Annonce

Annonce

Løvskov

Løvskov. Foto: Colourbox

Der er rekordstor interesse for at etablere nye danske skove

Landbrugsstyrelsen har modtaget næsten 500 ansøgninger fra lodsejere, som ønsker støtte til at rejse i alt 2.300 ha ny skov i Danmark.

Interessen for at etablere ny skov er steget kraftigt det seneste år sammenlignet med 2019. Da fristen udløb på årets ansøgningsrunde for privat skovrejsning, lå der 479 ansøgninger til knap 79 mio. kr. i Landbrugsstyrelsens bunke. 

Det er det det hidtil største antal ansøgere til skovrejsning, og hvis alle ansøgninger om tilskud lever op til kravene, kan det betyde, at der bliver plantet 2.300 ha skov, oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Til sammenligning søgte 279 lodsejere sidste år om tilskud fra puljen.

"Det er helt fantastisk at se, hvor mange private der er parat til at plante skov til gavn for klimaet og miljøet. I år er der dobbelt så mange penge i puljen som sidste år, og alligevel er der kommet ansøgninger ind for mere end puljens størrelse. Jeg har besluttet at lægge ekstra penge i puljen, så der er tilskud til alle ansøgere, der lever op til kravene. Det er vigtigt, at vi får gang i så meget skovrejsning som muligt, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

I år var der oprindeligt afsat 70 mio. kroner til lodsejere, der vil lave privat skov på deres jorde.

Miljø står forrest i køen

De nye skove er blandt andet med til at forbedre vandmiljøet, fordi de reducerer udledningen af kvælstof til søer og fjorde. Hvis alle ansøgninger fører til nye skove, kan de potentielt reducere udledningen af kvælstof med over 29 tons, lyder ministeriets beregninger.  

Landbrugsstyrelsen er gået i gang med at sagsbehandle de indkomne ansøgninger. Puljen bliver fordelt, så den giver den største miljøgevinst for pengene. Det betyder blandt andet, at ny skov i områder, hvor der er meget kvælstof, bliver favoriseret. 

Det betyder, at de projekter, som har det bedste potentiale for at reducere kvælstof, og som dermed har den største effekt for vandmiljøet, bliver prioriteret først. Da der er regionale forskelle på, hvor meget kvælstof der potentielt udledes til vandmiljøet, bliver der kigget på både projektets beliggenhed og hvor store projektarealerne er, hedder det i meddelelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS