Annonce
Annonce
Mine fordomme om politikernes madvaner fik én over hatten
DAGBOG FRA VALGKAMPEN: Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, var til valgmøde om den danske madkultur. Hun måtte skuffet konstarere, at økologien stort set ikke blev nævnt.

Der blev snakket madkultur, da politikere fra begge fløje var til valgmøde hos MadAcademy, hvor Nikolaj Kirk (lyserød T-shirt) og Henrik Kjerrum (med bind for øjnene) var moderatorer. Her demonstrerede de to en tillidsøvelse med blindsmagning, som politikerne bagefter skulle prøve. Foto: Louise Køster
Jeg er taget til valgmøde hos MadAcademy på Holmen i København. Overskriften er 'Det Politiske Madshow', og på plakaten er Sofie Carsten Nielsen (RV), Morten Messerschmidt (DF), Troels Lund Poulsen (V) og Rosa Lund (EL).
Udover de hotte politikernavne trækker især en af moderatorernes navne, nemlig den aktivistiske kok Nikolaj Kirk, som jeg tænker kompromisløst kan sætte ind med nogle skarpe spørgsmål.
Ved ankomst er der flere tv-stationer og presse til stede end vælgere. Hotte politikere og et godt skævt valgshow er helt sikkert farverig krymmel på nyhedernes valgdækning, der sikkert er noget gentagelsestung her på tredje uge af valgkampen.
Sofie Carsten Nielsen er skiftet ud med Samira Nawa, og showet lægger ud med at de alle skal åbne østers og ikke mindst indtage dem. Morten Messerschmidt er tydeligvis en garvet østers-spiser og ikke mindst -åbner og får indskudt, at madkultur er vigtig, og at vi skal sikre, at børn og unge kan lave mad! Og så siger han, at han hellere vil have champagne end fermenteret øko-te.
Dagbog fra valgkampen
Undervejs i valgkampen drager forperson i Økologisk Landsforening Louise Køster rundt i landet til en række valgmøder og skriver her på Økologisk Nu om, hvad hun tager med fra debatterne.
De tre andre er ikke garvede, og Troels Lund Poulsen og Samira Nawa synes helt tydeligt, at det nok nærmest er noget af det værste, de har spist, mens Dansk Folkeparti hjælper Enhedslisten med at få åbnet den invasive spise. Sådan bevæger showet sig igennem forskellige spiser, fra østers, til muslinger og til slut til ristede melorme.
Fordomme blev gjort til skamme
På vejen får mine fordomme om, hvilke politikere der spiser hvad, en på hatten. Det viser sig undervejs, at Troels Lund Poulsen vælger den økologiske 'Naturfrisk' og den økologiske øl fra Herslev, der står på bordet. Og da debatten når omstilling af landbruget, får han sagt - lidt undskyldende? - at hans datter jo går i Rudolph Steiner-børnehave, hvor de jo spiser vegetarisk. Rosa Lund er meget glad for slik. Konventionel slik. Helst mælkesnitte i alle former. Og så Cocio-bajer - det er både hun og Samira Nawa meget, meget glade for.
Da Rosa Lund fortæller, at Enhedslisten jo går ind for en halvering af antallet af landbrugsdyr, indskyder Morten Messerschmidt; "så må du nok se langt efter din Cocio". Samira Nawa spiser ikke gris, og hun spiser helst vegetarisk og giver et godt og seriøst indspark i debatten om, at vi skal se på den måde, vi spiser på. Men at hun elsker de slikskåle, der står på bordene i forhandlingsrummene på Borgen. De er så fyldt med konventionel slik.
Morten Messerschmidt vender en plade Marabou fra bunken med de 12 kilo slik, der er væltet ud på bordet, og som er det, vi i gennemsnit indtager pr. person i Danmark. Han konstaterer, at der er flere e-numre end reelle råvarer i.
Et af spørgsmålene på plakaten er: "Er mad højreorienteret eller venstreorienteret?"
Det kommer jo an på, hvordan man definerer mad, men det, vi som økologer nok vil betegne som god og bæredygtig mad, lå denne aften til højre for midten.
Den store nedtur var, at økologien ikke blev nævnt en eneste gang, og at der ikke var mulighed for os vælgere at stille spørgsmål. For der skulle jo også være plads til TV2 News i enden.
Flere artikler fra samme sektion
Her er ni råd til at gøre skolemadsordningen til en succes
DEBAT: En af måderne at gøre skolemadsordningen til en succes på er ved at trække på erfaringen med at udbrede økologi i offentlige køkkener. Desuden er det vigtigt at gøre ordningen rig på planter og bælgfrugter og samtidig sikre, at det smager godt.
Generalforsamling og en ny stærk profil i spidsen
FORPERSONENS ORD: I år er der en særlig grund til at møde op til Økologisk Landsforenings generalforsamling. Vi skal nemlig byde velkommen til vores nye direktør: den tidligere fødevareminister Rasmus Prehn.
Thise Mejeri skifter direktør efter godt et år
Svend Schou Borch stopper som direktør i Thise Mejeri efter blot et år på posten og oplyser, at han er overrasket over opsigelsen. Mejeriet meddeler, at det ønsker en anden profil til at stå i spidsen for mejeriet efter "et roligt generationsskifte".