Annonce
Annonce
Langt flere pesticidfund i drikkevandet end tidligere
Der er påvist pesticider eller nedbrydningsprodukter i fire ud af ti af de danske drikkevandsboringer.

Der er fundet rester af pesticider i over 40 pct. af de danske drikkevandsboringer - i over 11 pct. af tilfældene var fundet over grænseværdien. Foto: Colourbox
Der er fundet rester af pesticider eller deres nedbrydningsprodukter i hele 41,1 pct. af de danske drikkevandsboringer. Heraf lå 11,4 pct. af fundene over grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter.
Det viser en ny opgørelse af Geus på baggrund af tal fra databasen Jupiter over vandprøver foretaget i 2018-19. Det skriver ing.dk.
Der er tale om en stigning i fundene siden den seneste rapport fra Geus udkom i 2017; dengang var der pesticidfund i 32,5 pct. af boringerne, og 10,5 pct. af dem lå over grænseværdien. Seniorforsker ved Geus Anders Risbjerg Johnsen gør dog opmærksom på, at tallene ikke er helt sammenlignelige, da man har lavet et bredere udtræk nu, men at der ikke er "meget forskel" på de to datasæt.
Han mener, at stigningen afspejler, at det fra 1. juli sidste år blev obligatorisk for vandværkerne at undersøge for dimethylsulfamid (DMS), der er et nedbrydningsprodukt fra svampemidlerne tolyfluanid og dichlofluanid, der bl.a. er blevet brugt til bekæmpelse af svampesygdomme i frugt-, bær og grøntproduktionen samt maling og træbeskyttelse.
Ingen af midlerne er tilladt i dansk landbrug længere, men ifølge ing.dk bruges dichlofluanid fortsat i udendørsmaling og træbeskyttelse.
Flere artikler fra samme sektion
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.