Annonce

Annonce

Grise bliver mærket og skåret op på et slagteri

Den nye virus har allerede smittet mennesker, som arbejder i den kinesiske svineproduktion. Foto: Colourbox

Forskere finder ny virus, der bæres af grise og kan smitte mennesker

Kinesiske forskere har opdaget en ny type influenzavirus i grise. Den har potentiale til at udvikle sig til en pandemi, advarer de.

En ny type influenzavirus, der er båret af grise og kan smitte mennesker, er blevet fundet i Kina.

Forskerne, der har opdaget den nye type, advarer om, at hvis den muterer sig, så den let kan smitte fra menneske til menneske, kan det potentielt blive en ny pandemi, da formentlig få eller ingen har immunitet over for den. 

Det skriver BBC.

Virussen ligner den svineinfluenza, der brød ud i 2009, men er dog anderledes på nogle punkter og har allerede smittet medarbejdere i den kinesiske svineproduktion.

"Lige nu er vi med rette distraheret af coronavirus. Men vi må ikke overse nye potentielt dødelige vira," siger professor Kin-Chow Chang, Nottingham University i Storbritannien, til BBC.

Han tilføjer, at selvom den nye virus ikke er en trussel her og nu, må vi ikke ignorere den.

Professor James Woods, leder af instituttet for veterinærmedicin på University of Cambridge i Storbritannien, mener, at det nye fund er en påmindelse om, at vi konstant er i risikozonen for nye patogener, og at husdyr i landbruget kan være en kilde til pandemier.

Den nye virus er beskrevet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Flere artikler fra samme sektion

Drægtige søer tester pileensilage til gavn for foderforsyning

KRONIK: De første spæde erfaringer i det økologiske forskningsprojekt 'Outfit' viser, at drægtige søer gerne æder pileensilage og tilsyneladende foretrækker pil ensileret i ren form frem for pil blandet med kløvergræs.

07-06-2023 5 minutter Grise,   Nyt fra Icrofs

'Mel' fra Grønland kan øge udbytterne og hjælpe klimaet

Det såkaldte gletsjermel, der ligger spredt i Grønland, indeholder vigtige næringsstoffer og kan samtidig lagre store mængder CO2.

06-06-2023 4 minutter Forskning,   Næringsstoffer,   Klima

Maj var usædvanligt tør, og der er ikke udsigt til regn foreløbig

Der er faldet så lidt regn i maj, at måneden risikerer at komme i top 10 over de tørreste maj måneder nogensinde målt - og der er ikke udsigt til regn foreløbig.

31-05-2023 2 minutter Klima