Annonce
Annonce
40 års jubilar måtte sprede øko-idéen i ly af mørket
Erik Andersen fra ØkologiRådgivning Danmark var en af de allerførste, som rådgav om omlægning til økologisk produktion. I dag har ØkologiRådgivning Danmark 19 ansatte og er dermed Danmarks største rådgivningsvirksomhed inden for økologisk landbrug.

Fra 2018 til 2023 var Erik Andersen direktør i ØkologiRådgivning Danmar, og sideløbende tilmed kvægchef siden etableringen af selskabet i 2015. Foto: Sagro
Af: Klaus Eriksen, kommunikationsmedarbejder, Sagro
Næsten alle, der har haft bare en lille smule med økologisk landbrug at gøre, kender Erik Andersen fra ØkologiRådgivning Danmark. Og 21. november er det 40 år siden, at blev ansat hos den daværende Brørup Landboforening. Arbejdsstedet skiftede senere navn til Fællesudvalget Kvæg mellem Kolding og Brørup, og en dag i 1993 var der en landmand, som henvendte sig med lidt et specielt spørgsmål.
”Jeg vil være økolog. Kan du ikke hjælpe mig med at finde ud af, hvordan jeg bliver det?”, var beskeden.
Den opgave var der ikke mange, der var interesserede i, for økologisk produktion var et særsyn, som nærmest ingen interesserede sig for. Heller ingen kendte svaret, så opgaven endte hos Erik Andersen.
"Det tændte en ild i mig, for jeg elsker, når folk kommer med udfordringer, som ikke er så nemme at svare på. Og så endte jeg med at være den eneste i rådgivningen, som sad med spørgsmål af den art. Siden 1995 har jeg nærmest ikke haft med andet en økologi at gøre," siger Erik Andersen.
Blå bog
- Født 1959
- Uddannet jordbrugstekniker 1984.
- Allerede tre måneder før, i november 1983, blev han ansat ved Brørup Landboforening som produktionsrådgiver hos Kvægudvalget.
- 2015 – nu: Kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark
- 2018 – februar 2023: Direktør i ØkologiRådgivning Danmark.
- Privat har han tre sønner og fem børnebørn.
Deltagerne ville ikke opdages
Det er ingen hemmelighed, at der blandt mange landmænd dengang blev rystet på hovedet af folk, der valgte økologisk produktion. Der var også langt imellem bedrifterne – faktisk så langt, at Erik Andersen på det tidspunkt dækkede områderne Jylland, Fyn og Sjælland når det drejede sig om økologisk mælke- og kødproduktion.
"Når vi holdt informationsmøder om omstilling til økologisk produktion, var det i ly af mørket. Det skulle holdes om aftenen, så udenforstående ikke så deltagerne. F.eks. oplevede jeg to naboer, som ellers var gode til at samarbejde, møde hinanden til info-aften, og de var begge overraskede over at se den anden, for omlægning til økologi var noget, man gik stille med," siger han.
De andre rådgivere hos Fællesudvalget Kvæg mellem Kolding og Brørup var også ved at være trætte af at høre om ”det der økologi”. Faktisk så trætte, at han endte med at få foræret en mobiltelefon, så han kunne gå væk, når telefonen ringede. Og det gjorde den ”meget ofte”. Værd at bemærke er, at en mobiltelefon dengang kostede i omegnen af 10.000 kr. Det gav heldigvis også mening rent praktisk, fordi han konstant var på farten. Hvor mange kilometer, han rent faktisk kørte om året dengang, kan han ikke huske på stående fod, men nu om dage er han ”nede på omkring 45.000 km om året”.
En specialiseret enhed
Mange sammenlægninger senere hedder hans arbejdsplads nu ØkologiRådgivning Danmark.
"Det er utroligt godt, at vi har økologirådgivningen samlet i ét selskab. På den måde kan vi langt bedre sparre med hinanden rent fagligt, og det er virkelig med til at skabe værdi for kunderne. Det er hele vores berettigelse, at vi gør det. Og det er jeg i al beskedenhed ret stolt af," siger han.
Med 19 ansatte er er ØkologiRådgivning Danmark i dag Danmarks største rådgivningsvirksomhed inden for økologisk landbrug; og det er netop det, at fokus udelukkende er på økologi, som er med til at tiltrække de skarpeste rådgivere.
"Det er helt klart en fordel. Vi er specialiseret, og jeg ved, at det har hjulpet til at tiltrække flere af vores nuværende medarbejdere," siger han.
Det ved han, for fra 2018 til 2023 var han direktør i ØkologiRådgivning Danmark, og sideløbende tilmed kvægchef siden etableringen af selskabet i 2015. Det er han stadig, indtil man har fundet en passende afløser.
"Men mine prioriteter har ændret sig med alderen. Jeg har tre drenge og nu fem børnebørn," siger han.
Erik Andersen fejres ved en reception den 10. november fra kl. 13.00 til 15.00 i Sagros hus i Billund.
Flere artikler fra samme sektion
Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener
KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.
Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav
FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.
Efter 10 år i Velas bliver Rasmus Rasmussen ansat som den første direktør på Tjele Gods
Den tidligere Velas-rådgiver kommer med en stærk baggrund i strategi og ledelse, når han 1. maj tiltræder i en nyoprettet stilling som direktør hos det midtjyske gods, som i sensommeren i samarbejde med Salling Group lancerer en ny økologisk produktserie.