Annonce
Annonce
Karin Stanvskær, medlem af ØL, undrer sig over, at de ekstraordinære generalforsamlinger afholdes digitalt. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen
Er en digital generalforsamling i orden?
DEBAT: De to kommende ekstraordinære generalforsamlinger planlægges afholdt digitalt, men er det i orden og lovligt, når nu corona ikke længere forhindrer fysisk fremmøde?
Af: Karin Stavnskær, medlem af Økologisk Landsforening
Digitale generalforsamlinger har hjulpet mange foreninger gennem corona-krisens mange forhindringer, men det har hele tiden været ment som en undtagelse. Derfor undrer det mig, at de to (heraf specielt den sidste) kommende ekstraordinære generalforsamlinger i Økologisk Landsforening planlægges afholdt digitalt, i en periode hvor corona ikke længere forhindrer fysisk fremmøde. Er det i overensstemmelse med foreningens vedtægter og gældende lovgivning at afholde de to møder digitalt?
Bestyrelsen skriver, at man kan stemme uden at deltage i generalforsamlingen, og man kan stemme efter generalforsamlingens afslutning. Altså får deltagerne ikke afstemningsresultatet inden mødets afslutning. Er det i overensstemmelse med foreningens vedtægter og gældende lovgivning? Det virker umiddelbart besynderligt, og det er ikke en praksis, jeg før har oplevet.
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, svarer herunder på spørgsmålet:
Vedtægterne for Økologisk Landsforening forholder sig ikke til, hvorvidt generalforsamlinger henholdsvis ekstraordinære generalforsamlinger skal foregå ved fysisk fremmøde eller digitalt.
Resultatet af afstemningen offentliggøres umiddelbart efter afstemningens afslutning. Det betyder formelt set, at den ekstraordinære generalforsamling først slutter, når resultatet offentliggøres. Denne metode er valgt for at give så mange tilmeldte medlemmer som muligt adgang til at stemme. At udvide generalforsamlingens varighed er legitimt og anvendt af andre, senest set ved generalforsamlingen for Merkurs Andelskasse.
Flere artikler fra samme sektion
Det er en falsk udlægning at kalde trepartsaftalen for en omstilling af landbruget
DEBAT: Den vækst i det økologiske areal, som regeringen og parterne bag trepartsaftalen ønsker, er lig med omstilling til et landbrug, der samarbejder med naturen. Den omstilling kan vi ikke se i den grønne trepart, skriver Sybille Kyed.
Merete Juhl stopper som direktør i Landbrug & Fødevarer, netop som den grønne trepart er faldet på plads
Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget en ny adm. direktør. Det er uklart, om den afgående direktør selv har taget valget om at stoppe.
Økologisk Landsforening: Brugen af regenerativt landbrug som begreb kandiderer til greenwashing
DEBAT: Brugen af begrebet regenerativt jordbrug tenderer til greenwashing, når aktører bruger det i flæng med sprøjtegift. Syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning er ikke forenelige med et regenerativt landbrug, der beskytter naturen, skriver forperson Michael Kjerkegaard.