Annonce
Annonce
Halm kan øge produktionen af dansk biogas
Potentialet er i høj grad til stede, men metoder og teknologier skal videreudvikles for, at Danmark for alvor kan realisere potentialet i at høste energi ud af halm.

Halm er en oplagt ressource for biogasproduktionen, men der er fortsat en række udfordringer, som skal løses ifølge Kurt Hjort-Gregersen, seniorspecialist i Teknologisk Institut. Foto: Seges Innovation
En ny rapport udarbejdet for Energistyrelsen viser, at det haster med at få gjort det effektivt og rentabelt at udvinde mere biogas fra landbrugets restprodukter såsom halm.
Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.
Ifølge Energistyrelsens klimafremskrivning skal naturgas være udfaset senest i 2034 og erstattet af 100 pct. grøn gas. Den udvikling kræver intensiv udvikling i biogasbranchen, også for at sikre en bæredygtig løsning for de landmænd, der leverer biomassen.
”Der findes fortsat uudnyttede ressourcer i landbruget i form af bl.a. gylle, dybstrøelse, halm og andre planterester. Men der er behov for, at der sker en markant teknologisk udvikling, hvis halmen skal udnyttes til biogasproduktion i stor stil. Det ser jeg som en bunden opgave, hvis landbruget skal nå sine ambitiøse klimamålsætninger, samtidig med at vi får udfaset naturgas og dermed bliver selvforsynende med grøn energi,” konstaterer Lars Villadsgaard Toft, der er bioøkonomichef i Seges Innovation.
Halmen kan udnyttes bedre
Særligt halm udgør et uudnyttet potentiale for fremtidens biogasproduktion ifølge Kurt Hjort-Gregersen, seniorspecialist i Teknologisk Institut, der er medforfatter til Energistyrelsens rapport.
”Halm er en stor og oplagt ressource for fremtidens biogasproduktion. Men der er fortsat en række udfordringer, som vi skal have løst i forhold til håndtering, gasudbytte og næringsstofudnyttelsen i den afgassede gylle,” siger han.
En af måderne at øge biogasproduktionen på kan være med en mere effektiv forbehandling af halmen, som sikrer en bedre omsætning, der både øger gasudbyttet og samtidig gør den afgassede biomasse til et bedre gødningsprodukt. At ensilere halmen har foreløbig givet gode resultater.
”Ensilering af halm har et betydeligt potentiale som biologisk forbehandling af halm til biogasproduktion, da ensileringen kan give et lidt højere metan-potentiale, gøre halmen mindre vandskyende samt reducere tabet af energi ved lagring af våd halm,” fortæller Søren Ugilt Larsen, seniorspecialist i Teknologisk Institut.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.