Annonce

Annonce

Viktor Kristensen Riise i marken hos kvæget

Viktor Kristensen Riise har 36 hektar jord med naturpleje, planteavl og 30 stk. skotsk højlandskvæg i Blokhus-området. Foto: Natalia Krasnianska

»Mit første ord var traktor«

Viktor Kristensen Riise har altid interesseret sig for maskiner, dyr og naturen, så langt han kan huske tilbage. Selv om interessen for landbrug altid har været der, var det hans mor, der fandt uddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Af Haakon Petersen, freelance-journalist


Der hersker ingen tvivl om, at Viktor Kristensen Riise har fundet sin hylde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Han har, så længe han husker, interesseret sig for landbrug. Maskinerne, dyrene og naturen. Noget tyder på, at hans interesse for landbrug har dybere rødder end hans hukommelse.

»Mit første ord var traktor, så selv om jeg ikke kommer fra en landbrugsfamilie, har landbrug altid interesseret mig. Jeg ville gerne noget i økologisk retning. Det var afgørende for at vælge landbrugsuddannelse, at den er økologisk, fordi det er det, jeg gerne vil og ser en fremtid i,« fastslår Viktor Kristensen Riise.

Han gik i gang med at søge viden om økologi og landbrug, men det var hans mor, der fandt uddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole. For det er han hende tak skyldig, da han stortrives på skolen, hvor han nyder både det faglige og det sociale liv med ligesindede.

Viktor Kristensen Riise stortrives på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Foto: Natalia Krasnianska

»Skolen har et enormt godt socialt liv. Der er altid nogen at snakke med, og der er ikke nogen, der bliver holdt udenfor. Det sociale er mindst lige så vigtigt som det faglige, især når man bor på skolen, som jeg gør. Det er fedt, at man er sammen omkring for eksempel lektier. Man hjælper hinanden, og man motiverer hinanden.«

Ny vinkel på bæredygtighed

Kulturelt har han følt sig udfordret på skolen. Den generelle holdning til økologi i Nordjylland er langt mere skeptisk og langt fra den, der hersker på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Mange af de andre elever kommer fra storbyen og har derfor for manges vedkommende et mere idealistisk syn på landbrug. Viktor Kristensen Riise ser dog udfordringerne som positive.

»Man har jo en helt anden mentalitet, der hvor jeg kommer fra. Hvis man er økolog, så er det ikke det, man siger som det første. Men nøjjj, hvor det har været sundt for mig at få en anden vinkel på bæredygtighed og økologi,« konstaterer han.

Han er i gang med at færdiggøre sit 2. hovedforløb som landmand på skolen, men han har slet ikke kunnet vente med at blive færdiguddannet, så han har drevet kvæg- og planteavl samt naturpleje ved siden af skolegangen.

Uddannelse til landmand på Kalø Økologisk Landbrugsskole

  • Skolen ligger meget naturskønt i flotte gamle bygninger ved Kaløvig med Kalø Slotsruin og tæt på Rønde på Djursland.

  • Man kan uddanne sig til faglært landmand med speciale i enten husdyr eller planteavl.

  • Skolen har særligt fokus på økologi og bæredygtighed i uddannelsen, som også findes som EUX, hvor man kombinerer erhvervsuddannelsen med en studentereksamen.

»Jeg har 36 hektar jord med naturpleje, planteavl og 30 stk. skotsk højlandskvæg hjemme i Blokhus-området. Det har jeg haft siden 2018. Jeg sælger oksekød til private lokalt, og jeg slagtede de første dyr i efteråret 2019,« fortæller han.

Han har altid gerne villet være selvstændig, så da han fik muligheden for det for nogle år siden, begyndte han i det små med lidt kyllingeproduktion. Det udviklede sig hurtigt ved, at Viktor Kristensen Riise lejede noget jord og købte kvæg dertil. Siden fik han mulighed for at låne arealer til naturpleje.

»Jeg synes reelt, at naturpleje er interessant og spændende. Det der med at gå ud i naturen og se dyrene, opdage sjældne arter på de arealer, jeg låner, og være med til at øge biodiversiteten, er fedt. Også dyrevelfærd er og vil altid være i højsædet for mig. Det vil jeg ikke gå på kompromis med,« fortæller Viktor Kristensen Riise.

Vigtigt at nyde produktionen

Når han sælger til private i lokalområdet, nyder han at fortælle dem om sin produktion, for han mener, forbrugerne og landbruget er gledet for langt fra hinanden, og han vil gerne arbejde for at få dem tættere på hinanden igen. Hans stærke holdninger til den sag afspejler sig i fremtidsplanerne.

»Min produktion er mit liv, og jeg realiserer mig selv igennem min produktion. Derfor er det vigtigt, at både produktionsmæssige og økonomiske resultater er tilfredsstillende. Jeg skal ikke lave noget, som ikke kan svare sig. Det andet vigtige er, at jeg nyder min produktion, og måske kan jeg nogle gange acceptere, at det ikke er rentabelt, men så er jeg fuldstændig bevidst om, at det er på bekostning af økonomien,« forklarer Viktor Kristensen Riise.

Selv om han endnu ikke har færdiggjort sin uddannelse på Kalø Økologisk Landbrugsskole, står udbyttet af at tage den netop her klart for ham:

»Jeg har fået en god og solid viden om landbrug og en god viden om økologi, biologi og økonomi. Jeg håber, at jeg er bedre stillet til at drive et økologisk landbrug med fokus på økonomisk bæredygtighed, biodiversitet og dyrevelfærd ved at gå på Kalø Økologisk Landbrugsskole.«

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg