Annonce

Annonce

Grise bliver mærket og skåret op på et slagteri

Den nye virus har allerede smittet mennesker, som arbejder i den kinesiske svineproduktion. Foto: Colourbox

Forskere finder ny virus, der bæres af grise og kan smitte mennesker

Kinesiske forskere har opdaget en ny type influenzavirus i grise. Den har potentiale til at udvikle sig til en pandemi, advarer de.

En ny type influenzavirus, der er båret af grise og kan smitte mennesker, er blevet fundet i Kina.

Forskerne, der har opdaget den nye type, advarer om, at hvis den muterer sig, så den let kan smitte fra menneske til menneske, kan det potentielt blive en ny pandemi, da formentlig få eller ingen har immunitet over for den. 

Det skriver BBC.

Virussen ligner den svineinfluenza, der brød ud i 2009, men er dog anderledes på nogle punkter og har allerede smittet medarbejdere i den kinesiske svineproduktion.

"Lige nu er vi med rette distraheret af coronavirus. Men vi må ikke overse nye potentielt dødelige vira," siger professor Kin-Chow Chang, Nottingham University i Storbritannien, til BBC.

Han tilføjer, at selvom den nye virus ikke er en trussel her og nu, må vi ikke ignorere den.

Professor James Woods, leder af instituttet for veterinærmedicin på University of Cambridge i Storbritannien, mener, at det nye fund er en påmindelse om, at vi konstant er i risikozonen for nye patogener, og at husdyr i landbruget kan være en kilde til pandemier.

Den nye virus er beskrevet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Flere artikler fra samme sektion

Fra 24 meter lang tunnel kan forskerne nu nærstudere planternes rødder

I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover få mere viden om, hvordan klimaforandringer med mere regn og tørke påvirker vores afgrøder.

12-07-2024 4 minutter Planteavl,   Forskning,   Klima

Lavbundsjorde til skue: Herregården Nørre Vosborg har officielt færdiggjort lavbundsprojekt på 88 ha eng

Engene omkring den historiske herregård Nørre Vosborg giver et billede af, hvordan store dele af det danske landskab vil se ud i fremtiden, hvis det foreløbige aftaleudkast fra trepartsforhandlingerne om en CO2-afgift føres ud i livet.

10-07-2024 4 minutter Klima

Klimatelt på Landsskuet: Skal marker fyldes med solceller, eller skal vi have atomkraft?

Som følge af det massive fokus på klimaforandringer og CO2-afgifter i landbruget er der rejst et 'klimatelt' til årets Landsskue i Herning. Her kan landmænd blive klogere på, hvordan netop deres bedrifter kan mindske CO2-aftrykket – f.eks. med hjælp fra foderadditiver, pointsystemer – og sågar atomkraft.

05-07-2024 7 minutter Landsskue