Annonce
Annonce
Den nye virus har allerede smittet mennesker, som arbejder i den kinesiske svineproduktion. Foto: Colourbox
Forskere finder ny virus, der bæres af grise og kan smitte mennesker
Kinesiske forskere har opdaget en ny type influenzavirus i grise. Den har potentiale til at udvikle sig til en pandemi, advarer de.
En ny type influenzavirus, der er båret af grise og kan smitte mennesker, er blevet fundet i Kina.
Forskerne, der har opdaget den nye type, advarer om, at hvis den muterer sig, så den let kan smitte fra menneske til menneske, kan det potentielt blive en ny pandemi, da formentlig få eller ingen har immunitet over for den.
Det skriver BBC.
Virussen ligner den svineinfluenza, der brød ud i 2009, men er dog anderledes på nogle punkter og har allerede smittet medarbejdere i den kinesiske svineproduktion.
"Lige nu er vi med rette distraheret af coronavirus. Men vi må ikke overse nye potentielt dødelige vira," siger professor Kin-Chow Chang, Nottingham University i Storbritannien, til BBC.
Han tilføjer, at selvom den nye virus ikke er en trussel her og nu, må vi ikke ignorere den.
Professor James Woods, leder af instituttet for veterinærmedicin på University of Cambridge i Storbritannien, mener, at det nye fund er en påmindelse om, at vi konstant er i risikozonen for nye patogener, og at husdyr i landbruget kan være en kilde til pandemier.
Den nye virus er beskrevet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.