Annonce

Annonce

Økologiske høns

På grund af det lave smittetryk havde økologiske fjerkræavlere i år sat næsen op efter en vinter uden indelukning, men truslen fra fugleinfluenza får nu Fødevarestyrelsen til at indføre indelukningskrav fra 19. december. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Truslen fra fugleinfluenza medfører ny indelukning af økologisk fjerkræ

Forekomsten af højpatogen fugleinfluenza fundet i gråænder og pibeænder skudt under jagt betyder, at Fødevarestyrelsen nu hæver trusselsniveauet og udsteder indelukningskrav for fjerkræ gældende fra 19. december.

Fund af fugleinfluenza i gråænder og pibeænder betyder, at økologiske fjerkræavlere nu for femte år i træk skal holde dyrene indendørs eller i en voliere eller en indhegning med overdækning af fast tag.

De seneste fire sæsoner har der været indelukningskrav for fjerkræ i omkring et halvt år, typisk fra november/december til april/maj.

Selv om det efterhånden nærmest er blevet reglen, at der kommer et indelukningskrav, kommer det alligevel bag på forpersonen for Æg- & Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, Lars Bredahl:

”Vi er noget overraskede, fordi der denne gang ikke er påvist den store forekomst af smitte i naturen. I forhold til hvor få smittede dyr der er fundet, havde vi håbet, at de havde klappet hesten og havde ventet - set i lyset af de voldsomme konsekvenser det har for vores dyr,” siger Lars Bredahl.

Indelukningskravet har store konsekvenser for de økologiske fjerkræ – og dyrene hos fritgående konventionelle – der ikke er vant til at være spærret inde. Lars Bredahl vurderer, at der er tale om et syvcifret antal af dyr, der nu bliver ramt af indelukningskravet.

Mine egne dyr er utrolig udesøgende lige nu, og jeg frygter for, hvordan de vil reagere, når jeg i morgen skal lukke lågen for dem.

— Lars Bredahl, forperson, Æg- & Fjerkræudvalget, Økologisk Landsforening

Fødevarestyrelsen skriver i en mail til fjerkræavlerne, at situationen desværre har ændret sig inden for de sidste uger.

”I Fødevarestyrelsens aktive overvågning af de vilde fugle i Danmark (undersøgelse af nedskudte, tilsyneladende raske, vilde fugle fra jagter) er der desværre fundet flere fugle, der var smittede med højpatogen fugleinfluenza. Der er tale om smittede gråænder og pibeænder. Der kommer fortsat ikke ret mange indberetninger om døde vilde fugle i Danmark,” oplyser Fødevarestyrelsen i mailen.

Fra i morgen bliver lågen lukket for Lars Bredahls høns - og bliver måske først åbnet igen til april eller maj
Fra i morgen bliver lågen lukket for Lars Bredahls høns - og bliver måske først åbnet igen til april eller maj. Foto: Uffe Bregendahl

Fødevarestyrelsen skriver også, at der kun er fundet et udbrud i en enkelt dansk besætning tilbage i september, og at der derfor heller ikke lige nu er veterinære zoner i Danmark, men skriver, at der ”kommer fortsat flere og flere udbrud i Europa, syd og sydøst for Danmark. Der ses også en stigning i fund af smittede vilde fugle i Europa”.

I Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening var man begyndt at sætte næsen op efter det første år længe uden fugleinfluenza, netop fordi smittetrykket i år er forholdsvist lavt.

”Tidligere år er der fundet store mængder af døde fugle som svaner, og der har været udbrud i besætninger, og det er der jo ikke i år, og derfor undrer det os, at Fødevarestyrelsen nu er kommet til en så drastisk konklusion,” siger han, men understreger, at alle selvfølgelig respekterer afgørelsen og følger bestemmelserne, selv om det er en træls situation for avlerne.

”Mine egne dyr er utrolig udesøgende lige nu, og jeg frygter for, hvordan de vil reagere, når jeg i morgen skal lukke lågen for dem,” siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer

Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.

17-01-2025 4 minutter Planteavl

Godsejer bliver en del af Naturmælk

Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.

16-01-2025 3 minutter Afsætning

Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025

I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.

13-01-2025 3 minutter Omlægning