Too Good To Go: Sverige er langt bedre end Danmark, når det kommer til madspild

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at Danmark fortsat ligger i bunden, når det gælder madspild. Danskerne smider i gennemsnit dobbelt så meget mad ud som andre europæiske lande. Miljøstyrelsen advarer dog mod at sammenligne tallene på tværs af lande, fordi de indberettes forskelligt.

03. november 2025
Læsetid: 4 minutter
En bunke af madrester ligger på jorden
Ifølge Eurostat står de danske husholdninger for 87 kg madspild pr. person om året. Det er markant højere end EU-gennemsnittet på 69 kg. Foto: Colourbox

Opdatering d. 3/11 kl. 13:21: Miljøstyrelsen og Selina Juuls kritik af opgørelsen er skrevet ind i artiklen.

Danmark ligger fortsat helt i bunden, når det gælder madspild. Det viser nye tal fra Eurostat, der netop har offentliggjort en opgørelse over EU-landenes madspild.

Madspildsfirmaet Too Good To Go har ud fra tallene beregnet, at danskerne i gennemsnit smider 261 kg mad ud pr. person om året, hvilket er mere end dobbelt så meget som det europæiske gennemsnit på 130 kg.

Dermed er Danmark det næstdårligste land i EU, når det gælder mængden af mad, der går til spilde i hele fødevarekæden – altså spiselige og ikke-spiselige dele, som har været en del af fødevareforsyningskæden.

Man bør dog være påpasselig med at bruge Eurostats data til at sammenligne landenes mængde af madspild, påpeger både Miljøstyrelsen og Selina Juul, der har stiftet Stop Spild af Mad.

Der er nemlig metodemæssige forskelle mellem landene, såsom hvordan de vælger at indberette madspild, og derfor kan en direkte sammenligning være misvisende.

"En forskel mellem landenes tal kan derfor lige så vel være udtryk for metodeforskelle som for reelle forskelle i mængderne. Danmark anvender blandt andet direkte målinger for flere af sektorerne. Det kan betyde, at vores tal fremstår højere, uden at vi nødvendigvis har et større problem med madaffald end andre lande. Omvendt kan lande, som anvender andre metoder eller har mere begrænsede data, fremstå enten bedre eller værre, end de reelt er," skriver Karl-Emil Courdt Frid, fuldmægtig for Affald og Data i Miljøstyrelsen, til Effektivt Landbrug.

Selina Juul siger samtidig til avisen, at det er hendes oplevelse gennem 17 år med Stop Spild Af Mad, at danskerne har større og større fokus på at nedbringe deres madspild.

 ”Et alvorligt wakeup call”

Madspild i EU og Danmark

  • EU lå samlet set på 130 kg madspild pr. indbygger i 2023, i alt 58,2 mio. ton. Husholdninger står for 53 pct. af al madspild svarende til 69 kg pr. indbygger, mens resten fordeler sig i resten af fødevarekæden.
  • Danmark har et samlet madspild på 261 kg pr. indbygger, hvoraf 87 kg sker i husholdningerne.

Kilde: Eurostat, 'Food waste and food waste prevention – estimates' (2025)

Hos madspildsvirksomheden Too Good To Go kalder man ikke desto mindre Eurostats tal for bekymrende.

“Det er helt ærligt et alvorligt wake-up call. Tallene viser, at vi stadig skal minde hinanden om, at det kræver aktiv handling at nedbringe madspildet,” siger Ken Vanhoegaerden, dansk og norsk landedirektør i Too Good To Go.

Ifølge Eurostat står de danske husholdninger for 87 kg madspild pr. person om året. Det er markant højere end EU-gennemsnittet på 69 kg.

“De fleste af os kender grebene til at minimere spildet, men mange mister gejsten i hverdagen, når de skal vælge mellem at smide maden ud eller finde en måde at få den brugt,” siger Ken Vanhoegaerden.

Danskerne smider langt mere ud end svenskerne

De nye tal viser også, at Sverige klarer sig væsentligt bedre end Danmark.

Svenskerne har et samlet madspild på 122 kg pr. indbygger, hvoraf 60 kg stammer fra husholdningerne. Det er 42 pct. mindre end i Danmark.

“Svenskerne lever under samme forhold som os. De køber den samme mad, bor i det samme klima og handler i mange af de samme kæder. Alligevel smider de markant mindre ud. Det burde være en øjenåbner for os alle,” siger Ken Vanhoegaerden.

For at sætte fokus på forskellen markerede Too Good To Go FN’s internationale madspildsdag den 29. september ved at hejse svenske flag på både det københavnske hovedkontor og i bybilledet.

Vi taler meget, men handler lidt

EU har et mål om at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, men tallene viser altså, at Danmark stadig er langt fra at nå målet.

Ifølge Too Good To Go er danskerne blandt de mest bevidste forbrugere i Europa, men den bevidsthed bliver ikke altid omsat til handling.

“Vi taler meget om bæredygtighed, men handlingen halter. Det er i hverdagen, kampen skal vindes – i køkkenet, i supermarkedet og ved frokostbordet,” siger Ken Vanhoegaerden.