Annonce

Annonce

Mejetærsker høster havre i skovlandbrug

Måske bliver 2025 sidste år, der bliver produceret økologiske fødevarer på markerne mellem træerne i Danmarks første større skovlandbrug. Markerne er opkøbt af Legos naturfond Kirkbi og bliver måske plantet til med træer. Foto: Uffe Bregendahl

Lego har købt Danmarks første skovlandbrug, og det skaber uvished om den økologiske drift

Danmarks første større skovlandbrug, der blev plantet i 2019, er nu blevet solgt til naturfonden Kirkbi i et partnerskab med Esbjergs forsyningsselskab, Din Forsyning. Under seneste høst kunne ejeren Bjarne Larsen ellers for første gang høste frugt og bær på de lange rækker af frugttræer mellem markerne.

I august kunne mejetærskeren hos Bjarne Larsen høste havre med fine udbytter mellem træerne på sine 20 ha med skovlandbrug.

Og for første gang var der frugt nok på træerne til, at det kunne betale sig at plukke det.

Bælterne med træer sikrer biodiversitet i området, og insekterne hjælper med bestøvning af de afgrøder, der har brug for det.

Men nu går skovlandbruget ved Esbjerg en usikker fremtid i møde, efter at Bjarne Larsen har solgt sin bedrift med 113 ha til Legos naturfond Kirkbi, der er med i et strategisk partnerskab med Esbjergs forsyningsselskab, Din Forsyning.

Planen er nu at plante træer i hele området, så man kan forsøge at fremtidssikre vandforsyningen i Esbjerg mod forurening fra kvælstof og pesticider. Din Forsyning, der leverer drikkevand til 77.000 husstande i Esbjerg, Varde og Ribe, skriver på sin hjemmeside, at der skal rejses skov i området.

”I området dannes der grundvand, som vi bruger til drikkevand, og derfor er området vigtigt for os. Skovrejsning og sprøjtefri skovdrift er en god måde at fremtidssikre vandet, og nu har Kirkbi købt den første jord til skovrejsning i området.”

Under høsten 2024 havde frugtræerne fået en størrelse, som betød, at der voksede så mange frugter, at det kunne betale sig at plukke dem
Under høsten 2024 havde frugtræerne fået en størrelse, som betød, at der voksede så mange frugter, at det kunne betale sig at plukke dem. Foto: Uffe Bregendahl

Håber at skovlandbrug fortsætter

Af de 113 ha får 20 ha med rækker af frugttræer i skovlandbruget måske lov til at fortsætte i økologisk drift, fortæller Bjarne Larsen.

”Der er lavet en aftale med en økolog om, at han i første omgang kan forpagte jorden i 2025, og så må vi håbe, at der kan laves en aftale, der rækker længere,” siger Bjarne Larsen, der har forsøgt at overtale køberne til at frede skovlandbruget.

64-årige Bjarne Larsen måtte opgive at lave et økologisk generationsskifte på sin ejendom og valgte derfor at sælge til Kirkbi, så gården ikke endte i konventionel omdrift med brug af kunstgødning og pesticider
64-årige Bjarne Larsen måtte opgive at lave et økologisk generationsskifte på sin ejendom og valgte derfor at sælge til Kirkbi, så gården ikke endte i konventionel omdrift med brug af kunstgødning og pesticider. Foto: Uffe Bregendahl

Det er Bjarne Larsens tidligere samarbejdspartner, økolog og biodynamiker Nicolaj Gregersen, der i første omgang har forpagtet alle 113 ha jord, indtil Kirkbi og Din Forsyning har en færdig plan for området, så de kan gå i gang med at plante træer.

Da skovlandbruget blev etableret i 2019 var Nicolaj Gregersen selv med til at plante rækkerne med frugttræer. I 2025 vil han så hestebønner i de 20 ha mellem træerne, og havre og hestebønner på de øvrige 93 ha.

”Jeg håber, at jeg kan fortsætte med at leje noget af jorden, men jeg ved ikke, om Kirbi har planer om også at plante træer mellem rækkerne af frugttræer. Under alle omstændigheder vil jeg gerne leje rækkerne med frugttræer og blandt andet udnytte det til en ”pluk selv-forretning,” siger Nicolaj Gregersen.

Nicolaj Gregersen kørte mejetærsken i 2024, da sidste høst fra skovlandbruget kom i hus hos Bjarne Larsen. Nicolaj Gregersen var også selv med til at plante frugttræerne i 2019
Nicolaj Gregersen kørte mejetærsken i 2024, da sidste høst fra skovlandbruget kom i hus hos Bjarne Larsen. Nicolaj Gregersen var også selv med til at plante frugttræerne i 2019. Foto: Uffe Bregendahl

Intet øko-generationsskifte

64-årige Bjarne Larsen har gennem de seneste tre år forsøgt at få gården og arealerne solgt til en yngre økolog, der kunne drive bedriften videre i sin nuværende driftsform. Det lykkedes ikke, og derfor er det her den næstbedste løsning, mener han.

Ifølge ham er landbrugsjorden på stedet egentlig for god til at blive plantet til med træer, og han havde derfor helst set bedriften fortsætte med at producere økologiske fødevarer.

”Det var meget vigtigt for mig, at gården ikke blev solgt til konventionelle købere, der helt sikkert også var interesserede, og derfor har jeg aldrig sat det offentligt til salg. Jeg ville ikke risikere, at jorden som gennem de seneste 30 år er drevet økologisk, i fremtiden skulle blive konventionel med brug af kunstgødning og pesticider,” siger Bjarne Larsen.

Forpagter i 2025, Nicolaj Gregersen, dyrker i forvejen bl.a. økologiske jordbær. I Bjarne Larsens øjne er det et godt match, hvis Nicolaj Gregersen kan fortsætte med at høste frugt, nødder og bær fra skovlandbruget, når jordbærsæsonen slutter.

Derfor håber han, at forpagtningen hos Kirkbi kan forlænges.

Ifølge Kirkbis kommunikationschef, Carsten Birkeland Kjær, forventer Kirkbi ikke, at landbrugsdriften kommer til at fortsætte efter 2025, fordi man forventer tilplantning i 2026 - men den detaljerede tilplantningsplan er endnu ikke plads.

"Vi har med i tankerne, hvordan vi kan bevare de strukturer fra skovlandbruget, der er etableret derude," forsikrer han, men oplyser, at det er for tidligt at sige, om der også bliver plantet skov mellem rækkerne af frugttræer.

De 113 ha med stuehus og staldbygninger blev i efteråret solgt til Kirkbi for 21 mio. kr., og Bjarne Larsen har nu selv afviklet bedriftens studeproduktion og solgt maskinerne. Før jul flyttede han med sin kone ind i et i et hus ”nær sand, strand og natur” i Esbjerg.

”Nu vil jeg i første omgang have lov at kede mig lidt, før jeg finder ud af, hvad jeg så skal bruge tiden til,” siger Bjarne Larsen.

Flere artikler fra samme sektion

Innovationscenter: Klimabelastningen kan næsten halveres ved at udskifte husdyrgylle med plantegylle

Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.

08-01-2025 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Klima

Et miks af bælgplanter og græs mellem hovedafgrøden styrker jordens sundhed

Et levende dække af bælgplanter og græs mellem hovedafgrøden kan modvirke jordforringelse og gøre landbrugsdriften mere bæredygtig, viser et nyt studie.

07-01-2025 2 minutter Planteavl,   Jordfrugtbarhed,   Forskning

Nyt projekt vil lave aminosyrer til økologiske dyr

I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Nu vil et forskerhold udvikle økologiske aminosyrer, hvilket ikke kun gavner dyrene, men også miljøet.

06-01-2025 2 minutter Foder,   Forskning