Annonce

Annonce

Hans Henrik Thomsen, økologisk svineproducent, er positivt indstillet over for de forandringer, der lige nu sker i Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening som set af en svineavler i Nordjylland

DEBAT: Jeg vil her forsøge at give mit bud på, hvordan jeg ser foreningen, og hvad jeg tænker om, at man med Landbrug & Fødevarer har lavet et fælles innovationscenter.

Af: Hans Henrik Thomsen, økologisk svineproducent, Hallundbjerg

Jeg er medlem af planteavlsudvalget, og derigennem deltager jeg i nogle møder om foreningens fremtid, men vil ikke rose mig selv for at vide alt, hvad der sker i foreningen.

Jeg hører nogle, som beklager sig over, at vi flytter medarbejdere til det nye innovationscenter for økologi og stiller og roligt udvander Økologisk Landsforening (ØL). Selvom jeg er gammel, er jeg kun kommet 12 år på Silkeborgvej (ØL's tidligere adresse, red.) og har haft respekt for charmen i huset, MEN også kunne se de udfordringer i at udnytte den ældre indretning.

Så selve udflytningen til nye lokaler var let at sluge og yderste forståelig, når man tænker på husleje og energiforbrug. Mht. om vi har smidt gode medarbejdere ud, så tænker jeg kun forandringen som værende, at de får løn fra et andet CVR-nummer, og for mig at se giver det følgende fordele: Hvor der før var to kontorer, der skulle kæmpe om at være de førende og have de bedste medarbejdere, kan man nu sætte dem til at arbejde sammen (det gjorde de også før) og virkelig udnytte deres spidskompetencer og få lov at bruge mere tid på det ”gode” arbejde, fordi der skal bruges færre resurser end på at skrive to ansøgninger og holde to personaler kørende.

Vi sidder med nøglen til det sjove

Der er også nogle, som antyder, at vi udvander ØL ved dette. Jo, men jeg ser stadig, at netop vi sidder med nøglen til det ”sjove”, fordi vi har al viden om afsætnings- og forarbejdningsdelen på vores hænder, som jo netop er udvidet med et nyt køkkenfagområde. Jeg finder det ærgerligt, hvis ikke vi landmænd kan se værdien i at være medlemmer hos nogle, hvor man netop har evnen og erfaringen i at snakke med forbrugerne.

Jeg har også hørt nogle, som tror, at Landbrug & Fødevarer løber med det hele; her vil jeg bare sige, at jeg ikke er misundelig på en forening, hvor der snart kun er 3.000 kæmpe landbrug tilbage som aktive medlemmer. Så jeg vil gerne opfordre til, at vi også nævner ALLE de super gode ting, som ØL har lavet og knokler for at kunne udføre i fremtiden.

Jeg har prøvet på egen krop, at det er svært at lave ændringer, som de mobile grise er, men man skal ikke stoppe udviklingen, da det kan give endnu større bagslag. Ja, det er brandærgerligt, at corona har sat en stopklods for de fysiske møder, med lad ikke dette ændre på de gode tanker om vores fælles forening. Jeg føler, at jeg har været grundigt nok informeret om de nye tiltag.

Klima og blomsterstriber

Til slut vil jeg gerne give mit besyv med til Finn Tangs (formand for Mælkeudvalget i ØL, red.) bekymring om udtagning af paragraf 3-jord, og om ØL har formået at tale hans sag godt nok. Et sprængfarligt emne som jo får kæmpe konsekvenser for nogle, men jeg håber også, at ny viden (fra det nye center) kan hjælpe nogle til at fortsætte, og der, hvor der gøres indgreb, vil det ske på en god og konstruktiv måde.

Men jeg mener stadig, at ØL kan - skal - have en holdning til at bakke op om sådanne indgreb, og derved holde dialogen i gang med folkestyret og prøve at gøre love så spiselige som mulige. Jeg føler dog svært ved at forstå, at 97 pct. af debatten om klima i Danmark peger på landbruget, når byggesektoren tromler hen over landet med bygninger og veje, og ja, her uden klimaafgifter.

Jeg mener, at vi skal have en meget større folkelig opbakning til denne omstilling. Ja, der er lige samlet 22 mio. kr. ind til klima i hele Danmark, men det tal er vel ikke andet, end hvad vi 6.000 landmænd bruger frivilligt allerede i dag på blomsterstriber.

Flere artikler fra samme sektion

Selvfølgelig skal vi prioritere økologi – det har for store konsekvenser at lade være

DEBAT: Det konventionelle landbrug har store konsekvenser for miljøet. Derfor skal vi ikke dømme økologi ude, men arbejde mod et større udbytte, skriver Sybille Kyed.

17-09-2022 5 minutter Debat

Hvis ikke Økologisk Landsforening går forrest, hvem skal så?

DEBAT: Hvis vi ikke er ambitiøse og stiller krav til maden i ”eget hus”, hvor så?

13-09-2022 2 minutter Debat

Regenerativt landbrug kan skære en femtedel af jordbrugets samlede årlige CO2-udledning

DEBAT: Klimaforskere har gentagne gange peget på, at vi skal handle nu, og det skal ske med egentlige reduktioner. Det kan regenerative principper i jordbruget hjælpe med. Er der mon nogen politikere og organisationer, der tør gå forrest?

09-09-2022 5 minutter Debat,   Klima