Annonce

Annonce

Finn, Helle og Søren Bilberg skærer grene og sorterer dem i deres lille familiedrevne firma Astrup Hede Økobær

Finn, Helle og Søren Bilberg sorterer og bundter solbærgrene i Skjern, der pakkes i transportkasser og sendes til Noma Projects i København Foto: Uffe Bregendahl

Økolog sender sine afklippede solbærgrene fra Skjern til restaurant Noma

Madlaboratoriet Noma Projects udvikler løbende nye produkter, der indgår i de berømte trestjernede Michelin-menuer og på webshoppen. Nu er der lanceret et nyt olieprodukt baseret på smagen af solbærgrene fra en økologisk solbærproducent i Skjern.

Hos den lille familiedrevne og økologiske bærproducent ved Skjern skærer og sorterer familien forsigtigt afklippede grene fra deres solbærbuske. Grenene bliver sorteret på marken, bundtet i små buketter og lagt ned i en stor transportkasse. Samme dag bliver kassen kørt fra Astrup Hede Økobær i Vestjylland i retning mod Noma Projects i København.

Her bliver der presset saft ud af grenene, der blandes med olie og hældes på små flasker. De magiske oliedråber indeholder nu et produkt, der skal bidrage til at sende smagsløg på himmelrejse i en af NOMAS stjernespækkede retter. Produkterne forhandles desuden i Noma Projects' webshop.

"Der er jo vildt spændende. Det er ikke, fordi vi tænker, at der er meget økonomi i det. Men det er sjovt at være med, hvor det sker. Og der er jo netop hos Noma og Noma Projects, det sker," siger Finn Bilberg, der først troede, at det var spam-mail, han modtog fra dem.

Men nu har de lanceret produktet, og skriver på deres Instagram-profil:

”I Nomas tidlige dage kom en af vores fødevareproducenter ind med solbærgrene fra den nye sæson, mens der stadig var både unge bær og skud fastgjort til grenene. Mens vi var ved at sylte de møre skud og lave kapers af de unge, grønne solbær, indså vi hurtigt, at vi kunne høste selve træet for at skabe en aromatisk olie. Da vi fandt ud af, hvor meget af planten, vi kunne bruge, besluttede vi at leje en mark med solbærbuske hos en økologisk landmand. Vi passer nu marken året rundt og høster forskellige dele af busken, efterhånden som den vokser og skifter med årstiderne.”

Saft fra solbærgrene giver smag til det nye olieproduct, der nu lanceres af Noma Projects til madlavning
Saft fra solbærgrene giver smag til det nye olieproduct, der nu lanceres af Noma Projects til madlavning. Foto: Uffe Bregendahl

Nu kan Noma Projects egen solbærmark ikke længere holde trit med grenleverancen, og de har derfor allieret sig med Astrup Hede Økobær. I Astrup ved Skjern tager man det dog mest som en oplevelse.

”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi drømt om, at vi nogensinde lige skulle ende der, men det kan være, det bare lige er et øjeblik, så er vi væk igen, og så har de gang i nye ting. Det er helt vildt, både hvad de kan præstere, og hvad de har af tanker," siger Søren Bilberg.

Et hold fra Noma Projects kom på besøg en weekend hos solbærproducenten i Astrup for at se, hvordan deres solbærplanter blev dyrket, og de gik en tur i området.

”De finder jo planter, vi ser som ukrudt, men det kunne de godt bruge. Ikke fordi vi skal afsætte det, men det viser bare, at de tænker helt anderledes, end vi gør," fortæller Finn Bilberg.

I august har familien klippet ned, pakket og sendt en kasse med grene hver uge.

”Så tænker jeg, vi tager op og diskuterer, hvordan det er gået, og ser om det er noget, vi skal fortsætte med.”

I år skulle solbærbuskene alligevel klippes ned, og derfor gav det mening at sælge grenene
I år skulle solbærbuskene alligevel klippes ned, og derfor gav det mening at sælge grenene. Foto: Uffe Bregendahl

Solbærhøsten har ikke været så god i år, og derfor havde de alligevel planer om at klippe mange af planterne ned, men på lang sigt, kan de ikke fortsætte med at klippe grenene ned, hvis de skal opretholde solbærproduktionen, som de blandt andet leverer til Copenhagen Winery, der havde sendt Noma Projects i deres retning.

”Det er måske lidt at save den gren over, bogstaveligt talt, som vi sidder på, men hvis vi skal have noget klippet ned alligevel, og vi tager det bedste af det, vi klipper ned og de kan bruge det, så er det måske en god historie og en god forretning.”

Finn Bilberg har dog ingen planer om at invitere familien på Noma for at opleve smagen af deres solbærgrene flettet ind i en gastronomisk kreation.

”Det tror jeg så ikke, det lige bliver til. Men kommer chancen, så skal jeg da. Men det kunne være sjovt at smage olien. Det er jo ikke et produkt, vi kunne tænke på at lave herhjemme, så det er da vildt spændende.”

Flere artikler fra samme sektion

’Smag på Overskuddet' skal lære flere børn, hvordan de undgår madspild

Sidste år deltog 10.345 skoleelever i det gratis undervisningsinitiativ, som er udviklet af Madkulturen, Too Good To Go og Lidl, og i år er det ambitionen at nå endnu flere børn og skoler.

22-10-2024 3 minutter Madspild

Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri

Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.

14-10-2024 4 minutter Mejeri,   Foodservice

Danish Crown fyrer 500 ansatte

Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.

11-10-2024 3 minutter Kødproduktion