Annonce

Annonce

Mogens Jensen sidder ved et bord og taler

Økologisk Landsforening har endnu engang i en henvendelse til fødevareminister Mogens Jensen (S) og direktøren for Landbrugsstyrelsen foreslået, at Landbrugsstyrelsen igangsætter udbetalinger på 80 pct. af støtten og laver en restoverførsel, når sagsbehandlingen er færdig. Foto: Thomas Søndergaard/Play The Game

Nu skal økologitilskuddet og pleje-græstilskuddet altså udbetales

DEBAT: Økologerne har ventet på deres lønningsdag længe. Udbetalingen af det økologiske arealtilskud og pleje-græstilskuddet lader nemlig vente på sig.

Af Sybille Kyed, Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, og Claus Østergaard, plantechef i ØkologiRådgivning Danmark

Det har lige været lønningsdag for de fleste danskere, og det er, som regel, en god dag. Hos økologerne har vi ventet på vores lønningsdag længe. Udbetalingen af det økologiske arealtilskud og plejegræs-tilskuddet lader nemlig vente på sig. Perioden for udbetalingen begynder 1. december, men alligevel er det kun knap en tredjedel af det økologiske arealtilskud, der d.d. er udbetalt til økologerne, og plejegræs-tilskuddet har ingen set noget til endnu. Det er mange penge, som mangler i den økologiske sektor, og som også belaster de banker, der står bag økologerne. 

Landbrugsstyrelsen har forklaret, at det er it-systemerne, der svigter. Det er desværre en forklaring, som vi snart er vant til at få år efter år. Så svigtende it-systemer må betragtes som en præmis, der skal tages højde for. 

Økologisk Landsforening har derfor endnu engang i en henvendelse til fødevareminister Mogens Jensen (S) og direktøren for Landbrugsstyrelsen foreslået, at Landbrugsstyrelsen igangsætter udbetalinger på 80 pct. af støtten og laver en restoverførsel, når sagsbehandlingen er færdig. 

Det er en løsning, man bruger i Tyskland, og som Landbrugsstyrelsen nu også har brugt ved udbetaling af den direkte støtte. Der bør ikke være så meget at betænke sig på.

Det kan blive dyrt for landmændene

For landmændene er det et spørgsmål om likviditet, fordi de løbende udgifter til driften fortsætter. Der skal betales maskinstation, såsæd, forpagtningsafgift, foderindkøb, dyrlæge, renter osv. Og det kan blive dyrt, hvis kassekreditten bliver mere negativ end den aftalte grænse.

Det er en udfordrende situation for alle, både for dem, der har en robust økonomi, og for dem, som i forvejen er tvunget til en stram økonomisk styring. 

Økologisk Landsforening afventer svar på sin henvendelse til ministeriet. I dag, mandag, har der været møde i en ekspertgruppe for miljø- og økologiordninger i Landbrugsstyrelsen. På mødet fremlagde Økologisk Landsforening også sin frustration og understregede behovet for handling, og vi fremlagde vores forslag om deludbetaling. Det mødes positivt, men vi har til gode at se, hvornår der sker noget.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Det er en falsk udlægning at kalde trepartsaftalen for en omstilling af landbruget

DEBAT: Den vækst i det økologiske areal, som regeringen og parterne bag trepartsaftalen ønsker, er lig med omstilling til et landbrug, der samarbejder med naturen. Den omstilling kan vi ikke se i den grønne trepart, skriver Sybille Kyed.

22-11-2024 5 minutter Debat,   Politik

Merete Juhl stopper som direktør i Landbrug & Fødevarer, netop som den grønne trepart er faldet på plads

Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget en ny adm. direktør. Det er uklart, om den afgående direktør selv har taget valget om at stoppe.

19-11-2024 3 minutter Politik

Økologisk Landsforening: Brugen af regenerativt landbrug som begreb kandiderer til greenwashing

DEBAT: Brugen af begrebet regenerativt jordbrug tenderer til greenwashing, når aktører bruger det i flæng med sprøjtegift. Syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning er ikke forenelige med et regenerativt landbrug, der beskytter naturen, skriver forperson Michael Kjerkegaard.

12-11-2024 6 minutter Debat,   Regenerativt landbrug