Annonce

Annonce

Jørgen Jøker Trachsel sælger kun ca. hver fjerde dambrugsørred som økologisk, men salget vokser og Ådal Ørred har især fundet vej til mange professionelle køkkener, som foretrækker en økologisk ørred fra Danmark frem for en importeret laks.

To selskaber står for hele Danmarks produktion af økologiske ørreder

Efter knap en snes år er Danmarks produktion af økologiske ørreder nu samlet hos Ådal Ørred og Musholm A/S, som sigter mod hvert sit marked.

Mens Musholm A/S, som er landets førende producent af opdrættede ørreder, primært satser på at sælge deres økologiske fisk til kunder i fiskeindustrien i ind- og udland, satser Jørgen Jøker Trachsel fra Ådal Ørred i første omgang på at målrette produktionen af ferske og røgede ørredprodukter til landets professionelle køkkener. Begge selskaber sigter mod en produktion på ca. 400 t økologiske ørreder om året.

Musholm driver to økologiske dambrug i Jylland med en forventet produktion på 200 t. Dertil kommer 200 t fra Bisserup Havbrug, som Musholm i år har købt af pionererne Olav Joensen og Lars Birger Nielsen. De har begge rundet 70 år, og ønsker at geare lidt ned. De lejer sig nu ind på deres gamle anlæg for at producere knap 10 t ørreder årligt, så de fortsat kan forsyne deres faste kunder, der primært består af sjællandske restauranter.

I år er det 20 år siden, at Danmark fik det første regelsæt for produktion af økologiske ørreder, og de følgende år blev flere dambrug omlagt til økologi. Produktion toppede i 2016 med en produktion på næsten 1.840 t. Siden er flere dambrug blevet lukket med støtte fra en dansk støtteordning, som skal bidrage til at nedbringe udledningen af kvælstof og fosfor til de danske vandløb og fjorde, og i 2022 var produktionen skrumpet til 580 t
I år er det 20 år siden, at Danmark fik det første regelsæt for produktion af økologiske ørreder, og de følgende år blev flere dambrug omlagt til økologi. Produktion toppede i 2016 med en produktion på næsten 1.840 t. Siden er flere dambrug blevet lukket med støtte fra en dansk støtteordning, som skal bidrage til at nedbringe udledningen af kvælstof og fosfor til de danske vandløb og fjorde, og i 2022 var produktionen skrumpet til 580 t

Ifølge Niels Dalsgaard, direktør for Musholm A/S og formand for Dansk Akvakultur, er der plads til både Ådal Ørred og Musholm.

»Vi er ikke konkurrenter, da vi leverer til to helt forskellige markeder,« siger Niels Dalsgaard.

Den vurdering er Adrian Durrani enig i. Han har ansvaret for salg og branding af de økologiske ørreder fra Ådal Ørred, som efterhånden har fundet vej til mange professionelle køkkener i Danmark.

Jeg er 100 pct. sikker på, at der er et marked for økologiske ørreder. Forbrugerne vil gerne have danske, økologiske fisk, men de mangler viden om, at ørrederne eksisterer.

— Birte Brorson, formand for Netværk for Økologisk Akvakultur
Ådal Ørred ansatte sidste efterår Adrian Durrani til at stå for salg og branding af de jyske ørreder, og han håber, at det i løbet af et par år bliver muligt at afsætte hele produktionen som økologiske fisk
Ådal Ørred ansatte sidste efterår Adrian Durrani til at stå for salg og branding af de jyske ørreder, og han håber, at det i løbet af et par år bliver muligt at afsætte hele produktionen som økologiske fisk. Foto: Jakob Brandt

Toldfri norske laks truer

»Det er de norske laks, som bestemmer prisen på ørrederne i Danmark,« lyder det enstemmigt fra de danske producenter, som ifølge direktør Poul Melgaard Jensen fra Danish Seafood Association kan stå foran en ny alvorlig udfordring fra verdens største lakseproducent.

Det skyldes, at Norge og EU har forhandlet en handelsaftale på plads, som sikrer toldfri adgang til EU for forarbejdet, røget laks, som hidtil har været pålagt en moms på 13 pct.

»Det betyder, at vi risikerer at blive oversvømmet af billig norsk laks, og det vil også få alvorlige konsekvenser for de økologiske ørreder,« vurderer Poul Melgaard Jensen, som i en artikel i Fødevarewatch giver udtryk for, at aftalen truer hele erhvervets fremtid.

I forbindelse med Øko-markdag lavede kokke fra ISS en frokostret med koldrøgede ørreder fra Ådal Ørred, og de var glade for at arbejde med danske råvarer frem for importerede havbrugslaks fra Norge
I forbindelse med Øko-markdag lavede kokke fra ISS en frokostret med koldrøgede ørreder fra Ådal Ørred, og de var glade for at arbejde med danske råvarer frem for importerede havbrugslaks fra Norge. Foto: Jakob Brandt

Kunderne er der

Birte Brorson, formand for Netværk for Økologisk Akvakultur, mener dog, at de økologiske ørreder står stærkt i forhold til at modstå konkurrencen fra de norske laks, som allerede i dag er billigere end de danske:

»Jeg er 100 pct. sikker på, at der er et marked for økologiske ørreder. Forbrugerne vil gerne have danske, økologiske fisk, men de mangler viden om, at ørrederne eksisterer.«

Derfor er det vigtigt, at Ådal Ørred er kommet ind hos landets foodservicegrossister.

»Derfra vil de sprede sig videre til detailhandlen og ud i de private husholdninger - præcis som det tidligere har været tilfældet med andre økologiske varer,« siger Birte Brorson.

Koldrøget ørred med friske asparges var et stort hit, da Økologisk Landsforening inviterede til langbordsfrokost ved Øko-markdag, og Birte Brorson er sikker på, at der er et marked for de økologiske ørreder
Koldrøget ørred med friske asparges var et stort hit, da Økologisk Landsforening inviterede til langbordsfrokost ved Øko-markdag, og Birte Brorson er sikker på, at der er et marked for de økologiske ørreder . Foto: Raisfoto

Flere artikler fra samme sektion

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning

Økologien udvikler sin position i foodservice

Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 pct. i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 pct.

05-07-2024 3 minutter Foodservice

Festivalgæster afviser turbokyllingen: »Det er forkert, at folk spiser billig lortemad i så rigt et land«

Tre deltagere på årets Northside Festival blev spurgt, hvad de vælger: økologisk eller konventionel kylling - også efter at have set prisforskellen. For kok Mette Helbæk, der har åbnet flere restauranter, er valget indlysende.

04-07-2024 9 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ