Annonce

Annonce

Tre kartofler ved siden af hinanden

Kartoflen i midten er spiret i lys ved stuetemperatur siden januar. Bemærk at lys hæmmer strækningsvæksten. De to andre af sorten Ditta har været til langsom forspiring. Foto: ØRD

Kartofler skal være "vågne" inden lægning

FAGLIGT TALT: Kommer læggekartofler direkte fra kølelager skal de have et varmestød i et døgn og hærdes i 5-7 dage inden lægning.

Af: Kjeld Forsom, planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Den kolde vind fra polarhavet har her i april holdt jordtemperaturen nede omkring fem grader. Der er udsigt til langsom stigning, og det er på høje tid at begynde lægningen, så de sidste ikke bliver lagt for sent.

Det er vigtigt, at kartofler har begyndt forspiring eller i det mindste har små hvide knopper inden lægning, når jordtemperaturen er lav.

Kommer læggekartofler direkte fra kølelager skal de have et varmestød i et døgn og hærdes i 5-7 dage inden lægning.

De gode vækst- og temperaturforhold i dyrkningssæsonen 2020 for kartofler betyder kartofler, der har været godt lagret – køle, kule eller andet - er fysiologisk unge kartofler. Derfor er forbehandling endnu vigtigere.

På billedet ses tre kartofler. Den i midten er spiret i lys ved stuetemperatur siden januar. Bemærk, at lys hæmmer strækningsvæksten. De to andre af sorten Ditta har været til langsom forspiring uden varmestød og har dannet små hvide spirer og er klar til lægning.

Kartoflerne skal være tempererede med dagtemperatur ved lægning.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet