Annonce

Annonce

Mad smides ud i skraldespand

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker - ender hvert år i skraldespanden ifølge Fødevarestyrelsen. Foto: Colourbox

Trods stigende fødevarepriser: Danskerne smider enorme mængder mad ud

Fødevarestyrelsen er klar med ny kampagne mod madspild, efter nye tal viser, at danskerne fortsat smider bjerge af mad ud.

Stigende fødevarepriser presser i øjeblikket mange danskeres madbudgetter til bristepunktet. Alligevel fortsætter danskerne hvert år med at smide regulære bjerge af mad direkte i skraldespanden.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse i anledning af Danmarks officielle madspildsdag, d. 29. september.

Sammenlagt farer 250.000 tons mad hvert år vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden ifølge nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD.

Derfor skyder Fødevarestyrelsen sammen med fødevareminister Rasmus Prehn (S) nu en ny kampagne i gang, der skal skabe øget fokus på madspild og hjælpe alle til at tage mere ansvar for maden, inden den ender i skraldespanden.

”Når godt 26 mio. madpakker hvert år havner i skraldespanden sammen med ca. 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. rå stykker kylling, så er det i mine øjne et udtryk for, at vi på trods af forskellige indsatser simpelthen ikke har rykket os nok – og det skal vi i fællesskab blive meget bedre til i en tid med stigende fødevarepriser og markante klimaudfordringer,” siger Rasmus Prehn i pressemeddelelsen.

30.000 æg om dagen

Formålet med den nye kampagne, der går under navnet ”Ta’ Madansvar”, er, at langt mere mad skal spises. Der er et stort behov for fortsat at lave kampagner mod madspild, mener bestyrelsesformand i ONE\THIRD Flemming Besenbacher.

”Selvom vi i de senere år har haft stort fokus på hele madspildsdagsordenen, så taler de nyeste tal sit helt klare og tydeligt sprog. Der er fortsat store udfordringer på områder, der skal tages hånd om. For når godt 11 mio. æg om året – altså 30.000 æg hver eneste dag – finder vej til skraldeposen i stedet for morgenbordet, er der fortsat lang vej igen,” siger Flemming Besenbacher.

På trods af at danskerne drøner det, der svarer til 60 måltider, direkte i skraldespanden, så er kampagnen godt nyt til alle, som vil bidrage til at sikre, at mere mad havner i maven ifølge direktør i Fødevarestyrelsen Nikolaj Veje.

”Den stigende brug af diverse madspildsapps tyder på, at danskerne har de bedste intentioner, men vi kan desværre bare konstatere, at udfordringen fortsat er helt enorm – også hjemme i vores egne køkkener. Derfor giver vi nu danskerne en række helt konkrete råd til, hvordan vi med relativt simple adfærdsændringer kan skåne både klima og egen pengepung,” siger Nikolaj Veje.

Læs mere om Fødevarestyrelsens kampagne her.

Eksempler på gode tips fra kampagnen til, hvordan det bliver let at tage madansvar:

  • Kig i køleskabet, før du køber ind.
  • Brug mindre tallerkener.
  • Gem de små restportioner – gør rester i dag til retter i morgen.
  • Etablér en rasteplads i dit køleskab med mad, der snart skal spises.
  • Lugt til eller smag på madvaren, inden du smider ud – datomærket ”bedst før” er en vejledende datomærkning.
  • Brug din fryser oftere – og spar på dit madbudget.
  • Lav madpakken sammen med dine børn.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise