Annonce

Annonce

Grise bliver mærket og skåret op på et slagteri

Den nye virus har allerede smittet mennesker, som arbejder i den kinesiske svineproduktion. Foto: Colourbox

Forskere finder ny virus, der bæres af grise og kan smitte mennesker

Kinesiske forskere har opdaget en ny type influenzavirus i grise. Den har potentiale til at udvikle sig til en pandemi, advarer de.

En ny type influenzavirus, der er båret af grise og kan smitte mennesker, er blevet fundet i Kina.

Forskerne, der har opdaget den nye type, advarer om, at hvis den muterer sig, så den let kan smitte fra menneske til menneske, kan det potentielt blive en ny pandemi, da formentlig få eller ingen har immunitet over for den. 

Det skriver BBC.

Virussen ligner den svineinfluenza, der brød ud i 2009, men er dog anderledes på nogle punkter og har allerede smittet medarbejdere i den kinesiske svineproduktion.

"Lige nu er vi med rette distraheret af coronavirus. Men vi må ikke overse nye potentielt dødelige vira," siger professor Kin-Chow Chang, Nottingham University i Storbritannien, til BBC.

Han tilføjer, at selvom den nye virus ikke er en trussel her og nu, må vi ikke ignorere den.

Professor James Woods, leder af instituttet for veterinærmedicin på University of Cambridge i Storbritannien, mener, at det nye fund er en påmindelse om, at vi konstant er i risikozonen for nye patogener, og at husdyr i landbruget kan være en kilde til pandemier.

Den nye virus er beskrevet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Flere artikler fra samme sektion

Bionedbrydelig plastikpose er stadig i jorden efter to år

I et forsøg blev to plastikposer for to år siden gravet ned i jorden. Den ene pose er bionedbrydelig, men var stadig at finde i jorden, da poserne blev gravet op på årets Øko-Markdag.

18-06-2024 4 minutter Øko-markdag,   Events,   Miljø

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg