Annonce

Annonce

En person med bind for øjnene skal smage på en skefuld mad, mens fire politikere står bagved og smiler

Der blev snakket madkultur, da politikere fra begge fløje var til valgmøde hos MadAcademy, hvor Nikolaj Kirk (lyserød T-shirt) og Henrik Kjerrum (med bind for øjnene) var moderatorer. Her demonstrerede de to en tillidsøvelse med blindsmagning, som politikerne bagefter skulle prøve. Foto: Louise Køster

Mine fordomme om politikernes madvaner fik én over hatten

DAGBOG FRA VALGKAMPEN: Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, var til valgmøde om den danske madkultur. Hun måtte skuffet konstarere, at økologien stort set ikke blev nævnt.

Af Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening
19. oktober 2022, 21:18
Læsetid: 4 minutter

Jeg er taget til valgmøde hos MadAcademy på Holmen i København. Overskriften er 'Det Politiske Madshow', og på plakaten er Sofie Carsten Nielsen (RV), Morten Messerschmidt (DF), Troels Lund Poulsen (V) og Rosa Lund (EL).

Udover de hotte politikernavne trækker især en af moderatorernes navne, nemlig den aktivistiske kok Nikolaj Kirk, som jeg tænker kompromisløst kan sætte ind med nogle skarpe spørgsmål.

Ved ankomst er der flere tv-stationer og presse til stede end vælgere. Hotte politikere og et godt skævt valgshow er helt sikkert farverig krymmel på nyhedernes valgdækning, der sikkert er noget gentagelsestung her på tredje uge af valgkampen.

Sofie Carsten Nielsen er skiftet ud med Samira Nawa, og showet lægger ud med at de alle skal åbne østers og ikke mindst indtage dem. Morten Messerschmidt er tydeligvis en garvet østers-spiser og ikke mindst -åbner og får indskudt, at madkultur er vigtig, og at vi skal sikre, at børn og unge kan lave mad! Og så siger han, at han hellere vil have champagne end fermenteret øko-te.

Dagbog fra valgkampen

Undervejs i valgkampen drager forperson i Økologisk Landsforening Louise Køster rundt i landet til en række valgmøder og skriver her på Økologisk Nu om, hvad hun tager med fra debatterne.

De tre andre er ikke garvede, og Troels Lund Poulsen og Samira Nawa synes helt tydeligt, at det nok nærmest er noget af det værste, de har spist, mens Dansk Folkeparti hjælper Enhedslisten med at få åbnet den invasive spise. Sådan bevæger showet sig igennem forskellige spiser, fra østers, til muslinger og til slut til ristede melorme.

Fordomme blev gjort til skamme

På vejen får mine fordomme om, hvilke politikere der spiser hvad, en på hatten. Det viser sig undervejs, at Troels Lund Poulsen vælger den økologiske 'Naturfrisk' og den økologiske øl fra Herslev, der står på bordet. Og da debatten når omstilling af landbruget, får han sagt - lidt undskyldende? - at hans datter jo går i Rudolph Steiner-børnehave, hvor de jo spiser vegetarisk. Rosa Lund er meget glad for slik. Konventionel slik. Helst mælkesnitte i alle former. Og så Cocio-bajer - det er både hun og Samira Nawa meget, meget glade for.

Da Rosa Lund fortæller, at Enhedslisten jo går ind for en halvering af antallet af landbrugsdyr, indskyder Morten Messerschmidt; "så må du nok se langt efter din Cocio". Samira Nawa spiser ikke gris, og hun spiser helst vegetarisk og giver et godt og seriøst indspark i debatten om, at vi skal se på den måde, vi spiser på. Men at hun elsker de slikskåle, der står på bordene i forhandlingsrummene på Borgen. De er så fyldt med konventionel slik.

Morten Messerschmidt vender en plade Marabou fra bunken med de 12 kilo slik, der er væltet ud på bordet, og som er det, vi i gennemsnit indtager pr. person i Danmark. Han konstaterer, at der er flere e-numre end reelle råvarer i.

Et af spørgsmålene på plakaten er: "Er mad højreorienteret eller venstreorienteret?"

Det kommer jo an på, hvordan man definerer mad, men det, vi som økologer nok vil betegne som god og bæredygtig mad, lå denne aften til højre for midten.

Den store nedtur var, at økologien ikke blev nævnt en eneste gang, og at der ikke var mulighed for os vælgere at stille spørgsmål. For der skulle jo også være plads til TV2 News i enden.

Flere artikler fra samme sektion

Landbruget tager sig selv som gidsel: Skygger kollegiale hensyn for danske landmænds fornuft?

DEBAT: Hvis man lagde en plan for, hvordan vi markant kan reducere den animalske produktion, vil presset på den enkelte landmand aftage. Staten og investorer bør støtte landmændene for at sikre en omstilling til plantebaserede fødevarer og omlægning til økologi, der indeholder langt færre dyreenheder.

31-10-2022 3 minutter Debat

Reduceret moms på økologi fik politikerne på tæerne

DAGBOG FRA VALGKAMPEN: Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, inviterede til valgdebat på sin gård, og her blev Økologisk Landsforenings forslag om reduceret moms på økologi grundigt forklaret.

30-10-2022 5 minutter Debat,   Politik

Organisationer i opråb til danskerne: Vælg de politikere, der vil løse krisen for dyr, natur og klima

DEBAT: Det er tid til et opgør med forældet landbrug og den dyre jagt på billige animalske fødevarer. Vi ønsker os et valg af modige politikere, der vil løse de fælles og akutte kriser for dyr, natur, klima og mennesker.

27-10-2022 7 minutter Debat