Annonce

Annonce

Et par går med et I Love Øko-net på vej ud af et supermarked

De økologiske arealer skal nok stige igen, skriver Michael Kjerkegaard. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

De seneste uger har budt på noget af en bakketur i det økologiske landskab.

Først måtte vi med skuffelse konstatere, at det økologiske areal i Danmark oplevede et fald fra 2022 til 2023.

Dernæst kunne vi glæde os over, at der indgået en politisk aftale om Grøn Fond, som indeholder midler til økologi. Det er der i den grad behov for, hvis vi skal nå det fordoblingsmål, som regeringen har beskrevet i økologistrategien.

For det batter ikke at reducere målene for landbrugspolitikken for at sikre billige fødevarer til forbrugerne. I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

Sunde måltider af næringstætte råvarer, der overflødiggøre vitaminberigelse af tomme kalorier fra masseproducerede fødevarer.

I Økologisk Landsforening arbejder vi for tiden med grønne tallerkener i de offentlige køkkener – helt aktuelt med Region Sjælland, som vil danne en ny fødevarealliance.

Alliancen er et billede og en ramme for, hvordan vi vil producere i økologien og tænke i helheder. Et billede, der viser økolandmanden på marken uden for byen om morgenen høste de grøntsager, der leveres til hospitalet senere på dagen. Sunde, giftfrie, næringsrige og friske grøntsager. Højværdiprodukter, som giver køkkenpersonalet faglig stolthed i at undgå madspild, tilberede og servere næringstætte måltider til småtspisende, syge mennesker.

Det er en stor og understøttende del af behandlingen og vejen til hurtigere helbredelse. Det billede giver så meget mening.

De økologiske arealer vil atter stige, og for en gammel landmand varsler foråret håb og tro.

Bag ved billedet er der naturligvis et stort arbejde fra Økologisk Landsforenings teams i at finde veje og metoder til at binde udbud af lokale råvarer og efterspørgslen sammen og lave gensidige forpligtende samarbejder.

Opgaven er også at understøtte de velvillige kræfter, samt vise i ord og handling hvordan distribution, kølekæder og aftaler laves. Desuden at lave et vidensspor, der indhenter data og dokumentation fx sammen med Innovationscenter for Økologisk Landbrug, forskere og fonde.

Økologisk Landsforening kan høste og indsamle dokumentationen for højere faglig stolthed i køkkener, mindre madspild og næringsrige måltider. En dokumentation, der kan bruges til at udbrede alliancer i alle regioner og kommuner, og som kan anvendes til at give politikere argumenter og vilje til at tilskynde offentlige køkkener til at gå forrest.

Det Økologisk Spisemærke er et vigtigt parameter som garanti og målestok. Det åbner døre og muligheder.

Det knokler medarbejderne i Økologisk Landsforening på, så det vil lykkes at lave fyrtårne, der spreder lyset og viser vejen.

De økologiske arealer vil atter stige, og for en gammel landmand varsler foråret håb og tro. Helt konkret når vi ser de små spirende tegn på vækst både i noteringen og i salgstal.

Godt forår og god arbejdslyst på arealerne, i køkkenerne og alle steder i det økologiske landskab.

Flere artikler fra samme sektion

Der er ingen grund til at bruge syntetiske pesticider

Danmark kan helt uden brug af pesticider producere mad til mindst lige så mange mennesker som i dag og samtidig stille 680.000 nye ha til rådighed for græsset natur og skov.

29-04-2024 3 minutter Debat,   Pesticider

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider