Annonce

Annonce

Kyllingevelfærd koster

Produktionen på Gothenborg adskiller sig på flere markante områder fra den gængse økologiske kyllingeproduktion i Danmark.

25. juni 2019
Læsetid: 3 minutter
Fødesøgende høns i hønsegården

Lars Hedegaard: Vi er ikke interesseret i, at vores kyllinger vokser for hurtigt, for vi kan kun opnå den optimale spisekvalitet og smag, som vores kunder efterspørger, ved at give kyllingerne et langt liv. Arkivfoto: Irene Brandt

Anbefalingen fra Lars Hedegaard, der sammen med sin ægtefælle, Lone Hedegaard, har fået succes med Skovkyllingerne fra Gothenborg, var direkte:

»Kyllingevelfærd koster, og kan man ikke få prisen. Så lad være.«

Lars Hedegaard. Foto: Irene Brandt

På Økologisk Landsforenings nylige workshop om dyrevelfærd i fjerkræproduktionen fortalte Lars Hedegaard om Gothenborgs høje standarder for fjerkræproduktion.

Produktionen på Gothenborg adskiller sig på flere markante områder fra den gængse økologiske kyllingeproduktion i Danmark. For eksempel lever Skovkyllingerne i 80-90 dage, inden de slagtes ved en vægt på 2 kg, hvilket er i overensstemmelse med de oprindelige intentioner i det økologiske regelsæt for kyllingeproduktion.

Dels foregår produktionen kun i sommerhalvåret, hvilket sikrer, at alle kyllingerne faktisk har haft adgang til udearealer, og ikke på grund af vådt og koldt vejr har måttet blive i staldene.

Skovkyllinger

  • Gothenborgs økologiske, sorte Skovkylling er af racen Norfolk Black. Skovkyllingen er helt speciel, fordi den nyder at have sin daglige gang i skoven og finde sin mad i skovbunden.
  • Skovkyllingerne får lov til at vokse sig store og saftige i 80-90 dage på de grønne arealer. Den længere levetid og den aktive færden i skoven er med til at give kødet en fast struktur, mindre stegesvind og en god smag.
  • Gothenborg opdrættede i 2018 16.000 økologiske skovkyllinger fra marts til oktober.
    Kilde: gothenborg.dk

Gradbøjet økologi

Den økologiske kyllingeproduktion, der sælges gennem dagligvarekæderne, foregår på helt andre betingelser end Gothenborgs produktion. På den ene side holder det prisen på den økologiske kylling i supermarkedet nede - på den anden side også er resulteret i, at den økologiske kylling, som sælges i Coops butikker, ikke kan få alle kædens velfærdshjerter, som udover økologi gives for det ekstra gode liv.

»Vores udfordring er derfor, at vi skal formidle, hvad vi laver på Gothenborg til forbrugerne, fordi de hos os skal betale mere for en kylling, end de skal i dagligvarehandlen,« sagde Lars Hedegaard.

Han understregede, at muligheden for overhovedet selv at sætte en pris på Gothenborgs produkter hænger tæt sammen med, at Gothenborg primært sælger sine produkter via egen gårdbutik og webshop, samt gennem andre gårdbutikker.

»Vi er ikke interesseret i, at vores kyllinger vokser for hurtigt, for vi kan kun opnå den optimale spisekvalitet og smag, som vores kunder efterspørger, ved at give kyllingerne et langt liv. Men det betyder også, at hver kylling i løbet af de 80-90 dage, den lever, ud over græs også spiser 10 kg kyllingefoder - og I ved jo selv, hvad økologisk kyllingefoder koster,« sagde Lars Hedegaard til deltagerne på workshoppen.

For at tilgodese kyllingernes naturlige døgnrytme er dørene til hønsehusene åbne hele døgnet fra kyllingerne er fire-fem uger gamle.

»Vi har siddepinde i husene, men de bruger dem ikke, måske fordi de er for tunge; men de søger selv ind i husene for natten,« fortalte Lars Hedegaard.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise