Annonce

Annonce

Billedet viser en efterafgrøde

En kraftig og tæt efterafgrøde er med til at indbygge kulstof i jorden. Ifølge klimakataloget fra ØL tilføres jorden knap 200 kg C pr. ha med et sædskifte med 60 pct. efterafgrøder. Foto: Annette V. Vestergaard

Ny viden får ØL til at opdatere klimakataloget til landmænd

Økologisk Landsforenings guide med 40 tiltag, der mindsker bedriftens klimabelastning, er netop blevet opdateret.

Forskere og eksperter bliver hele tiden klogere på sammenhængene mellem landbrugsproduktion og klimabelastning, og derfor har Økologisk Landsforening valgt at opdatere foreningens Klimakatalogfra 2017.

"Det er utroligt komplekst at regne på effekten af mange af tiltagene, men vi prøver så godt, det er muligt, og når vi får ny viden og dokumentation, skal vi inddrage den. Derfor laver vi en opdatering nu," fortæller klimakonsulent i Økologisk Landsforening, Mette Kronborg, der har stået for opdateringerne sammen med konsulenterne Erik Kristensen, Carsten Markussen og Maike Brask, ØkologiRådgivning Danmark.

Det er langt fra alle tiltag i kataloget, der er ændret, men i syv tilfælde har gruppen ført tekst og beregninger ajour. Katalogets resterende tiltag vil løbende blive opdateret i 2019.     

"Det er vigtigt, at vi giver så retvisende et billede som muligt af klimaeffekterne, så landmændene kan bruge kataloget i praksis og agere efter det," siger Mette Kronborg om kataloget, som kan downloades fra Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Økologisk Landsforening arbejder for en ambitiøs klimapolitik, hvor landbruget yder sin del. Klimaregnskaber på bedriftsniveau kan være en løsning, og her er klimakataloget centralt som inspiration og vejviser til handling.

Klimakataloget er revideret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, som netop er afsluttet. 

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg