med altinget.dk.

"Samlet set kan Danmark ikke bryste sig af at have en særligt klimavenlig landbrugsproduktion i EU-sammenhæng. Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU. Kun lidt mindre - men mindre," siger Lars Gårn Hansen til altinget.dk.

Han affejer desuden argumentet om, at det vil skubbe al udledning til udlandet, hvis man nedbringer udledningerne i det danske landbrug. Han mener ikke, at lækagen er et "tungtvejende argument" for at udskyde klimatiltagene. Lækagen er den andel af udslippet, der øges i et andet land, når et land indskrænker eller stopper sin produktion af en given vare.

"Og selvom man flytter noget produktion til et EU-land, hvor landbruget er væsentlig mindre CO2-effektivt, så er lækagen begrænset, hvis landet er bundet af EU's klimareduktionskrav for ikke-kvotesektoren. Det skyldes, at landet på grund af EU-kravet skal gennemføre ny klimaregulering, der fjerner den stigning i CO2-udledning, som udflytningen af landbrugsproduktion fra Danmark medfører," forklarer han og tilføjer, at der samtidig vil være en række sidegevinster for Danmark i form af lavere udledning af kvælstof og ammoniak.

Af samme årsag vil de første mange klimatiltag i landbruget ifølge Lars Gårn Hansen give samfundsøkonomisk overskud.

Flere artikler fra samme sektion

»Alarmerende«: PFAS-stof er fundet i vin på tværs af Europa, og mængderne stiger støt

TFA, der bl.a. stammer fra pesticider, er fundet i vin fra flere europæiske lande - især i vin produceret efter 2010. "Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger miljøkemikeren bag studiet.

24-04-2025 6 minutter PFAS,   Pesticider,   Vin

Økologisk bedrift er centrum i ny sag om byggeaffald i jorden

Flere tusinde ton jord er blevet læsset af på en mark i Nordsjælland. Hensigten var at gøre jorden mere dyrkbar, men siden har både borgere og myndigheder fundet affald i jorden.

23-04-2025 6 minutter Miljø

Oksekød er uforeneligt med en bæredygtig kost, viser ny beregning fra DTU

Selv moderate mængder af oksekød i kosten overskrider de planetære grænser, viser et nyt studie fra DTU. Til gengæld kan andre typer kød godt indgå i en bæredygtig kost - bare ikke i for store mængder.

22-04-2025 6 minutter Forskning,   Bæredygtighed