Annonce
Annonce
På grund af det lave smittetryk havde økologiske fjerkræavlere i år sat næsen op efter en vinter uden indelukning, men truslen fra fugleinfluenza får nu Fødevarestyrelsen til at indføre indelukningskrav fra 19. december. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Truslen fra fugleinfluenza medfører ny indelukning af økologisk fjerkræ
Forekomsten af højpatogen fugleinfluenza fundet i gråænder og pibeænder skudt under jagt betyder, at Fødevarestyrelsen nu hæver trusselsniveauet og udsteder indelukningskrav for fjerkræ gældende fra 19. december.
Fund af fugleinfluenza i gråænder og pibeænder betyder, at økologiske fjerkræavlere nu for femte år i træk skal holde dyrene indendørs eller i en voliere eller en indhegning med overdækning af fast tag.
De seneste fire sæsoner har der været indelukningskrav for fjerkræ i omkring et halvt år, typisk fra november/december til april/maj.
Selv om det efterhånden nærmest er blevet reglen, at der kommer et indelukningskrav, kommer det alligevel bag på forpersonen for Æg- & Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, Lars Bredahl:
”Vi er noget overraskede, fordi der denne gang ikke er påvist den store forekomst af smitte i naturen. I forhold til hvor få smittede dyr der er fundet, havde vi håbet, at de havde klappet hesten og havde ventet - set i lyset af de voldsomme konsekvenser det har for vores dyr,” siger Lars Bredahl.
Indelukningskravet har store konsekvenser for de økologiske fjerkræ – og dyrene hos fritgående konventionelle – der ikke er vant til at være spærret inde. Lars Bredahl vurderer, at der er tale om et syvcifret antal af dyr, der nu bliver ramt af indelukningskravet.
Mine egne dyr er utrolig udesøgende lige nu, og jeg frygter for, hvordan de vil reagere, når jeg i morgen skal lukke lågen for dem.
— Lars Bredahl, forperson, Æg- & Fjerkræudvalget, Økologisk Landsforening
Fødevarestyrelsen skriver i en mail til fjerkræavlerne, at situationen desværre har ændret sig inden for de sidste uger.
”I Fødevarestyrelsens aktive overvågning af de vilde fugle i Danmark (undersøgelse af nedskudte, tilsyneladende raske, vilde fugle fra jagter) er der desværre fundet flere fugle, der var smittede med højpatogen fugleinfluenza. Der er tale om smittede gråænder og pibeænder. Der kommer fortsat ikke ret mange indberetninger om døde vilde fugle i Danmark,” oplyser Fødevarestyrelsen i mailen.
Fødevarestyrelsen skriver også, at der kun er fundet et udbrud i en enkelt dansk besætning tilbage i september, og at der derfor heller ikke lige nu er veterinære zoner i Danmark, men skriver, at der ”kommer fortsat flere og flere udbrud i Europa, syd og sydøst for Danmark. Der ses også en stigning i fund af smittede vilde fugle i Europa”.
I Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening var man begyndt at sætte næsen op efter det første år længe uden fugleinfluenza, netop fordi smittetrykket i år er forholdsvist lavt.
”Tidligere år er der fundet store mængder af døde fugle som svaner, og der har været udbrud i besætninger, og det er der jo ikke i år, og derfor undrer det os, at Fødevarestyrelsen nu er kommet til en så drastisk konklusion,” siger han, men understreger, at alle selvfølgelig respekterer afgørelsen og følger bestemmelserne, selv om det er en træls situation for avlerne.
”Mine egne dyr er utrolig udesøgende lige nu, og jeg frygter for, hvordan de vil reagere, når jeg i morgen skal lukke lågen for dem,” siger han.
Flere artikler fra samme sektion
Analyse viser mærkbar klimareduktion, når køer græsser
Oksekød er en af de mest klimabelastende proteinkilder, men hvis man alligevel spiser det, viser et stigende antal undersøgelser, at man kan mindske klimaaftrykket ved at vælge oksekød fra kvæg, der er blevet græsfodret.
Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025
Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.
Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning
De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.