Annonce

Annonce

Er vi reelt ved at udvande generalforsamlingen i Økologisk Landsforening?

DEBAT: Hvis bestyrelsens forslag til repræsentantskabsmodellen bliver vedtaget, kan jeg frygte, at vores generalforsamling - dermed også en del af vores forenings sammenhængskraft - ender med at blive udvandet

01. marts 2022
Læsetid: 5 minutter

På efterårets debatmøder rundt i landet kom der mange forslag frem til fornyelse af foreningen, som ikke forudsætter dannelse af et repræsentantskab. Mange af disse forslag vil kunne styrke både vores forening og generalforsamlingen, hvis de gennemføres, skriver Karin Stavnskær.

Af Karin Stavnskær, medlem af Økologisk Landsforening

Generalforsamlingen (GF) er - når der ikke er landsdækkende pandemier - vores årlige samlingspunkt i Økologisk Landsforening (ØL). GF er basis i organisationen, den har til opgave at udtrykke den fælles vilje, og den er ØL's højeste myndighed.

Det er her, vi debatterer stort og småt - både under det officielle program og i pauserne, under middagen fredag aften osv. Det er her, vi mødes med andre økologisk interesserede, snakker med bekendtskaber/venner og skaber nye.

Det er også her, vi vælger vores fælles bestyrelse, foreningens formand og på 2. dagen vælger medlemmer til de 10 fagudvalg. Jeg glæder mig altid til den årlige generalforsamling, fordi den både er en lejlighed til at mødes med ligesindede og fylder mig op med god energi og positivisme, som jeg kan surfe hele vejen hjem på.

Hvis bestyrelsens forslag til repræsentantskabsmodellen bliver vedtaget, kan jeg dog frygte, at vores generalforsamling - dermed også en del af vores forenings sammenhængskraft - ender med at blive udvandet. For mig at se indebærer forslaget om et repræsentantskab følgende indbyggede forringelser for generalforsamlingen:

  • Vi skal ikke længere vælge foreningens bestyrelse direkte, men udelukkende vælge en mindre andel af et repræsentantskab, som så efterfølgende skal vælge bestyrelsen iblandt sig.

  • I dag vælger vi hvert år seks personer til bestyrelsen (plus suppleanter) direkte på GF. Hvis forslaget om et repræsentantskab besluttes, skal der fremover kun vælges tre-fire personer (afhængig af formandens valgperiode) til repræsentantskabet direkte på GF. 

  • Valg til fagudvalgene skal ske forud for GF for at opfylde kravet om, at fagudvalgene inden GF skal have udpeget deres repræsentant til repræsentantskabet.

  • Valg til repræsentantskabet i de fire medlemsgrupper skal også foregå forud for GF, så de valgte kan indgå i repræsentantskabet i forbindelsen med GF.

  • Man vil ifølge forslaget fremover kunne stemme ved fuldmagt. Dette betyder, at man ikke engang behøver være til stede på GF for at deltage i afstemninger dels i forbindelse med valghandlingen og dels i forbindelse med andre forslag, som sendes til behandling på GF.

På baggrund af ovenstående ses det, at GF med de tilknyttede årsmøder for udvalgene får langt mindre indflydelse på, hvem der skal sidde i front for vores forening. Idet mere end 75 pct. af repræsentantskabets medlemmer vælges i andre fora og på andre tidspunkter end på GF. Min bekymring går derfor på, om GF får karakter af formalitet, og at mange medlemmer muligvis vil vælge udelukkende at deltage i valgene til fagudvalgene og/eller de valg til repræsentantskabet, som foregår i hver af de fire faggrupper.

Skulle ovenstående blive tilfældet, vil der på GF være langt færre personer til at drøfte eventuelle andre forslag fra bestyrelse og medlemmer. Derved risikerer bredden i disse diskussioner at blive indsnævret. Når man ydermere kan stemme uden at være til stede - og dermed overvære debattens argumenter for og imod et givent forslag - kan vedtagelse/forkastelse af forslag komme til at foregå på mindre oplyst grundlag.

Livlige debatter kan ændre standpunkter

Jeg kan huske ØL's generalforsamlinger mange år tilbage. Der har til tider været både muntre, berigende og livlige debatter på GF om såvel bestyrelsens som medlemmers forslag. Dette er dels livsbekræftende og udvidende for de deltagendes horisont. Dels kan debatten også nogle gange bevirke, at man skifter standpunkt fra det, "man havde med hjemmefra", fordi debatten under GF netop udvider ens horisont og giver en mere detaljeret indsigt i den givne problematik.

Vores fælles debatter under GF er både en stor del af vores forenings sammenhængskraft og en af de ting, som fortsat skal bidrage til at sætte retning for ØL.

På efterårets debatmøder rundt i landet kom der mange forslag frem til fornyelse af foreningen, som ikke forudsætter dannelse af et repræsentantskab. Mange af disse forslag vil kunne styrke både vores forening og generalforsamlingen, hvis de gennemføres. Lad os derfor i stedet for at indskyde ekstra led i det folkevalgte system udnytte de eksisterende rammer fuldt ud til fornyelse og styrkelse af foreningens demokratiske struktur.

Flere artikler fra samme sektion

Ultraforsimplede fødevareskribenter

DEBAT: Politikens uklare og forsimplede formidling af, hvad der er sundt og ultraforarbejdet, og hvad folk advares imod at spise, er skadelig for de fødevarevirksomheder, der leverer gode, sunde produkter, og skadelig for almindelige mennesker, som prøver at navigere fornuftigt i dagligdagen.

11-04-2025 8 minutter Debat

Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener

KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.

08-04-2025 4 minutter Kronik,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv

Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav

FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

28-03-2025 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening,   Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv