Annonce
Annonce
Innovationscenter: Økologien kan vokse og få næringsstoffer nok uden at øge husdyrproduktionen
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.

Ved at afgasse kløvergræsset kan landmanden producere en flydende biogasgylle, der har høj kvælstofudnyttelse og lav klimabelastning. Foto: Colourbox
Rettelse d. 13/01: Den oprindelige graf var ikke den korrekte og er derfor blevet skiftet. Samtidig fremgik det, at klimaaftrykket kan halveres ved at udskifte husdyrgyllen med plantegylle - det er dog kun rigtigt, hvis plantegyllen afgasses i et biogasanlæg, og husdyrgyllen ikke gør.
Det er muligt for økologien at vokse, uden at det kræver flere husdyr, som kan bidrage med gødning. Det vurderer Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
En økologisk planteproduktion, som er mindre afhængig af husdyr, forudsætter dog næringsstoffer fra andre kilder: Kalium og fosfor bør recirkuleres fra by til land, men kan alternativt hentes i miner, og udfordringen med at finde tilstrækkeligt med kvælstof kan løses med kløvergræs i planteavlssædskiftet.
"Det betyder alt andet lige, at det er muligt at øge det økologiske areal, uden at der følger husdyrproduktion med. Det forudsætter dog, at der er biogasanlæg, der vil og kan aftage kløvergræs," skriver innovationscentret i en pressemeddelelse.
Centret har udviklet et modelsædskifte, hvor toårigt kløvergræs spiller en hovedrolle. Ved at afgasse kløvergræsset kan landmanden producere en flydende biogasgylle, der har høj kvælstofudnyttelse og lav klimabelastning. Desuden erstatter biogassen fossil gas i energisystemet, hvilket skaber en samfundsmæssig klimagevinst.
Modelsædskiftet består derudover af traditionelle salgsafgrøder som korn, raps, ærter og havre. Afgrødefølgen giver plads til såvel bekæmpelse af rodukrudt mellem hvede og ærter som til pligtige og frivillige efterafgrøder.
Modelsædskifte
- Kløvergræs
- Havre
- Vinterraps
- Vinterhvede
- Ærter
- Vinterrug
Kan halvere klimaaftrykket
Klimaprofilen for økologisk planteavl varierer med valget af gødning: Metan fra lager og lattergas fra omsætning i jorden er de to drivhusgasser, som betyder mest i beregningen af klimaeffekten. 1 kg total-N i svinegylle er således årsag til godt 15 kg CO2-e, mens kløvergræs udleder 5-10 kg CO2-e pr. kg N.
Ifølge innovationscentrets beregninger kan klimabelastningen næsten halveres ved at udskifte husdyrgylle med plantegylle, såfremt plantegyllen afgasses i et biogasanlæg, og husdyrgyllen ikke gør. Hertil kommer fortrængningen af fossil gas, som giver yderligere reduktioner.

Traditionelt beregnes udledninger fra gødning på baggrund af den samlede mængde kvælstof (total-N), der tilføres afgrøderne. Klimabelastningen fra produktion og opbevaring af husdyrgødning indgår typisk i regnskabet for husdyrbedrifter. Planteavlere, der bruger organisk gødning, har derfor begrænsede muligheder for at reducere klimaaftrykket – det kan kun ske ved at optimere kvælstofudnyttelsen eller reducere mængden af tilført kvælstof.
I projektet bag innovationscentrets undersøgelse følger man imidlertid ikke de internationale IPCC-principper, men vurderer i stedet den samlede samfundsmæssige nytte ved at omlægge fødevareproduktionen til en plantebaseret model. Denne tilgang inkluderer flere elementer: fortrængning af fossil gas gennem brug af biogas, udledninger fra gylletanke og de nyeste emissionsfaktorer for lattergas fra gødning.
Flere artikler fra samme sektion
Malkekøerne i Søren Justs produktion har aldrig fået antibiotika: Nu får han merpris for mælken
Malkekøerne i staldene hos Søren Just er en af de antibiotikafrie besætninger, der nu leverer en tredjedel af mælken til Thise Mejeri. I besætningen har man trappet ned med antibiotika siden 2010 med hjælp fra Thises Mejeris staldskoler.
Flere eksperter advarer imod USA's sundhedsministers forslag om at lade fugleinfluenzaen sprede sig
Eksperter ryster på hovedet over Robert F. Kennedy Jr.'s forslag om at lade fugleinfluenzaen, der allerede har kostet 166 mio. høns livet, sprede sig uhæmmet for at skabe naturlig immunitet. Idéen er dårlig af flere årsager, forklarer de.
Ved to graders opvarmning vakler verdens fødevaresystem – og nogle områder står til at tabe stort, viser ny forskning
Stiger den globale gennemsnitstemperatur med to grader, vil flere af verdens mest udbredte afgrøder miste dyrkningsegnede arealer, viser ny forskning. Der er en direkte sammenhæng mellem stigende temperaturer og højere fødevarepriser, siger professor, som forudser væsentlige prisstigninger inden for 10-20 år.