Annonce

Annonce

Slagtekyllinger sidder i en stald - nogle har afpillede fjer

Folketinget vil udfase de statslige indkøb af turbokyllinger og arbejde i EU for at udfase produktionen af den hurtigtvoksende race. Foto: Colourbox

Politisk flertal vil have os væk fra turbokyllingen

Et bredt politisk flertal er blevet enigt om en række initiativer, der skal reducere forbruget og dermed produktionen af de hurtigtvoksende slagtekyllinger og øge produktionen af langsommere voksende racer.

Dyrevelfærden blandt de hurtigtvoksende slagtekyllinger - de såkaldte turbokyllinger - er for ringe, og det vil et bredt politisk flertal nu ændre på.

Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige blevet enige om fire elementer i en kommende aftale, der skal bidrage til at flytte produktionen fra turbokyllinger over mod racer, der vokser langsommere.

Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

”Jeg er glad for, at jeg sammen med en række af Folketingets partier nu har en fælles forståelse om fire tiltag for slagtekyllinger. Vi vil arbejde videre med en samlet aftale til gavn for både dyr, landmænd, slagterier, detailhandlen og forbrugerne,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V).

De fire initiativer

Partierne er blevet enige om, at de nedenfor nævnte tiltag er elementer i en kommende aftale. Initiativerne forudsætter, at der indgås en endelig aftale:

  • Nedsættelse af arbejdsgruppe, der skal sætte lys på de dyrevelfærdsmæssige udfordringer i forhold til produktion af slagtekyllinger i Danmark.

  • Arbejde for udfasning af produktionen af hurtigtvoksende slagtekyllinger på EU-niveau.

  • Kampagner i regi af Det Statslige Dyrevelfærdsmærke med virkning fra 2023. Kampagnen skal bidrage til at fremme efterspørgsel på langsomtvoksende slagtekyllinger.

  • Udfasning af statsligt indkøb af hurtigtvoksende slagtekyllinger.

Med dagens aftale bliver der nedsat en arbejdsgruppe, der skal sætte lys på de dyrevelfærdsmæssige forhold i produktionen af slagtekyllinger i Danmark. Arbejdsgruppen skal samle forskning, undersøgelser samt input fra relevante interessenter herunder erhvervslivet og dyrevelfærdsorganisationer.

Derudover skal der fra dansk side arbejdes for en udfasning af produktionen af hurtigtvoksende slagtekyllinger på EU-niveau. Danmark har sammen med andre medlemslande rejst de dyrevelfærdsmæssige udfordringer hos forældredyr til slagtekyllinger og peget på, at avlsmæssige tiltag ikke alene bør fokusere på produktionsegenskaber, men også på slagtekyllingernes sundhed og velfærd.

"Skulle aldrig have været tilladt"

Turbokyllingerne vokser fra 50 gram til to kg på 33 dage, og tre ud af fire kan ikke gå normalt ved slagtetidspunktet. Derudover fodres forældredyrene restriktivt, for på den ene side er racen avlet efter høj vækstrate og fodermotivation, men på den anden side må forældredyrene ikke vokse for hurtigt og spise for meget, da det skader deres sundhed og reproduktionsevne.

”Socialdemokratiet mener, at husdyr i Danmark skal have det godt. Det har de hurtigtvoksende slagtekyllinger ikke i dag. Kyllingerne har tit svært ved at gå, og avlsdyrene er ofte sultne. Derfor sætter vi nu ind for at forbedre vilkårene for dem," siger fødevareordfører Ida Auken (S).

Aftalen får ros fra dyreværnsorganisationen World Animal Protection (Wap).

“Turbokyllinger skulle aldrig have været tilladt, så det er et stort skridt, at regeringen og aftalepartierne, nu ser ud til at de for alvor vil gøre noget ved et af de mest omfattende dyrevelfærdsproblemer i det industrielle landbrug. Den kyniske udnyttelse af hurtigt voksende kyllinger har været en enorm skamplet i de danske stalde i alt for mange år,” siger Esben Sloth, programchef i Wap, og fortsætter:

“Vi er særligt glade for, at de vil skubbe på i EU for et forbud, og for at staten ikke længere må indkøbe industrikyllinger, der er opfostret som den type, der kaldes Ross 308. Men det ville have været ekstra stærkt, hvis de havde turdet gå hele vejen med et direkte nationalt forbud og en lynhurtig udfasning. Det kunne måske også have speedet processen i EU op."

Flere artikler fra samme sektion

Den var på vej i papirkurven, men nu er EU's store naturlov alligevel vedtaget

Flertallet bag EU's naturgenopretningslov var egentlig sikret, men i løbet af foråret smuldrede det pludselig. Nu lykkedes det så alligevel at få vedtaget loven, men det kan ende med at koste Østrigs miljøminister dyrt.

17-06-2024 3 minutter Natur,   EU

Verdens lande er kun ved at opfylde 16 pct. af FN's bæredygtige mål, og for nogle går det tilbage

Verdens nationer er gode til at aftale målsætninger for bæredygtig udvikling - det halter imidlertid med at opfylde dem. I kun 16 pct. af tilfældene er verdenssamfundet ved at nå FN's verdensmål inden deadline.

17-06-2024 6 minutter Bæredygtighed,   Biodiversitet,   Klima,   Natur

Økologisk Landsforening roser politisk aftale: Vil gøre livet nemmere for de små

Et enigt folketing har indgået en ny fødevare- og veterinæraftale. Økologisk Landsforening kalder aftalen for "en god nyhed for økologien" på flere områder.

11-06-2024 3 minutter Politik,   Økologiregler