Annonce

Annonce

En traktor kører på en mark og sprøjter afgrøderne med pesticider

De mange regelbrud udgør en trussel mod vores rene drikkevand, siger professor og ekspert i vandmiljø Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Sustain. Foto: Colourbox

Flere hundrede kontroller af landmænd afslører udbredte brud på pesticidregler

I 40 pct. af over 600 pesticidkontroller sidste år blev der fundet brud på reglerne. Minister varsler øget fokus på problemet.

Der blev konstateret adskillige brud på pesticidreglerne, da Landbrugsstyrelsen sidste år førte kontrol med danske landmænd.

Af i alt 612 kontroller blev der konstateret overtrædelser i 40 pct. af tilfældene - og overtrædelserne er på niveau med året før. Det skriver Politiken på baggrund af data fra Miljøministeriet.

Overtrædelserne kan være af forskellig karakter, som fx at en landmand har pesticider stående, der har mistet deres godkendelse, eller forkert anvendelse af midlerne.

De mange regelbrud udgør en trussel mod vores rene drikkevand, siger professor og ekspert i vandmiljø Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Sustain til Politiken:

"På over halvdelen af de steder, man går ud og tager en prøve af det grundvand, som senere bliver til drikkevand, finder man pesticider. Så det er jo et udbredt problem, og det er rigtig store dele af vores grundvandsmagasiner, som er påvirket af anvendelsen af pesticider."

Miljøminister Magnus Heunicke (S) kalder tallene for "langt fra tilfredsstillende" og varsler fokus på området den kommende tid.

Katrine Barnkob Lindgreen, afdelingsleder for Vand og Natur i Landbrug & Fødevarer, finder også resultatet af pesticidkontrollen utilfredsstillende.

"Det er jo et udtryk for sjusk. Selvfølgelig skal tingene være i orden, og det er den enkelte landmands ansvar at sikre det," siger hun til Politiken.

Flere artikler fra samme sektion

Det er ikke kun i luften: Også forurening af jord og vand fører til hjerte-karsygdomme, advarer forskere

Mere og mere forskning viser, at bl.a. pesticider og tungmetaller i vores jord og vand sandsynligvis bidrager til hjerte-karsygdomme, som er ansvarlige for millioner af menneskers død hvert år.

11-10-2024 5 minutter Miljø,   Forskning,   Pesticider

Ny analyse af lavere moms på frugt og grønt viser både fordele og ulemper

Det giver danskerne flere sunde leveår og mere luft i budgettet, hvis politikerne sænker momsen på frugt og grønt. Til gengæld er det dyrt på andre poster, viser en ny analyse fra Skatteministeriet.

10-10-2024 4 minutter Forbrug,   Frugt, bær, grønt,   Politik

Vi fælder mere skov nu, end da verdens lande for tre år siden aftalte at stoppe skovrydning

I 2021 indgik 140 nationer en aftale om at stoppe afskovning senest i 2030. Siden dengang er afskovningen steget, bl.a. som følge af landbrugsproduktion og minedrift. Trods stigningen er der dog enkelte succeshistorier.

10-10-2024 4 minutter Natur,   Udland