Annonce

Annonce

Større risiko for fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen hæver trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til middel.

08. november 2022
Læsetid: 3 minutter
En flok ænder går på en græsmark omkranset af træer.

Siden august er der konstateret fugleinfluenza i tæt ved 150 europæiske besætninger og omkring 500 vilde fugle i Europa, og derfor opfordrer Fødevarestyrelsen landets producenter til at skærpe forholdsreglerne mod den frygtede sygdom. Foto: Økologisk Landsforening

Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for, at fugleinfluenza igen rammer danske fjerkræbesætninger, er stigende. Derfor hæver myndighederne nu trusselsniveauet fra lav til middel.

Den ændrede trusselsvurdering kommer efter, at der de seneste uger er set en markant stigning af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Europa, særligt i Tyskland, Holland og Frankrig. Alene siden august er der konstateret fugleinfluenza i tæt ved 150 europæiske besætninger og omkring 500 vilde fugle i Europa.
Også i Danmark har myndighederne fundet fuglinfluenza i vilde fugle de seneste uger, især på Sjælland. Endvidere blev en dansk hobbybesætning på Als i Sønderjylland ramt af sygdommen i slutningen af oktober, og 70 høns blev derfor aflivet.

Fugletræk øger risikoen

"Med de seneste mange fund i både naturen og i besætninger tæt på Danmark vurderer vi, at der er en stigende risiko for, at smitten kan ramme andre danske besætninger. Samtidig er efterårets fugletræk over Danmark så småt i gang, hvilket bidrager yderligere til at øge risikoen", forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen i en pressemeddelelse.

Nye anbefalinger:

På baggrund af den øgede risiko for fugleenfluenza anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fjerkræejere:

  • holder deres fjerkræ bag hegn og under tag eller overdækning

  • fodrer deres dyr under tag og

  • skifter fodtøj, inden de går ind til deres dyr.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Slår fugleinfluenzaen først ned i en dansk professionel besætning lukker mange lande uden for EU for deres import af danske æg, fjerkræ og fjerkrækød. Derfor maner myndighederne nu til øget forsigtighed hos de danske landmænd, som tidligere har været udfordret af den ofte dødelige sygdom.

Sporene fra de seneste år skræmmer

Den meget smitsomme sygdom har en høj dødelighed hos fjerkræ og går hårdt ud over dyrevelfærden. Dyrene får blandt andet diarré, øjenbetændelse og luftvejsproblemer. Sygdommen er en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at besætningens dyrlæge skal kontakte Fødevarestyrelsen, hvis der er mistanke om, at fuglene har fugleinfluenza. Er der tale om smitte, afliver Fødevarestyrelsen dyrene for at nedsætte risikoen for at smitten spredes til andre besætninger.
"Den øgede risiko betyder, at det er uhyre vigtigt, at danske fjerkræejere gør alt, hvad de kan, for at sikre deres dyr mod smitte', understreger Camilla Brasch Andersen, og minder om, at Danmark de seneste fugleinfluenza-sæsoner har været hårdt ramt.

Alene i 2020/2021 blev ca. 190.000 høns, ænder, kalkuner mv. aflivet. I sæsonen 2021/2022 nåede tallet op på ca. 200.000.

Finder du en død fugl i naturen, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på app´en 'Fugleinfluenza Tip'. Så hjælper du myndighederne med at få et overblik over sygdommen.

Flere artikler fra samme sektion

Mikroplast finder vej til vores tallerkener gennem planternes blade

Mikroplast optages ikke kun gennem planters rødder - ny forskning viser, at også bladene kan optage mikroplast fra luften, og mængderne er især store, hvis planten dyrkes under åben himmel nær industri og lossepladser.

09-05-2025 3 minutter Mikroplast,   Miljø,   Forskning

Historisk tørke skaber krisestemning i Storbritannien, og det ser ikke meget bedre ud i Danmark

De britiske landmænd er ramt af den hårdeste tørke i 69 år, og planteavlen er allerede ramt af det tørre vejr. De seneste års ekstreme vejr er begyndt at påvirke landbrugets forsyningsevne, lyder det fra branchen selv.

08-05-2025 5 minutter Klima

Efter et telefonopkald flyttede konventionelle radiser til Jylland for at blive økologiske

I 2020 overtog Axel Månsson det meste af den danske radiseproduktion, og siden er udbuddet af øko-radiser i butikskæderne vokset fra nul til over 20 pct. på fem år. Ambitionen er at nå de 100 pct. Men særligt høstningen af radiser er mere kompliceret end som så.

04-05-2025 8 minutter Grøntsager,   Høst