Annonce

Annonce

Vi er nødt til at give plads til flere

DEBAT: Hvis vi vil involvere flere forskellige medlemsgrupper, skal vi også give plads til, at de kan føle sig hjemme. Derfor har bestyrelsen foreslået en ny struktur.

10. februar 2021
Læsetid: 4 minutter
En kunde handler økologiske frostvarer i en butik

Økologien er gået fra at være en niche til at fylde meget i danskernes liv. Derfor er det naturligt, at man ændrer rammerne i Økologisk Landsforening for at give andre medlemsgrupper mere plads, mener Mads Helms. Foto: Morten Telling

Af: Mads Helms, økologisk mælkeproducent og bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening

"Hvad skal det til for?" er jeg blevet spurgt nogle gange i forbindelse med bestyrelsens forslag om at lave et repræsentantskab.

Der er jo allerede sendt meget materiale ud om, hvad det er, vi vil, og hvorfor, og som fortæller det. Der har også været holdt tre digitale dialogmøder, hvor man har haft mulighed for at spørge ind, kommentere og komme med ændringsforslag. Jeg synes, det var tre rigtig gode møder, der gav nogle gode diskussioner og forslag til forbedringer.

En udfordring i at komme med et så stort og omfattende forslag - noget som vi i bestyrelsen snart har brugt to år på at forberede - er at læse, forstå og forhåbentlig i sidste ende at acceptere, og derfor er det naturligt at være skeptisk, stille kritiske spørgsmål og gerne ville have noget mere tid.

Når jeg skal prøve at forstå noget, har jeg ofte brug for at omskrive dette til nogle billeder, der forenkler tingene. Med nedenstående er det ikke mit ønske at gøre noget for banalt, men forhåbentlig kan det give andre et billede af, hvad jeg mener, det er vi har gang i.

Vi udfordrer husets rammer

Økologien betyder jo, som vi alle ved, noget om at holde hus. Hvis vi nu siger, at foreningen er selve dette hus, der er bygget på et fundament af de demokratiske og økologiske principper: Fra det hus har vi nu i 40 år udviklet økologien fra nogle få personers tanker om gøre nogle ting anderledes til i dag at være en vigtig part af danskernes dagligdag. Det er sket, fordi vi har haft dette hus (foreningen) at samles om og udvikle fra, hvor vi har kunnet drøfte ideer med ligestillede, der altid har set på muligheder frem for begrænsninger, når det bare var i respekt for livet.

Med den nye strategi om at være en bred interesseorganisation udfordrer vi rammerne i dette hus, og hvis vi vil involvere flere forskellige medlemsgrupper, skal vi også have plads til, at de kan føle sig hjemme. Indtil nu har vi i bestyrelsen siddet i køkkenalrummet rundt om spisebordet og via samtale udviklet økologien. Men de seneste år har økonomien fyldt mere og mere - ja, man kan vel sige, at rudekuverterne har gjort det svært at finde plads til tallerknerne og dermed ikke haft mulighed for de gode samtaler.

Bestyrelsen vil med sit forslag have ryddet op på spisebordet. Når vi samtidig åbner dørene for flere, skal vi have mere plads omkring spisebordet, så flere kan være med til de udviklende samtaler (repræsentantskabet).

Samtidig får vi flyttet alle rudekuverterne ind i et mindre rum, hvor en mindre udvalgt gruppe (bestyrelsen) får styr på økonomien og sikret, at huset bliver vedligeholdt, men også sikrer, at de ideer og beslutninger, der tages omkring spisebordet, kan og vil blive realiseret.

Intet er besluttet endnu

Nu er der jo mange følelser omkring et sted, som man har været med til at bygge op og holder af, som det er. Men den foreslåede ombygning er grundigt gennemarbejdet over lang tid, og vi vil derfor gerne i gang nu, fremfor at vente på at vi igen engang kan mødes fysisk.

Men ring eller skriv - bestyrelsen er klar til at forklare og forsvare, og intet er jo besluttet endnu, så forbedringsforslag modtages med glæde.

Vort håb og forventninger er, at vi vil få et hus, hvor endnu flere vil føle sig hjemme og være med til at sikre den økologiske fremtid.

Flere artikler fra samme sektion

Ultraforsimplede fødevareskribenter

DEBAT: Politikens uklare og forsimplede formidling af, hvad der er sundt og ultraforarbejdet, og hvad folk advares imod at spise, er skadelig for de fødevarevirksomheder, der leverer gode, sunde produkter, og skadelig for almindelige mennesker, som prøver at navigere fornuftigt i dagligdagen.

11-04-2025 8 minutter Debat

Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener

KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.

08-04-2025 4 minutter Kronik,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv

Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav

FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

28-03-2025 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv