Annonce

Annonce

Portrætfoto af Louise Køster

Samfundsnytte handler ikke om størrelsen, men gørelsen. Den samfundskontrakt, vi økologer har med omverdenen, kvitterer vi for, hvad enten vi er store eller små. Foto: PR

Både store som små bidrager vi til liv på landet

FORPERSONENS ORD: Vores bidrag, hvad enten vi er store eller små økologer, kan samles i et ord; samfundsnytte. De nye vurderingsregler for småskalalandbrugene sætter pludselig spørgsmålstegn ved, om landbrug under 15 ha er samfundsnyttige.

Af Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening
27. april 2023, 11:58
Læsetid: 3 minutter

Markarbejdet kører på de højeste nagler lige nu. Det samme gør forspiring og udplantning af grønt, og den veloverståede Økodag varslede, at dyrene nu kommer under åben himmel. Foråret er her med al sin vækst.

Uanset om man er et lille eller stort landbrug, er foråret en travl tid. Nu lægges kimen til den økologiske mad, der skal brødføde mennesker og dyr det næste år. Og selvom vores tanker er fulde af alle de opgaver, der er forbundet med den samfundskontrakt, vi er på, bidrager vi som økologer med mere end mad på tallerken og i krybbe.

Vores væsentlige bidrag handler også om liv på landet og i land­distrikterne. Det betyder bl.a. nænsom varetagelse af vores natur, alsidighed i produktionen og et sædskifte, der styrker jordfrugtbarhed.

Vi bidrager med arbejds- og uddannelsespladser, både de ordinære men også til dem, der er kommet ud på kanten af livet og arbejdsmarkedet. Kort sagt bidrager vi med bæredygtighed på mange parametre.

De små og mindre økologiske landbrug bidrager ligeledes med innovative virksomheder, der giver økonomi med gårdbutikker, produktion af egen produkter, formidling, skolehaver, restauranter og i det hele taget bruger de rammer, et lille landbrug kan til at skabe liv og forretning.

Vores bidrag, hvad enten vi er store eller små økologer, kan samles i et ord; samfundsnytte. Det anerkender samfundet ved at give os nogle betingelser, så vi kan udfylde den samfundskontrakt og gøre nytte i og for samfundet.

De nye vurderingsregler for småskalalandbrugene, som vi blev mødt med fra Vurderingsstyrelsen her i starten af april, satte pludselig spørgsmålstegn ved, om landbrug under 15 ha er samfundsnyttige.

Med skemaer og rammer, som tager udgangspunkt i en forsimplet opfattelse af landbrugets betydning, bliver de små brug omkategoriseret til villaer. Med fx seks hektar ”baghave” ender man nu med en liebhaverbeskatning, der for nogle betyder en tidobling af ejendomsskattebilletten.

Samfundsnytte handler ikke om størrelsen, men gørelsen. Den samfundskontrakt, vi økologer har med omverdenen, kvitterer vi for, hvad enten vi er store eller små.

I denne måned kunne vi også endelig fejre, at økologispecialet er blevet til virkelighed på landbrugsuddannelserne.

Det betyder, at økologien bliver en mulighed for alle nye landbrugere. Det er en stor landvinding efter et langt sejt træk.

Når man, som nyuddannet økolog, gerne vil have foden i egen muld, er de små og mindre landbrug et realistisk entry point til en fremtid som økolog. Men hvis de økonomiske rammer for at komme i gang med at udfylde samfundskontrakten bliver forhøjet med en høj ejendomsbeskatning, vil banker og kreditforeninger blive nærige med lånetilbud og muligheder.

Derfor er vi gået i brechen for at sikre vores små og mindre landbrug, fordi vi i Økologisk Landsforening tager vores samfundskontrakt dybt alvorligt, hvad enten vi er store eller små.

Flere artikler fra samme sektion

Dennis Hvam bliver ØL’s nye eksportchef

Økologisk Landsforening har nu sat navn på, hvem der skal stå i spidsen for foreningens fremtidige eksportarbejde, når den nuværende markedschef for eksport, Pernille Bundgård, stopper.

26-05-2023 2 minutter

Det er, som om Danmark har et mål om at afvikle små bedrifter

POLITISK KLUMME: Fremtiden for det danske landbrug ligger næppe i de små landbrugsejendomme, men de spiller en vigtig rolle. Både for bosætning, liv på landet, plads til natur, alsidige landskaber og eksperimenter med nye dyrkningsformer.

27-04-2023 4 minutter Klumme,   Politik

Økodag er mere relevant end nogensinde

MARKEDSKLUMME: Med udsigt til godt vejr på søndag forventer Økologisk Landsforening tæt på 150.000 gæster til Økodag, og projektleder Malene Jensen håber, at det populære, landsdækkende event kan være med til at løfte det økologiske hjemmemarked. Det er der brug for.

14-04-2023 3 minutter Økodag,   Klumme