Annonce

Annonce

Egern spiser nødder på bænk i storby

Mange dyr og planter har gennem årene tilpasset sig livet i storbyerne, og nu kan du være med til at kortlægge biodiversiteten i København. Foto: Colourbox

Hjælp forskerne med at kortlægge biodiversiteten i København

København deltager endnu en gang i den verdensomspændende City Nature Challenge, hvor frivillige går på jagt efter vilde dyr, planter og svampe, som har tilpasset sig livet i storbyen.

Fra den 29. april til og med 2. maj kan alle være med til at lede efter vilde dyr, planter og svampe i vores hovedstad, så vi fælles kan blive klogere på hvilke vilde arter, vi bor side om side med. 

I 2021 var 442 frivillige med at kortlægge og identificere vilde organismer i København. Det blev til i alt 746 forskellige arter og mere end 2.000 observationer. Arrangørerne håber at sætte nye rekorder i år.

København deltager i år som den eneste by i Norden i City Nature Challenge, men på verdensplan forventes mere end 400 byer at være med, oplyser Statens Naturhistoriske Museum, der står for den danske deltagelse i City Nature Challenge.

Alle kan være med i City Nature Challenge, og alle arter tæller med – så længe de er vilde.

City Nature Challenge 2022

  • City Nature Challenge er skabt af Natural History Museum of Los Angeles County og California Acedemy of Sciences og startede som en venskabelig konkurrence mellem Los Angeles og San Fransisco i 2016 om, hvilken by der kunne finde flest vilde arter.

  • Siden har det bredt sig til hele verden, og gennem årene er tusindevis af arter blevet registreret i byer på tværs af hele verden.

Det eneste du skal gøre, er at oprette sig som bruger på enten iNaturalist eller Arter, tage din smartphone eller kamera med ud i København og tage billeder af alle de dyr, planter eller svampe, som du kan finde – uanset om du ved hvilken art det er eller ej. Dine fund tæller automatisk med i City Nature Challenge 2022 København, så længe du befinder dig inden for projektområdet, oplyser arrangørerne.

En både sjov og vigtig begivenhed

”De spændende naturoplevelser findes overalt, så snart man tager sig tid til at kigge lidt nærmere efter. De vilde arter som findes i bymiljøer har tilpasset sig livet i byen, og selvom man måske ikke lægger mærke til dem, så trives både mange arter af dyr, planter og svampe side om side med biler, butikker og boliger,” fortæller Jonas Colling Larsen, biolog og projektleder ved Statens Naturhistoriske Museum.

Han beskriver City Nature Challenge som en både sjov og vigtig begivenhed:

"Ud over at man kan få en fede naturoplevelser i byen, ved at kigge efter de vilde arter, så bidrager man også med vigtig data, når man registrerer sin observation. Al data er nemlig frit tilgængeligt til forskning, så vi kan blive klogere på biodiversiteten omkring os,” fortæller Jonas Colling Larsen.

I 2021 var 419 byer med og over 50.000 frivillige hjalp med at finde og identificere i alt 45.300 forskellige arter.

Flere artikler fra samme sektion

Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers

Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.

27-11-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning

Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere

At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.

26-11-2024 9 minutter Ulandsarbejde,   Klima,   Udland

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.