Annonce

Annonce

En vandhane med løbende vand

Der er fundet rester af pesticider i over 40 pct. af de danske drikkevandsboringer - i over 11 pct. af tilfældene var fundet over grænseværdien. Foto: Colourbox

Langt flere pesticidfund i drikkevandet end tidligere

Der er påvist pesticider eller nedbrydningsprodukter i fire ud af ti af de danske drikkevandsboringer.

Der er fundet rester af pesticider eller deres nedbrydningsprodukter i hele 41,1 pct. af de danske drikkevandsboringer. Heraf lå 11,4 pct. af fundene over grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter. 

Det viser en ny opgørelse af Geus på baggrund af tal fra databasen Jupiter over vandprøver foretaget i 2018-19. Det skriver ing.dk.

Der er tale om en stigning i fundene siden den seneste rapport fra Geus udkom i 2017; dengang var der pesticidfund i 32,5 pct. af boringerne, og 10,5 pct. af dem lå over grænseværdien. Seniorforsker ved Geus Anders Risbjerg Johnsen gør dog opmærksom på, at tallene ikke er helt sammenlignelige, da man har lavet et bredere udtræk nu, men at der ikke er "meget forskel" på de to datasæt. 

Han mener, at stigningen afspejler, at det fra 1. juli sidste år blev obligatorisk for vandværkerne at undersøge for dimethylsulfamid (DMS), der er et nedbrydningsprodukt fra svampemidlerne tolyfluanid og dichlofluanid, der bl.a. er blevet brugt til bekæmpelse af svampesygdomme i frugt-, bær og grøntproduktionen samt maling og træbeskyttelse. 

Ingen af midlerne er tilladt i dansk landbrug længere, men ifølge ing.dk bruges dichlofluanid fortsat i udendørsmaling og træbeskyttelse.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed