Annonce
Annonce
To selskaber står for hele Danmarks produktion af økologiske ørreder
Efter knap en snes år er Danmarks produktion af økologiske ørreder nu samlet hos Ådal Ørred og Musholm A/S, som sigter mod hvert sit marked.

Jørgen Jøker Trachsel sælger kun ca. hver fjerde dambrugsørred som økologisk, men salget vokser og Ådal Ørred har især fundet vej til mange professionelle køkkener, som foretrækker en økologisk ørred fra Danmark frem for en importeret laks.
Mens Musholm A/S, som er landets førende producent af opdrættede ørreder, primært satser på at sælge deres økologiske fisk til kunder i fiskeindustrien i ind- og udland, satser Jørgen Jøker Trachsel fra Ådal Ørred i første omgang på at målrette produktionen af ferske og røgede ørredprodukter til landets professionelle køkkener. Begge selskaber sigter mod en produktion på ca. 400 t økologiske ørreder om året.
Musholm driver to økologiske dambrug i Jylland med en forventet produktion på 200 t. Dertil kommer 200 t fra Bisserup Havbrug, som Musholm i år har købt af pionererne Olav Joensen og Lars Birger Nielsen. De har begge rundet 70 år, og ønsker at geare lidt ned. De lejer sig nu ind på deres gamle anlæg for at producere knap 10 t ørreder årligt, så de fortsat kan forsyne deres faste kunder, der primært består af sjællandske restauranter.

Ifølge Niels Dalsgaard, direktør for Musholm A/S og formand for Dansk Akvakultur, er der plads til både Ådal Ørred og Musholm.
»Vi er ikke konkurrenter, da vi leverer til to helt forskellige markeder,« siger Niels Dalsgaard.
Den vurdering er Adrian Durrani enig i. Han har ansvaret for salg og branding af de økologiske ørreder fra Ådal Ørred, som efterhånden har fundet vej til mange professionelle køkkener i Danmark.
Jeg er 100 pct. sikker på, at der er et marked for økologiske ørreder. Forbrugerne vil gerne have danske, økologiske fisk, men de mangler viden om, at ørrederne eksisterer.
— Birte Brorson, formand for Netværk for Økologisk Akvakultur

Toldfri norske laks truer
»Det er de norske laks, som bestemmer prisen på ørrederne i Danmark,« lyder det enstemmigt fra de danske producenter, som ifølge direktør Poul Melgaard Jensen fra Danish Seafood Association kan stå foran en ny alvorlig udfordring fra verdens største lakseproducent.
Det skyldes, at Norge og EU har forhandlet en handelsaftale på plads, som sikrer toldfri adgang til EU for forarbejdet, røget laks, som hidtil har været pålagt en moms på 13 pct.
»Det betyder, at vi risikerer at blive oversvømmet af billig norsk laks, og det vil også få alvorlige konsekvenser for de økologiske ørreder,« vurderer Poul Melgaard Jensen, som i en artikel i Fødevarewatch giver udtryk for, at aftalen truer hele erhvervets fremtid.

Kunderne er der
Birte Brorson, formand for Netværk for Økologisk Akvakultur, mener dog, at de økologiske ørreder står stærkt i forhold til at modstå konkurrencen fra de norske laks, som allerede i dag er billigere end de danske:
»Jeg er 100 pct. sikker på, at der er et marked for økologiske ørreder. Forbrugerne vil gerne have danske, økologiske fisk, men de mangler viden om, at ørrederne eksisterer.«
Derfor er det vigtigt, at Ådal Ørred er kommet ind hos landets foodservicegrossister.
»Derfra vil de sprede sig videre til detailhandlen og ud i de private husholdninger - præcis som det tidligere har været tilfældet med andre økologiske varer,« siger Birte Brorson.

Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.