Annonce

Annonce

Mikroplaststykker på en finger

Der ender op mod 23 gange mere mikroplast i jorden end i havet, men hvordan det påvirker jordens egenskaber er stadig et stort spørgsmål. Foto: European Commission/Lukasz Kobus

Kunstig intelligens fortæller, hvordan mikroplast påvirker jorden

Der er stadig meget, vi ikke ved om mikroplasts påvirkning på jorden. I et nyt studie har forskere brugt kunstig intelligens til at belyse mere præcist, hvordan jordens kvalitet ændres af plastforureningen.

Mikroplast påvirker jordens mikrobiologi på flere måder; særligt plastens størrelse påvirker mængden af opløst organisk kulstof og fosforsyre, typen af plast har især betydning for mængden af nitratkvælstof, mens mængden af mikroplast er den største faktor, når det kommer til at påvirke indholdet af ammoniumkvælstof.

Det viser et nyt studie, hvor forskere har brugt maskinlæring til at belyse mere præcist, hvordan mikroplast ændrer jordens kemi.

Der ender op mod 23 gange mere mikroplast i jorden end i havet, men hvordan det påvirker jordens egenskaber er stadig et stort spørgsmål, fordi mikroplaststykkerne varierer i størrelse, mængde og materiale, og jorden ligeledes varierer. Derfor er det svært og tidskrævende at forudsige påvirkningen fra forureningen, og det nye studie hjælper altså med at mindske vidensgabet.

Ifølge professor ved Korea University Yong Sik Ok, der stod i spidsen for forskerholdet, viser studiet, hvor vigtig maskinlæring kan være, hvis man vil skabe et mere bæredygtigt samfund, fordi teknologien giver mere konkret viden om en potentiel miljøpåvirkning.

"Dette banebrydende studie bidrager med vigtig data, som kan understøtte en informeret beslutningstagen med hensyn til håndtering af plastaffald, som er i tråd med det global fokus på bæredygtighed og ESG-principperne. Det understreger vigtigheden af innovativ forskning til at hjælpe virksomhederne i deres stræben på bæredygtig praksis, hvor udfordringer med plast er en voksende bekymring," siger Yong Sik Ok ifølge Earth.com.

"Maskinlæring er et dynamisk og banebrydende felt inden for kunstig intelligens, som bruger algoritmer og modeller til at lære og komme med præcise forudsigelser ud fra store mængder data," siger han.

Mikroplast er plaststykker under fem mm, som stammer fra utallige hverdagsprodukter, såsom plastemballage, kosmetik og syntetiske tøjfibre. Forureningen med mikroplast er nu så udbredt, at den bogstaveligt talt er i luften. En undersøgelse fra University of New South Wales i Sydney, har anslået, at en gennemsnitsperson inhalerer 16,2 stykker mikroplast i timen.

Flere artikler fra samme sektion

Restprodukt fra græsprotein ligner nyt vidundermiddel mod indvoldsorm

Produktionen af græsprotein kan vise sig at have en særdeles positiv sidegevinst fordi den græspulp der bliver til overs ved raffineringen måske kan hjælpe til at bekæmpe indvoldsorm. Det viser nye forsøg København Universitet har lavet i samarbejde med Aalborg Universitet.

20-02-2024 4 minutter

10.000 hektar mere mangfoldig natur i det danske landskab

Naturforvaltere har i stor stil søgt en naturordning, der har til formål at bevare naturområder og værne om biodiversitet.

15-02-2024 2 minutter

Dette skal du være obs på, når du handler med grovfoder

FAGLIGT TALT: Få en handelsaftale på plads i god tid, men sæt jer sammen inden - køber og sælger - så I kan få afklaret usikkerheder i aftalen, før den indgås.

14-02-2024 2 minutter Fagligt talt,   Foder