Annonce

Annonce

Sådan kan vi organisere og videreudvikle Økologisk Landsforening

DEBAT: Jeg forstår ikke helt den frygt, der er, for at man mister indflydelse, hvis den nye struktur i ØL vedtages. Et repræsentantskab vil opfylde det krav, der stilles, om et bredt medlemsdemokrati.

03. marts 2022
Læsetid: 3 minutter
Portrætfoto af Uffe Bie

For mig handler det om ledelse og organisering af, hvem der gør hvad. Med den opdeling, der er skitseret, er der mulighed for få arbejdet fordelt hensigtsmæssigt, og selvfølgelig er der mulighed for, at en ny bestyrelse justerer, skriver formandskandidat i ØL Uffe Bie. Foto: Privat

Af: Uffe Bie, kandidat til formandsposten i Økologisk Landsforening

Debatten op til Generalforsamlingen (GF) er godt i gang. Hvor er det herligt, for det er jo det, der kendetegner os økologer; hold op, hvor kan vi diskutere. Det har der formentlig også været op til beslutningen om ændringen fra at være en erhvervsorganisation til en bredere interesseorganisation, som bestyrelsen er blevet pålagt af GF. Nu skal det så udmøntes i en ændret struktur for at komme i mål, og det giver naturligt en runde mere i manegen.

Når der kommer forslag til ændring af strukturen, er det helt forståeligt. Jeg forstår dog ikke helt den frygt, der er, for at man mister indflydelse. Ja, der skal vælges færre på GF, men de øvrige bliver jo valgt i relevante fora ude i fagudvalgene blandt fagligt ligestillede. Vi må have tillid til, at de kan vælge de rigtige blandt deres egne - der skal naturligvis inviteres bredt, så alle har mulighed for at møde frem og stille op inden for eget fagområde.

De forskellige valgte kommer nu til at skulle forfægte deres budskaber i et fælles forum - repræsentantskabet - det er her, der bliver diskuteret på tværs, som mange ønsker, og hvor den faglige og politiske retning sættes.

Det vil opfylde det krav, der stilles, om et bredt medlemsdemokrati. Hvis disse personer skulle vælges på GF, ville det blive en ren skyggeafstemning.

En hensigtsmæssig fordeling

For mig handler det om ledelse og organisering af, hvem der gør hvad. Med den opdeling, der er skitseret, er der mulighed for få arbejdet fordelt hensigtsmæssigt, og selvfølgelig er der mulighed for, at en ny bestyrelse justerer. Selve ØL som forening og de ledelsesmæssige ting, som ligger der, er altså ikke større, end at en mindre bestyrelse med de rette kompetencer bør kunne klar opgaven.

Det vil være bedre at udnytte de øvrige engagerede valgte plus flere til at arbejde udelukkende med faglig og politisk retning, for det kræver altså noget tid. Husk at det altid er muligt at kontakte bestyrelsen året rundt med gode ideer. Formanden og den øvrige bestyrelse er jo også en del af repræsentantskabet  så der er ikke nogen konflikter der.

Få fat i de unge studerende

Vi skal have flere medlemmer i alle kategorier. Til det har vi brug for noget rigtigt græsrodsarbejde.

Jeg vil slå et slag for, at der på tværs af fagudvalgene - optimalt er de jo valgt spredt geografisk over alle regioner - findes en gruppe, som får til opgave at opsøge andre foreninger. Det kan være lokale hos Danmarks Naturfredningsforening eller Dyrenes Beskyttelse, men det kunne jo også være nogle af de studenterforeninger, der er under de forskellige uddannelser rundt omkring i landet. Der har de unge helt sikkert en mening om tingene. Et emne at starte med kunne jo være klimaet - det har de i hvert fald en mening om.

Ad den vej vil der skabes en relation til ØL og alt, hvad vi står for og de forskellige medlemstilbud.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Ultraforsimplede fødevareskribenter

DEBAT: Politikens uklare og forsimplede formidling af, hvad der er sundt og ultraforarbejdet, og hvad folk advares imod at spise, er skadelig for de fødevarevirksomheder, der leverer gode, sunde produkter, og skadelig for almindelige mennesker, som prøver at navigere fornuftigt i dagligdagen.

11-04-2025 8 minutter Debat

Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener

KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.

08-04-2025 4 minutter Kronik,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv

Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav

FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

28-03-2025 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv