Danmark udvider samarbejdet om at genopbygge Ukraines landbrugssektor

Med en ny samarbejdsaftale lover Danmark at bidrage med viden og teknisk støtte til at genoprette Ukraines landbrugssektor og styrke tilpasningen til EU-standarder.

14. maj 2025
Læsetid: 2 minutter
Jacob Jensen står på talerstolen til ØL's GF 2023
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har underskrevet en aftale, der udbygger Danmarks samarbejde med Ukraine om at genopbygge landets fiskeri- og landbrugssektor. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og Ukraines landbrugsminister Vitaliy Koval har onsdag underskrevet en aftale, der udvider det bilaterale samarbejde om landbrug, fiskeri og fødevareproduktion. Underskrivelsen fandt sted ved et møde i København og bygger videre på en samarbejdsaftale, der blev etableret i 2023. Det oplyser fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen omfatter blandt andet samarbejde om kapacitetsopbygning i Ukraines landbrugssektor og fødevareproduktion som led i landets genopbygning. Danmark har siden krigens udbrud i 2022 ydet støtte til Ukraine både politisk og gennem erhvervssamarbejder. Med den nye aftale udvides samarbejdet til også at omfatte fiskeri og akvakultur.

"Jeg er stolt over, at Danmark aktivt tager del i genopbygningen af Ukraine. Danmark og Ukraine har i mange år haft et stærkt samarbejde som store landbrugsnationer, og netop i krisetider viser det sig, hvor værdifuldt det samarbejde virkelig er. Aftalen styrker konkret vores fælles samarbejde inden for landbrug, fiskeri og fødevareindustri og er et klart signal om, at vi står skulder ved skulder med Ukraine. Danmark vil gøre alt, hvad vi kan, for at bidrage til genopbygningen af Ukraine dér, hvor vi kan bedst muligt," siger fødevareminister Jacob Jensen.

Baggrunden for aftalen er et myndighedssamarbejde mellem de to lande, som blev igangsat i oktober 2023. Projektet er finansieret som en del af den danske udviklingsbistand og har til formål at styrke ukrainske myndigheders arbejde med blandt andet fødevaresikkerhed, eksportkrav, dyresundhed og grøn omstilling i takt med landets tilnærmelse til EU.

Det nye samarbejde skal understøtte fælles projekter og udveksling af erfaringer inden for blandt andet fødevareindustri, fiskeri og landbrugsproduktion.