Annonce
Annonce
Danske Vandværker forventer, at man i fremtiden vil rense langt mere af det danske drikkevand på grund af et stigende antal fund af problematiske stoffer. Foto: Colourbox
Et paradigmeskifte for dansk drikkevand: Giftstoffer tvinger nu flere kommuner til at rense det
Flere kommuner vil nu til at rense danskernes drikkevand pga. fund af problematiske stoffer - det var nærmest utænkeligt for bare 10 år siden.
Flere fund af giftstoffer i grundvandet betyder, at et stigende antal kommuner har ansøgt om lov til at rense drikkevandet. Det skriver jp.dk.
Hos Vancenter Syd har man fund på over grænseværdien for flere problematiske stoffer i op mod en tredjedel af indvindingsboringerne.
"Vi er i gang med et gradvist paradigmeskifte, fordi problemerne med forurening af drikkevandet er blevet så massive, at vi er nødt til at glemme den dogmatiske tilgang, man tidligere havde, at vi ikke måtte rense drikkvandet," siger Troels Kærgaard Bjerre, projektchef ved Vandcenter Syd, til jp.dk.
Han henviser til, at holdningen for få år siden var, at Danmark som udgangspunkt skulle levere rent, urenset drikkevand.
Ifølge Miljøstyrelsen har 52 kommuner i perioden 2012-2019 givet i alt 110 tilladelser til vandrensning, og forventningen fra Danske Vandværker er, at man i fremtiden vil rense langt mere af drikkevandet.
Miljøminister Lea Wermelin (S) er bekymret over udviklingen og ønsker nu en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet, så rensningen kun bliver midlertidig.
Det er sårligt rester af sprøjtegifte og rester fra træbeskyttelse, der giver problemer. En del af forklaringen er, at overvågningen er blevet bedre, så man har opdaget flere stoffer end ellers.
Flere artikler fra samme sektion
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet
De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.