Annonce

Annonce

Økologiske grise ses på en en mark - i baggrunden går svineproducenten.

Allerede i 2020 kommer markedet til at mangle 1,5 mio. kg økologisk svinekød, forudser Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Friland

Friland til leverandørerne: Husk de nye krav fra årsskiftet

Fra årsskiftet kommer der nye krav, som alle leverandører til Friland Økologi skal være opmærksomme på.

Nye brancheanbefalinger træder i kraft fra årsskiftet. Derfor har Friland netop udsendt en påmindelse til alle leverandører om, at de skal huske de nye krav, som er baseret på anbefalinger fra Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer Økologisektionen og Dyrenes Beskyttelse.

Fra d. 1. januar 2019 gælder det for alle leverandører af grise til Friland Økologi, at alle slagtede grise, der sælges som økologisk kød, skal være født økologiske.

"For de landmænd, der benytter sig af muligheden for at indkøbe konventionelle avlsdyr, får det betydning for afregningen af de slagtede søer, da de nu kun vil modtage Danish Crown notering. Hidtil har man også fået økotillægget, hvis søerne er omlagt til økologi og har opfyldt kravene hertil," siger Henriette Guldager, der er Bussiness Supporter i Friland.

Samtlige brancheanbefalinger til leverandører af økologiske grise kan læses her.

Stop aflivning af tyrekalve

Som leverandør af økologiske kreaturer skal man være opmærksom på, at man fra årsskiftet ikke længere må foretage systematisk aflivning af tyrekalve. Antallet af aflivninger har i forvejen været nedadgående de senere år, bl.a. pga. øget brug af kønssorteret sæd, men fra 1. januar er det altså helt slut.

Friland tilføjer dog, at "tidsbegrænset systematisk aflivning af tyrekalve er dog fortsat tilladt på bedrifter med igangværende sanering af Salmonella Dublin, hvilket man kan læse mere om i brancheanbefalingerne for leverandører af økologiske kreaturer, der kan findes her."

Brancheanbefalingerne supplerer EU's økologikrav.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima