Test: Høje priser på økologisk ekstra jomfruolivenolie er ingen garanti for høj kvalitet

Der er stor forskel i kvaliteten af økologiske olivenolier, viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk.

08. oktober 2025
Læsetid: 2 minutter
kande med olivenolie
Det kan være vanskeligt at se forskel olivenolie, og der kan være meget stor forskel på både priser og kvaliteten af den økologiske ekstra jomfruolivenolie, som finder vej til de danske dagligvarekæder, viser test fra Forbrugerrådet Tænk. Foto: Colourbox

Økologisk ekstra jomfruolivenolie er en populær, men også relativt dyr madlavningsolie til både stegning og som dressing i salater, og som forbruger kan det være lidt af en jungle at finde frem til den olie, som er bedst tilpasset både smagsløg og husholdningsbudget.

Disse olier er testet

Forbrugerrådet Tænk har testet disse ni økologiske ekstra jomfru olivenolier: Colombani, Cucina Taste of Italy, Løgismose, Primadonna, Salling Øko, Santagata, Urtekram, Änglamark og Aarstiderne.

De er alle testet på laboratorium og prøvesmagt af et professionelt smagspanel.

Du kan hverken se eller smage, om olien indeholder uønskede kemikalier eller lever op til kravene for ekstra jomfruolivenolie, men nu er der hjælp at hente i Forbrugerrådet Tænks seneste medlemsmagasin.

Det rummer en test af ni økologiske ekstra jomfruolier. Den viser, at der ikke altid er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Via de sociale medier har Forbrugerrådet Tænks følgere givet deres bud på, hvilke olivenolier forbrugerorganisationen skulle teste, og her var to af de mest populære bud Colombani (250 kr. pr. l), som kun kan købes på nettet, og Aarstidernes Arbequina Ekstra Jomfruolivenolie (200 kr. pr. l), og det er også dem, der bliver bedømt som testens bedste olier.

Ifølge testen skal literprisen op i nærheden af 140 kr. pr. liter for at finde flasker med testresultatet ’god’, men testens dyreste olie til 320 kr. fik den næstdårligste samlede bedømmelse, Så høje priser er ingen garanti for høj kvalitet.

Testen viste desuden, at en olie indeholdt ftalater, mens smagspanelet dumpede en olie, som ifølge den sensoriske test ikke opfyldte kravene til betegnelsen ekstra jomfruolivenolie.