Annonce

Annonce

Nikolaj Houkjær

Nikolaj Houkjær efterlyser som forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole en uddannelsesbekendtgørelse for landbrugsskolerne, som også tilgodeser den økologiske produktion. Foto: Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Økologisk uddannelse er på konventionelle præmisser

På Kalø Økologisk Landbrugsskole er arbejdet med uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskoler en daglig udfordring.

Det er især linjen 'Global Organic Farmer', der tiltrækker de unge til Kalø Økologisk Landbrugsskole. Og to gange om året starter 50 studerende på denne linje, hvilket er hovedparten af de studerende, der hvert år vælger at uddanne sig til faglært landmand på skolen.

Derudover adskiller de studerende på Kalø Økologisk Landbrugsskole sig fra andre landbrugsskoler på flere områder: For eksempel er mellem 60 og 65 pct. af de studerende kvinder fra storbyerne. Skolen er dog bundet til en bekendtgørelse, der er baseret på konventionelt landbrug, og det undrer skolens forstander, Nikolaj Houkjær.

»De har økologien og bæredygtighedsdagsordenen med sig fra uddannelsesstart, og derfor virker det mærkeligt for de studerende, at de undervises efter en bekendtgørelse, som er tilpasset den uddannelse, konventionelle landmænd har brug for. De kan ikke engang få lov til at kalde sig ’faglært økologisk landmand’ efter endt uddannelse. Det, vil nogen måske mene, hører hjemme i småtingsafdelingen, men for de studerende er det et dårligt signal. De vil noget andet end de studerende fra de konventionelle skoler, og det vil de gerne vise,« siger Nikolaj Houkjær.

Hvad bekendtgørelsen ikke levner plads til i den teoretiske undervisning, forsøger mange studerende på Kalø Økologisk Landbrugsskole at kompensere for i deres praktiktid. Praktik i udlandet er populært og lærerigt, og skolen er meget fleksibel, når de studerende præsenterer specielle ønsker.

»Vi tester bekendtgørelsen på kryds og tværs, og det er ikke en nyhed, at både skolen og de studerende flere gange har forsøgt at få ændret uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskolerne,« siger Nikolaj Houkjær.

De studerende har for eksempel flere gange aktioneret for at få fjernet kravet om at skulle tage et sprøjtecertifikat, og skolen ser meget gerne, at der bliver introduceret endnu et speciale, som kombinerer planteavl og husdyrproduktion med et økologisk afsæt.

»Den nye uddannelsesordning, der er på trapperne, giver faktisk vores elever mulighed for at blive undervist i grønsags- og frilandsproduktion, som de studerende på Kalø Økologisk Landbrugsskole har stor interesse for. Dette tiltag hilser vi meget velkomment,« siger Nikolaj Houkjær.

De studerende på Kalø Økologisk Landbrugsskole adskiller sig også fra flertallet af deres medstuderende på landbrugsskolerne derved, at det ikke er drømmen om 200 ha og egen gård, der fylder på skolen i Kalø.

»Landbruget er kørt af sporet forstået på den måde, at gårdene bliver større og større, mens landmændene bliver ældre og ældre; men de studerende her på skolen kan være med til at vende denne udvikling, fordi de slet ikke er fokuseret på at skulle eje en masse jord. De vil lige så gerne leje, og de fleste kan nøjes med ti ha, for de er optaget af at producere højværdiprodukter,« siger Nikolaj Houkjær og tilføjer:

»Vi klæder de studerende på til opgaven, for vi har stort fokus på forædling af råvarerne, og vores gårdbutik er elevernes klasseværelse. Men skal de for alvor være med til at knække kurven, skal der opbakning til fra både politikerne og detailhandlen.«

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg