Annonce
Annonce
Friland til leverandørerne: Husk de nye krav fra årsskiftet
Fra årsskiftet kommer der nye krav, som alle leverandører til Friland Økologi skal være opmærksomme på.

Allerede i 2020 kommer markedet til at mangle 1,5 mio. kg økologisk svinekød, forudser Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Friland
Nye brancheanbefalinger træder i kraft fra årsskiftet. Derfor har Friland netop udsendt en påmindelse til alle leverandører om, at de skal huske de nye krav, som er baseret på anbefalinger fra Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer Økologisektionen og Dyrenes Beskyttelse.
Fra d. 1. januar 2019 gælder det for alle leverandører af grise til Friland Økologi, at alle slagtede grise, der sælges som økologisk kød, skal være født økologiske.
"For de landmænd, der benytter sig af muligheden for at indkøbe konventionelle avlsdyr, får det betydning for afregningen af de slagtede søer, da de nu kun vil modtage Danish Crown notering. Hidtil har man også fået økotillægget, hvis søerne er omlagt til økologi og har opfyldt kravene hertil," siger Henriette Guldager, der er Bussiness Supporter i Friland.
Samtlige brancheanbefalinger til leverandører af økologiske grise kan læses her.
Stop aflivning af tyrekalve
Som leverandør af økologiske kreaturer skal man være opmærksom på, at man fra årsskiftet ikke længere må foretage systematisk aflivning af tyrekalve. Antallet af aflivninger har i forvejen været nedadgående de senere år, bl.a. pga. øget brug af kønssorteret sæd, men fra 1. januar er det altså helt slut.
Friland tilføjer dog, at "tidsbegrænset systematisk aflivning af tyrekalve er dog fortsat tilladt på bedrifter med igangværende sanering af Salmonella Dublin, hvilket man kan læse mere om i brancheanbefalingerne for leverandører af økologiske kreaturer, der kan findes her."
Brancheanbefalingerne supplerer EU's økologikrav.
Flere artikler fra samme sektion
Recirkulering af restprodukter bidrager til næringsstofforsyning og jordforbedring
KRONIK: En kombination af forskellige bio-baserede gødninger eller en blanding af organiske og mineralske gødninger kan være vejen frem mod en mere bæredygtig og robust planteproduktion.
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.