Annonce
Annonce
De mange regelbrud udgør en trussel mod vores rene drikkevand, siger professor og ekspert i vandmiljø Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Sustain. Foto: Colourbox
Flere hundrede kontroller af landmænd afslører udbredte brud på pesticidregler
I 40 pct. af over 600 pesticidkontroller sidste år blev der fundet brud på reglerne. Minister varsler øget fokus på problemet.
Der blev konstateret adskillige brud på pesticidreglerne, da Landbrugsstyrelsen sidste år førte kontrol med danske landmænd.
Af i alt 612 kontroller blev der konstateret overtrædelser i 40 pct. af tilfældene - og overtrædelserne er på niveau med året før. Det skriver Politiken på baggrund af data fra Miljøministeriet.
Overtrædelserne kan være af forskellig karakter, som fx at en landmand har pesticider stående, der har mistet deres godkendelse, eller forkert anvendelse af midlerne.
De mange regelbrud udgør en trussel mod vores rene drikkevand, siger professor og ekspert i vandmiljø Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Sustain til Politiken:
"På over halvdelen af de steder, man går ud og tager en prøve af det grundvand, som senere bliver til drikkevand, finder man pesticider. Så det er jo et udbredt problem, og det er rigtig store dele af vores grundvandsmagasiner, som er påvirket af anvendelsen af pesticider."
Miljøminister Magnus Heunicke (S) kalder tallene for "langt fra tilfredsstillende" og varsler fokus på området den kommende tid.
Katrine Barnkob Lindgreen, afdelingsleder for Vand og Natur i Landbrug & Fødevarer, finder også resultatet af pesticidkontrollen utilfredsstillende.
"Det er jo et udtryk for sjusk. Selvfølgelig skal tingene være i orden, og det er den enkelte landmands ansvar at sikre det," siger hun til Politiken.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.