Annonce

Annonce

Malkekvæg spiser foder i stalden

Det er svært at gennemskue, hvor modviljen mod at lave en langsigtet plan for at reducere den animalske produktion kommer fra, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, i dette debatindlæg. Foto: Colourbox

Landbruget tager sig selv som gidsel: Skygger kollegiale hensyn for danske landmænds fornuft?

DEBAT: Hvis man lagde en plan for, hvordan vi markant kan reducere den animalske produktion, vil presset på den enkelte landmand aftage. Staten og investorer bør støtte landmændene for at sikre en omstilling til plantebaserede fødevarer og omlægning til økologi, der indeholder langt færre dyreenheder.

Af: Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

I valgkampen har der i pressen været mange eksempler på landmænd, som producerer kød og mælk, og som føler sig frustrerede over, at der ikke er anerkendelse af, at de forsøger at reducere deres klimaaftryk med forbedrede praksisser i det daglige og med teknologiske løsninger. 

Den vinkel, som bliver overset igen og igen, er dog, at det er de danske landmænd, som tager hinanden som gidsler. For hvorfor er det, at hver enkelt landmand skal presses på hvert eneste gram CO2, som de udleder med efterfølgende frustrationer til følge? 

Svaret er ganske ligetil: Fordi vi i Danmark har en enormt stor animalsk produktion.

Hvis man derimod lagde en plan for, hvordan vi markant kan reducere den animalske produktion, vil presset på den enkelte landmand aftage. Det mest oplagte er selvsagt en plan for mange af de konventionelle landbrug, hvor landmanden alligevel skal på pension inden for de kommende år, og ingen slægtninge ønsker at overtage. Disse landbrug kan tages ud af den animalske produktion.

Hvad angår andre bedrifter, bør staten og investorer gå ind og støtte den enkelte landmand for at sikre en omstilling til plantebaserede fødevarer, omlægning til økologi, mere regenerativt landbrug eller lignende, der indeholder langt færre dyreenheder.

Hensyn eller ideologi?

I Debatten (20/10) argumenterede mælkeproducenten Kåre for, at vi jo også kan eksportere dansk landbrugsteknologi.

Hvad Kåre overser er dog netop, at vi ikke behøver at have det nuværende antal landbrugsdyr for at kunne eksportere teknologi. Vi kan sagtens reducere antallet af dyr markant, og så kan der udvikles løsninger, som reducerer klimaaftrykket for de resterende dyr – og de løsninger kan så eksporteres.

Det er svært at gennemskue, hvor modviljen mod at lave en langsigtet plan for at reducere den animalske produktion kommer fra. 

Hvis man stille og roligt hjalp en stor del af de animalske producenter ud af produktionen i de kommende år, og gav dem de nødvendige incitamenter til at dyrke mere økologisk og i større symbiose med naturen og miljøet, så vi ad den vej kunne nå vores klimamålsætninger, ville der være langt mindre pres på de resterende landmænd.

Er det kollegiale hensyn, som skygger for fornuften? Eller er det ideologi – at nogle ikke vil acceptere, at vi i Danmark ud fra alle objektive naturvidenskabelige kriterier har en alt for stor animalsk produktion, som er udgør en enorm belastning af både miljø og klima, for ikke at tale om dyrevelfærden og folkesundheden?

Eller er det i virkeligheden ikke den enkelte landmands holdning, men derimod et spørgsmål om, at Danish Crown og Arla gerne vil fortsætte med at være giganter indenfor kød og mejeriprodukter, og skubber de enkelte landmænd foran sig i deres kampagner for at bibeholde en forældet og stærkt forurenende produktion?

Uanset hvad årsagen er, er det bizart. For hvis man stille og roligt hjalp en stor del af de animalske producenter ud af produktionen i de kommende år, og gav dem de nødvendige incitamenter til at dyrke mere økologisk og i større symbiose med naturen og miljøet, så vi ad den vej kunne nå vores klimamålsætninger, ville der være langt mindre pres på de resterende landmænd.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Reduceret moms på økologi fik politikerne på tæerne

DAGBOG FRA VALGKAMPEN: Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, inviterede til valgdebat på sin gård, og her blev Økologisk Landsforenings forslag om reduceret moms på økologi grundigt forklaret.

30-10-2022 5 minutter Debat,   Politik

Organisationer i opråb til danskerne: Vælg de politikere, der vil løse krisen for dyr, natur og klima

DEBAT: Det er tid til et opgør med forældet landbrug og den dyre jagt på billige animalske fødevarer. Vi ønsker os et valg af modige politikere, der vil løse de fælles og akutte kriser for dyr, natur, klima og mennesker.

27-10-2022 7 minutter Debat

Her er ØL's forslag til en stærk økologipolitik i et kommende regeringsgrundlag

POLITISK KLUMME: Mere økologi i offentlige køkkener, en pris på CO2-udledningen, flere penge til omlægning og forskning er blandt ønskerne fra Økologisk Landsforening til den kommende regering.

26-10-2022 4 minutter Klumme