Annonce

Annonce

En kvinde er ved at tilberede bagte grønsager

Både Enhedslisten og Radikale Venstre ser positivt på SF's forslag om at sænke klimaaftrykket fra maden i det offentlige ved at reducere kødforbruget. Foto: Colourbox

SF vil have mindre kød og mere økologi på skoler og plejehjem

De offentlige måltider skal være mere klimavenlige og økologiske, mener SF, der går til finanslovsforhandlinger med ønsket.

CO2-aftrykket fra de offentlige måltider skal være reduceret med 25 pct. i 2025, mener SF. Derfor går partiet til finanslovsforhandlingerne med et ønske om, at der igangsættes et fireårigt pilotprojekt, der skal omlægge maden i de offentlige køkkener til mindre kød, mere grønt og mere økologi. 

Puljen skal være på 120 mio., hvoraf 30 mio. uddeles årligt, skriver altinget.dk.

"Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad. Det er på tide, vi gør op med det, fordi vores madvaner har rigtig store klima- og miljømæssige konsekvenser," siger SF's fødevareordfører, Carl Valentin, til altinget.dk

Både Radikale Venstre og Enhedslisten tager godt imod forslaget, og Enhedslisten minder om, at det bør kobles sammen med regeringens målsætning om at fordoble økologien i Danmark frem mod 2030.

Også interesseorganisationen for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige, Kost- og Ernæringsforbundet, ser positivt på forslaget.

"Det er godt set af SF, at de offentlige måltider kan noget. Det var jo også det offentlige, der gik foran i forhold til at få hele økologibølgen i gang, så jeg er sådan set positiv over for udfordringen," siger formand Ghita Parry, som understreger, at målsætningen selvfølgelig ikke må trumfe ernæringshensynet.

Venstre er imidlertid imod forslaget, da partiet mener, at det skal være op til de enkelte institutioner selv, hvordan de vil sammensætte deres kostplaner, og at staten i stedet blot bør oplyse om madens klimaaftryk.

Lykkedes SF at nå i mål med sit forslag, vil det påvirke ca. 800.000 måltider dagligt.  

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion