Annonce

Annonce

Blåbær skaber problemer for en del avlere

KRONIK: Blåbær er velsmagende, alsidige i anvendelse såvel friske som snacks eller i mad, og så er de tillige sunde. Der er fortsat muligheder i økologisk blåbærdyrkning, men vælg rigtig afsætningskanal.

03. februar 2022
Læsetid: 3 minutter
Blåbærplantage i god vækst

I en tysk, økologisk blåbærplantage i Niedersachsen er der god vækst, som ses på den store mængde rødlige grene. Foto: HortiAdvice

Af: Dan H. Christensen, konsulent, HortiAdvice

De økologiske avlere fortæller om dyrknings- og afsætningsmæssige udfordringer. Når vi kun ser få danske blåbær i butikkerne skyldes det, at vi ikke er konkurrencedygtige på prisen. De, der dyrker blåbær, har fundet en afsætningskanal, hvor kunden aktivt vælger danske bær, uanset om det er via supermarkedet eller selvpluk.

Hos en del er der problemer med etablering, korrekt vanding og gødskning, ukrudtet og de omkostningstunge arbejdsprocesser som beskæring og plukning.

Blåbær er i lighed med havens rhododendronbuske en surbundsplante. Opfyldes ikke buskenes forhold fra starten, vil de dyrt indkøbte planter stå i stampe år efter år. Det er ikke alle, som gør sig godt nok umage med etableringen, og det er meget vanskeligt at rette op på, når først planterne er sat i jorden.

Vanding er nødvendig for at dyrke blåbær. I varme og tørre perioder bør de vandes oftere, end de fleste tror, efter princippet hellere lidt og ofte end meget og sjældent. Det er der en del, som forsømmer med skade for væksten og bærstørrelsen til følge.

Selvom blåbær ikke har stort gødningsbehov bør de tilføres gødning. Økologisk gødevanding er dyrt, fordi blåbær skal have specialgødning. Så de fleste vælger en billig husdyrgødning, som til gengæld vil have en tendens til at hæve Rt, til skade for blåbærplanterne.

Ukrudt et væsentligt problem især i etableringsfasen, hvor det kan være et spørgsmål, om det er ukrudtet eller blåbærplanterne, der etablerer sig først. Derfor bør alle have stort fokus på at få planterne i vækst med det samme. Når først planterne er store, konkurrerer de ret godt med ukrudtet, hvis man har kraftigvoksende sorter.

Nogle avlere planter i ukrudtsdug, men det giver problemer med at gødske, og ukrudtet vokser op på dugen, hvis den ikke børstes ren. Andre prøver at holde rækken ren mekanisk og manuelt, men det er udfordrende af hensyn til en eventuel drypslange samt øverligt liggende rødder.

I Facebookgruppen Blåbærproducenter i Norden forsøger projektet at skabe et fælles rum for blåbærdyrkere, hvor avlere kan finde inspiration og svar.

I regi af projektet er det planen at tage aktuelle emner op på korte onlinemøder i feb. og marts. Meld dig ind i gruppen så du kan følge med.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise