Annonce

Annonce

Portrætfoto af Peter Aalbæk Jensen

"Hvad er det for et fingeraftryk, min generation har sat på kloden? Vi har bare raget til os. Det er så hult, så nu prøver vi at gøre noget ved det," siger filmproducer Peter Aalbæk Jensen om sit seneste initiativ. Foto: Søren Jonesen

Danske filmfolk vil skabe ny øko-landsby

Instruktør Lars von Trier og producer Peter Aalbæk Jensen vil stifte en landsby, der drives af vedvarende energi og producerer økologiske grønsager.

47 boliger og fire store drivhuse, der producerer økologiske fødevarer, skal udgøre en kommende og primært selvforsynende økologisk landsby nær Filmbyen i Avedøre. 

Det er to af de helt store navne inden for dansk filmproduktion instruktør Lars von Trier og filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, der står bag satsningen. Gennem det fælles ejendomsselskab Himmerige ApS har de fået godkendt en lokalplan, og nu leder de efter pengefolk, der vil hjælpe med finansieringen. Det skriver finans.dk.

Hensigten er at skabe et samfund, der værner om klodens ressourcer, og en del af energien skal forsynes af solenergi.

"Vi kan ikke være pisseligeglade med kloden og vores børnebørn. Nogen vil måske sige, at jeg prøver at kompensere for alle de ulykker, jeg har lavet. Men jeg synes i det mindste, at vi skal prøve at rette op på nogle af de fejl, vi har lavet," siger Peter Aalbæk Jensen til finans.dk og tilføjer, at han har brugt "alt for meget" på projektet, og at han aldrig får pengene hjem igen.

"Vi har bare raget til os"

Han regner ikke med at være blandt beboerne i den kommende landsby, da han i forvejen har gang i et andet projekt i Herfølge, hvor han vil omdanne sit eget landbrug til en lignende øko-landsby med egen møntfod.

"Hvad er det for et fingeraftryk, min generation har sat på kloden? Vi har bare raget til os. Det er så hult, så nu prøver vi at gøre noget ved det," siger han.

Det andet projekt i Herfølge påbegyndes efter planen i 2020. Peter Aalbæk Jensens gård ligger klos op ad 125.000 m2 jord, hvor der skal bygges 50-60 huse bygget i ler og halm, og i byens forsamlingshus, vil der blive serveret mad til byens familier med produkter fra det omkringliggende økolandbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Frivillige aftaler kunne ikke sikre landets drikkevandsboringer i tide

Efter seks års forsøg er det ikke lykkedes for landets vandværker at lave de frivillige aftaler med landmænd og lodsejere, der skulle sikre landets drikkevandsboringer mod pesticidrester. Nu er opgaven skubbet videre til kommunerne, men det har kun gjort det endnu mere tidskrævende at indgå aftaler.

21-02-2025 10 minutter Pesticider,   Politik,   Drikkevand

Pesticider skyder forbi deres mål og skader organismer, som de ikke burde påvirke

Et metastudie viser, at pesticider også skader organismer, som de aldrig var designet til at påvirke. Og nyere pesticider er ikke bedre end ældre pesticider, når det gælder om at undgå de såkaldte ikke-målarter.

19-02-2025 5 minutter Pesticider,   Miljø,   Forskning

Vandværker hæver priserne for at kunne beskytte drikkevandet mod pesticider

Flere danskere kan se frem til dyrere drikkevand, som en direkte konsekvens af at der bliver brugt pesticider i områder, hvor midlerne risikerer at forurene vandet.

18-02-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider