Annonce

Annonce

Køer står og kigger på kameraet

EU-kommissær Stella Kyriakides vil sætte fokus på dyrevelfærden i de europæiske landbrug. Hun mener, at intensiveringen af husdyrproduktionen har haft en række negative konsekvenser for både dyrene, sundheden og miljøet. Foto: Colourbox

EU har igangsat et "fitnesstjek" af landbrugets dyrevelfærd

Dyrevelfærdsloven i EU er forældet, lyder det fra en EU-kommissær, som bl.a. kritiserer intensiveringen af husdyrproduktionen. Der åbnes også for en mærkningsordning.

Husdyrene skal have det bedre i Europas fremtidige landbrug. Derfor er der efter årelang stilstand behov for at gennemgå dyrevelfærdsloven i EU og gøre den tidssvarende.

Det fortalte EU-kommissær Stella Kyriakides i sin tale til et møde om EU's dyrevelfærd blandt medlemmerne af EU's velfærdsplatform, der udgøres af forskere, NGO'er og brancheorganisationer. 

Der er gået mere end 10 år, siden EU senest lavede lovgivning inden for dyrevelfærd - nogle love er endda over 20 år gamle - og siden da er der kommet mere viden til på området, påpegede Stella Kyriakides. 

Dyrevelfærd er derfor også blevet et væsentligt element i EU's nye 'Farm to Fork'-strategi, som har sat rammerne for en fremtidig bæredygtig fødevareproduktion.

"Det vil skabe positive forandringer såvel i tråd med vores etiske principper som for at respektere borgernes ønsker. Højintensive systemer har skabt store mængder mad. Samtidig har det ført til overforbrug og dertilhørende sygdomme, madspild og lidelser for dyrene for ikke at nævne de miljømæssige konsekvenser. Disse problematikker bekymrer mig, og jeg vil gentage behovet for at opfylde vore borgeres forventninger til et mere bæredygtigt fødevaresystem," sagde hun og pegede specifikt på velfærdsproblemerne med de lange transporttider.

Mulig mærkningsordning på vej

Første skridt på vejen er at igangsætte en evaluering - eller hvad hun kalder et "fitnesstjek" - af lovgivningen, som netop er blevet igangsat. Hun forventer, at processen er afsluttet sidst i 2021. Samtidig har man bedt det europæiske fødevaresikkerhedsagentur, Efsa, om at komme med sine faglige vurderinger af lovgivningen, og baseret på disse initiativer forventer Stella Kyriakides at være klar til at præsentere ny konkret lovgivning i 2023.

Sideløbende vil kommissionen overveje, om det kan blive nødvendigt med en form for mærkningsordning af dyrevelfærden på produkternes emballage.

"Ved at gøre forbrugerne mere informerede om dyrevelfærd kan man bidrage til at forbedre velfærden for disse dyr, samtidig med at det sikrer en højere indkomst for landmændene," sagde hun.

Flere artikler fra samme sektion

Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det

Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.

18-11-2024 5 minutter Klima,   Miljø,   Politik

Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«

Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.

18-11-2024 5 minutter Miljø,   Klima,   Politik

Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb

Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.

18-11-2024 4 minutter Miljø,   Klima