Annonce

Annonce

Jens og Tanja Rasmussen står med deres to børn og en ko ved en sø

Jersey-koen Lotte er syv år og blev kåret som den bedste jerseyko ved dyrskuet i Ribe i 2021. Hun indgår i gårdens avlsarbejde, og det er en stolt økolog, Jens Rasmussen, som sammen med hustruen Tanja og sønnerne Mads og Christian glæder sig til at præsentere Lotte og gårdens øvrige godt 160 jerseykøer til Økodag. Foto: Økologisk Landsforening

Travl slutspurt op til Økodag hos nye værter

Selv om parret bag jerseygården Sønderfenner kom ind i økologien på et uheldigt tidspunkt, er de efter kun to år som ny­omlagte mælkeproducenter klar til at debutere som Økodagsværter.

»Økodag. Se øko-køerne komme på græs den 16. april kl. 12«, står på et stort banner, som er spændt ud over en bigballe. Den er placeret helt ud til den trafikerede rute 11 mellem Ribe og Tønder og er umulig at overse for de mange lokale borgere og turister, som dagligt passerer forbi.

Bag halmballen dukker landbruget Sønderfenner frem. Et skilt med Naturmælks karakteristiske blomsterkransede ko viser, at gården er leverandør til det Sønderjyske mejeri, hvis tankbiler årligt henter 1,2 mio. - 1,3 mio. kg mælk fra Sønderfenner.

I år er det 19. gang, at Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier inviterer forbrugerne til Økodag. Men det er første gang, at det unge landmandspar Jens og Tanja Rasmussen har fundet vej til foreningens Danmarkskort over værtsgårde. Men selv om forberedelser giver ekstra travlhed i en i forvejen lidt for travl hverdag, ser parret frem til at få besøg af ca. 1.500 gæster, når køerne skal på græs, og næsten halvdelen af pladserne er allerede booket.

»Vi har altid været en åben gård, uanset hvem der kommer forbi, og vi glæder os til at møde de mange glade mennesker herude på gården og vise dem nogle dyr, som har det godt,« siger Tanja Rasmussen.

Hun håber, at Økodag kan være med til at gøre forbrugerne lidt klogere på, hvorfor det giver god mening at betale lidt ekstra for den økologiske mælk, og parret gør alt, hvad de kan for at få en vellykket debut som Økodagsværter.

Tanja Rasmussen er uddannet køkkenassistent og folkeskolelærer og forsøger at lave aftaler med de mange frivillige, så de stort set bliver selvkørende på dagen, så hun og Jens Rasmussen kan koncentrere sig om gæsterne.

Pølser og pålæg af egne dyr

»I går havde vi møde med nogle lokale spejdere, som skal hjælpe os med at sælge ristede pølser og brød til Økodag,« forklarer Tanja Rasmussen, som byder på sen formiddagskaffe ved spisebordet i køkken-alrummet.

Hun er chefen i stuehuset, mens Jens Rasmussen er bossen i landbruget, og han skal lige være færdig med at blande foder til køerne og ordner et par ting ude i stalden, så alt er klar til, at 20 dyrlæger senere på dagen kommer ud på gården for at holde kursus om malkerobotter.

Jens Rasmussens vækkeur ringer hver morgen kl. 04.00, og denne dag har været lidt ekstra stressende, da en lokal vognmand uventet dukkede op tidligt om morgenen for at hente to køer til slagtning.

»De bliver slagtet på Danish Crowns kreaturslagteri i Holsted, og så bliver kødet leveret til den lokale slagter Holsted Kød. De skal lave 1.600 grillpølser, nogle spegepølser og noget hakket kød, som vi skal sælge til Økodag,« siger Tanja Rasmussen, som er i dialog med Vadehavsbageriet om at få bagt et større parti pølsebrød.

Han kender dyrene på yveret

»Dansk Holsteiner« står der på et skilt over porten på gavlen af stalden, men det er falsk varebetegnelse, og er et levn fra nogle af de tidligere ejere. For siden Jens og Tanja Rasmussen i 2018 investerede et tocifrede mio i drømmen om eget landbrug, har Jens Rasmussen for alvor udnyttet mulighed for at dyrke sin passion for avlsarbejdet med det Jerseykvæg, som i dag har fortrængt de sortbrogede køer fra alle staldens sengebåse.

Gennem årene har han solgt 12 dyr til VikingGenetics, hvilket ifølge Tanja Rasmussen er et kvalitetsstempel på hans passionerede avlsarbejde.

»Jens kan kende alle køerne på deres yver, så det er lidt underligt, at han endnu ikke har lært, hvor håndklæderne ligger,« griner Tanja Rasmussen og sende et drilsk smil mod gemalen, som netop er kommet ind fra stalden og tager et tiltrængt hvil i en stol ved køkkenbordet, hvor han sætte lidt ord på parrets to første år som økologer.

Gift og omlagt til økologi

Grundlaget blev skabt i 2021. Det år blev parret gift, mens gården blev omlagt til økologi. Oprindeligt havde de en mundtlig aftale med Arla, men Naturmælk lå hele tiden i baghånden. Som nyetablerede i landbruget måtte parret dog acceptere lidt malurt i mælketanken, da Naturmælk ikke helt kunne følge med Arlas voksende afregningspriser i 2022.

Hidtil har indtjeningen derfor ikke helt levet op til de positive forventninger, som økologikonsulenterne gav løfter om, før parret besluttede at omlægge til økologi.

Som leverandør til et mejeri, der stiller ekstra krav til sine leverandører, både når det gælder klima, biodiversitet og dyrevelfærd, ærgrer det parret, at der ikke er flere penge til at belønne producenterne for deres ekstra indsats for et mere bæredygtigt landbrug.

»Det kan bedre gå for ældre andelshavere, som har fået nedbragt gælden. For os betyder det, at vi ikke får afdraget så meget på gælden og har færre muligheder for at investere i driften.«

Der er styr på sikkerheden

Normalt plejer Jens Rasmussen at komme ind ved 7-tiden for at spise morgenmad sammen med parret to sønner på to og fire år, inden de ryger i børnehave og dagpleje, og for det meste slutter hans arbejdsdag i stalden først ved 18-tiden, når Tanja Rasmussen og børnene venter med aftensmad og lidt familietid.

De seneste uger har parret haft ekstra travlt. Dels fordi gårdens eneste elev er på tre ugers kursusophold i udlandet, dels fordi der er overraskende mange ting, som skal være på plads, før man er klar til at åbne gården for 1.500 gæster.

Det gælder både i forhold til parkeringsvagter og sikkerheden på gården, hvor de har haft besøg af en mand fra Seges, som har gennemgået hele gården.

»Et landbrug med store maskiner og store dyr er en farlig arbejdsplads, så der er mange steder, som vi skal dække af,« fortæller parret, som i første omgang havde planer om at tage imod 3.000 gæster.

»Siden valgte vi at reducere antallet til det halve. Så kan vi altid skalere op til næste år, når vi har flere erfaringer,« lyder den fælles vurdering i køkkenet, hvor parret glæder sig over, at Naturmælk sender en bemandet foodtruck, som skal stå for uddeling af smagsprøver til de mange gæster.

»Nu skal vi bare have kontaktet hjemmeværnet, så vi kan høre, om de kan hjælpe med parkeringsvagter,« siger Jens Rasmussen.

Drømmer om bed & breakfast

Da gården kun ligger knap tre km sydvest for Ribe Domkirke, håber han, at en del af gæsterne vælger at tage cyklen.

Placeringen så tæt på Ribe betyder, at parrets fremtidsdrømme både går i retning af at etablere gårdbutik og bed & breakfast, men der skal også være tid til at fintune landbruget.

»Køernes ydelse ligger allerede over gennemsnittet, men vi vil gerne blive blandt de allerbedste, og der er mange ting, som vi stadig kan optimere for at blive bedre til den økologiske drift,« siger den jyske landmand, som nyder arbejdet med de godmodige jerseykøer, som han ser frem til at sende på græs.

Som søn af en slægt, som har arbejdet i landbruget, lige så langt han kan huske tilbage, har han aldrig været i tvivl om, at han skulle arbejde med landbrug.

»Køerne har godt af frisk græs og motion, og de får sundere klove, når de kommer ud,« forklarer han om køerne, som fornemmer, når det bliver varmere i vejret og det snart er tid til, at der igen bliver åbnet for stalddøren.

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet