Det ses igen og igen: Syge og tilskadekomne grise får ikke ordentlig pleje
Pasning og pleje af syge og tilskadekomne grise er stadig den største udfordring for griseproducenterne, viser en ny kontrol fra Fødevarestyrelsen. Styrelsen måtte give sanktioner til 20 pct. af besætningerne i stikprøvekontroller af syge og tilskadekomne dyrs håndtering.

400 grisebesætninger fik sidste år særligt besøg af Fødevarestyrelsen. Det skete, i forbindelse med en kontrolkampagne, hvor styrelsen foretog stikprøvekontroller for at se, om syge og tilskadekomne grise fik den fornødne pleje.
Årsagen var, at det netop er dér, hvor et historisk set halter for branchen. Og kontrolkampagnen bekræftede, at det fortsat er et problem, idet 20 pct. af besætningerne fik en sanktion for ikke at håndtere de syge eller skadede dyr i tråd med reglerne.
Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
"Vi ved, at det for nogle kan være svært at se, hvornår det svækkede eller halte dyr skal i sygeboks, ligesom det kan være svært at træffe beslutning om, hvornår det er nødvendigt at aflive et sygt og svækket dyr. Men når 20 pct. af besætningerne får sanktioner, er der behov for større opmærksomhed. Det generelle billede er, at for mange besætningsansvarlige ikke er hurtige og konsekvente nok, når der er tegn på, at dyrene er syge eller har skader," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Christina Rughede.
Flere problemer i større besætninger
Flest sanktioner blev givet for manglende behandling af syge dyr, fulgt af utilstrækkelige sygestier og manglende optegnelser over medicinsk behandling. Kontrollerne viste også, at store besætninger med over 1.500 slagtegrise eller 1.000 søer oftere får sanktioner end mindre besætninger. Det tyder altså på, at et stort antal dyr gør det særligt udfordrende at sikre korrekt håndtering og tilsyn i staldene.
"Store besætninger er mere komplekse, og vi ser, at de hyppigere har udfordringer med at holde styr på alle opgaver og processer," siger Christina Rughede, som tilføjer, at det aldrig må gå ud over dyrevelfærden.
Fødevarestyrelsens anbefalinger til besætningsejerne er, at de styrker indsatsen over for medarbejderne, bl.a. ved at sikre medarbejderne uddannelse og let tilgængelig information om korrekt håndtering af syge og tilskadekomne dyr. Fødevarestyrelsen er i dialog med Landbrug & Fødevarer om denne indsats.
Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris (LFG) har netop varslet, at branchen vil tilbyde nye online-kurser målrettet staldmedarbejdere, som sætter fokus på håndtering af grise, der er ramt af sygdom eller skade.