Annonce

Annonce

En håndfuld nyhøstet korn

Et fantastisk høstvejr gjorde det næsten uligt at høste i døgndrift, og udbyttet af både rug, og glutenfri havre (foto) lå næsten på konventionelt niveau på Asger Overgaards marker. Det gør priserne desværre også. Foto: Jakob Brandt

ØRD-plantechef: Gem hvad gemmes kan

Bortset fra hvede er priserne på økologisk foderkorn helt i bund.

Af Ekstern skribent
25. august 2020, 13:19
Læsetid: 3 minutter

Af: Per Henrik Hansen, freelancejournalist 

Målt i tønder eller ton har Asger Overgaard haft en fænomenal høst. Efter mejetærskeren har været igennem de fleste af hans cirka 400 ha med økologiske salgsafgrøder ved Hjortshøj nord for Århus, kan han fortælle om rekordudbytte i byg. Også i hvede- og havremarkerne ramte høsten et meget højt niveau.

»Vi ligger tæt på konventionelle udbytter, og vi får ingen udgifter til tørring,« fortæller han.

Alligevel er Asger Overgaard ikke en begejstret landmand i disse dage; for priserne er helt i bund på en god del af afgrøderne.

»Markedet for økologisk foderkorn er jo brudt sammen,« siger han.

Konventionelle priser

Det lave prisniveau har også vakt opsigt i ØkologiRådgivning Danmark. På selskabets hjemmeside skriver økologi- og planteavlskonsulent Poul Christensen, at flere grovvarefirmaer kun tilbyder konventionelle priser på økologisk byg, havre, triticale og rug. Han anbefaler derfor planteavlerne at handle direkte med økologer med husdyrhold.

Det er dog normalt, at priserne er lave omkring høst for siden at rette sig, påpeger ØkologiRådgivning Danmarks plantechef Claus Østergaard.

»Så hvis man har dyrket afgrøder uden kontrakt eller aftale med aftagere, så anbefaler vi, at man venter med at sælge, hvis man har mulighed for at opbevare høsten. Gem hvad gemmes kan,« siger han.

I markplanerne for 2021 råder Claus Østergaard planteavlerne til at øge arealerne med de afgrøder, hvor de økologiske priser stadig ligger over de konventionelle; for eksempel hvede, ærter, hestebønner, grynhavre og brødkorn.

Den strategi er Asger Overgaard dog skeptisk overfor.

»Næste år vil alle jo gå efter de afgrøder, der har givet de bedste priser i år, og så flytter vi bare problemet med for stort udbud i forhold til efterspørgslen derover,« forudser han.

I stedet vil han blandt andet satse på mere grovfoder til de to mælkeproducenter, han samarbejder med.

DLG: Tilpas jer markedet

Økologichefen hos DLG, Steffen Blume, deler ikke Asger Overgaards negative forudsigelser for næste års priser.

»Med det nuværende økologiske areal er det muligt at få balance mellem udbud og efterspørgsel. Men det kræver, at de økologiske landmænd tilpasser sig markedet. Vi ser for eksempel gode priser på hestebønner, brødhvede, foderhvede, lupiner, ærter og raps.«

Også Søren Bilstrup, formand for Økologisk Landsforenings planteavlsudvalg, tror på, at der vil komme større harmoni i markedet, hvis arealerne med foderkorn falder til fordel for konsum- og proteinafgrøder:

»Vi skal huske, at det økologiske salg fortsat vokser ude i butikkerne. Vi kan også se, at for eksempel hvede stadig handles til fornuftige priser, og i Danmark kan vi blive bedre til at lave økologisk brødhvede.«

Søren Bilstrups egen strategi er med at hans egne ord ”at dyrke vildt mange afgrøder”. Mere end 15 arter dyrker han.

»Når man spiller på mange heste, er der altid nogle, der klarer sig godt, når det går dårligt for andre,« lyder hans filosofi.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring

En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.

02-12-2024 9 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning