Annonce

Annonce

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26. april 2024
Læsetid: 3 minutter
Et par går med et I Love Øko-net på vej ud af et supermarked

De økologiske arealer skal nok stige igen, skriver Michael Kjerkegaard. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

De seneste uger har budt på noget af en bakketur i det økologiske landskab.

Først måtte vi med skuffelse konstatere, at det økologiske areal i Danmark oplevede et fald fra 2022 til 2023.

Dernæst kunne vi glæde os over, at der indgået en politisk aftale om Grøn Fond, som indeholder midler til økologi. Det er der i den grad behov for, hvis vi skal nå det fordoblingsmål, som regeringen har beskrevet i økologistrategien.

For det batter ikke at reducere målene for landbrugspolitikken for at sikre billige fødevarer til forbrugerne. I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

Sunde måltider af næringstætte råvarer, der overflødiggøre vitaminberigelse af tomme kalorier fra masseproducerede fødevarer.

I Økologisk Landsforening arbejder vi for tiden med grønne tallerkener i de offentlige køkkener – helt aktuelt med Region Sjælland, som vil danne en ny fødevarealliance.

Alliancen er et billede og en ramme for, hvordan vi vil producere i økologien og tænke i helheder. Et billede, der viser økolandmanden på marken uden for byen om morgenen høste de grøntsager, der leveres til hospitalet senere på dagen. Sunde, giftfrie, næringsrige og friske grøntsager. Højværdiprodukter, som giver køkkenpersonalet faglig stolthed i at undgå madspild, tilberede og servere næringstætte måltider til småtspisende, syge mennesker.

Det er en stor og understøttende del af behandlingen og vejen til hurtigere helbredelse. Det billede giver så meget mening.

De økologiske arealer vil atter stige, og for en gammel landmand varsler foråret håb og tro.

Bag ved billedet er der naturligvis et stort arbejde fra Økologisk Landsforenings teams i at finde veje og metoder til at binde udbud af lokale råvarer og efterspørgslen sammen og lave gensidige forpligtende samarbejder.

Opgaven er også at understøtte de velvillige kræfter, samt vise i ord og handling hvordan distribution, kølekæder og aftaler laves. Desuden at lave et vidensspor, der indhenter data og dokumentation fx sammen med Innovationscenter for Økologisk Landbrug, forskere og fonde.

Økologisk Landsforening kan høste og indsamle dokumentationen for højere faglig stolthed i køkkener, mindre madspild og næringsrige måltider. En dokumentation, der kan bruges til at udbrede alliancer i alle regioner og kommuner, og som kan anvendes til at give politikere argumenter og vilje til at tilskynde offentlige køkkener til at gå forrest.

Det Økologisk Spisemærke er et vigtigt parameter som garanti og målestok. Det åbner døre og muligheder.

Det knokler medarbejderne i Økologisk Landsforening på, så det vil lykkes at lave fyrtårne, der spreder lyset og viser vejen.

De økologiske arealer vil atter stige, og for en gammel landmand varsler foråret håb og tro. Helt konkret når vi ser de små spirende tegn på vækst både i noteringen og i salgstal.

Godt forår og god arbejdslyst på arealerne, i køkkenerne og alle steder i det økologiske landskab.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav

FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

28-03-2025 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv

Efter 10 år i Velas bliver Rasmus Rasmussen ansat som den første direktør på Tjele Gods

Den tidligere Velas-rådgiver kommer med en stærk baggrund i strategi og ledelse, når han 1. maj tiltræder i en nyoprettet stilling som direktør hos det midtjyske gods, som i sensommeren i samarbejde med Salling Group lancerer en ny økologisk produktserie.

28-03-2025 2 minutter

Her er ni råd til at gøre skolemadsordningen til en succes

DEBAT: En af måderne at gøre skolemadsordningen til en succes på er ved at trække på erfaringen med at udbrede økologi i offentlige køkkener. Desuden er det vigtigt at gøre ordningen rig på planter og bælgfrugter og samtidig sikre, at det smager godt.

13-03-2025 9 minutter Debat,   Kost & ernæring,   Politik