SF vil have mindre kød og mere økologi på skoler og plejehjem

De offentlige måltider skal være mere klimavenlige og økologiske, mener SF, der går til finanslovsforhandlinger med ønsket.

04. november 2019
Læsetid: 2 minutter
En kvinde er ved at tilberede bagte grønsager
Både Enhedslisten og Radikale Venstre ser positivt på SF's forslag om at sænke klimaaftrykket fra maden i det offentlige ved at reducere kødforbruget. Foto: Colourbox

CO2-aftrykket fra de offentlige måltider skal være reduceret med 25 pct. i 2025, mener SF. Derfor går partiet til finanslovsforhandlingerne med et ønske om, at der igangsættes et fireårigt pilotprojekt, der skal omlægge maden i de offentlige køkkener til mindre kød, mere grønt og mere økologi. 

Puljen skal være på 120 mio., hvoraf 30 mio. uddeles årligt, skriver altinget.dk.

"Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad. Det er på tide, vi gør op med det, fordi vores madvaner har rigtig store klima- og miljømæssige konsekvenser," siger SF's fødevareordfører, Carl Valentin, til altinget.dk

Både Radikale Venstre og Enhedslisten tager godt imod forslaget, og Enhedslisten minder om, at det bør kobles sammen med regeringens målsætning om at fordoble økologien i Danmark frem mod 2030.

Også interesseorganisationen for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige, Kost- og Ernæringsforbundet, ser positivt på forslaget.

"Det er godt set af SF, at de offentlige måltider kan noget. Det var jo også det offentlige, der gik foran i forhold til at få hele økologibølgen i gang, så jeg er sådan set positiv over for udfordringen," siger formand Ghita Parry, som understreger, at målsætningen selvfølgelig ikke må trumfe ernæringshensynet.

Venstre er imidlertid imod forslaget, da partiet mener, at det skal være op til de enkelte institutioner selv, hvordan de vil sammensætte deres kostplaner, og at staten i stedet blot bør oplyse om madens klimaaftryk.

Lykkedes SF at nå i mål med sit forslag, vil det påvirke ca. 800.000 måltider dagligt.