Annonce

Annonce

Kaffe med et par bønner liggende på overfladen

Et højt indtag af kaffe kædes sammen med øget indhold af PFAS-stoffer i blodet og brystmælken hos gravide. Foto: Colourbox

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

Er man gravid, bør man tænke ekstra meget over sin kost, hvis man vil mindske sit indtag af PFAS-forurenede fødevarer.

Et nyt studie af 3.000 gravide viser nemlig, at visse fødevarer er forbundet med et højere indtag af de giftige evighedskemikalier end andre.

De kvinder, som indtog de højeste mængder hvide ris, kaffe, æg og skaldyr blandt testpersonerne, havde også typisk et højere niveau af PFAS i deres blod (helt præcist plasma) og brystmælk.

Forskerne kunne desuden se en sammenhæng mellem indtaget af rødt kød og niveauet af det særligt giftige PFOS, der af IARC betragtes som "muligvis kræftfremkaldende".

Ifølge forskerne viser studiet, at evighedskemikalierne efterhånden er overalt og dermed kan havne på vores tallerken ad flere veje.

"Resultaterne peger helt klart på behovet for miljøforvaltning og at holde PFAS ude af miljøet og fødekæden," siger hovedforfatter Megan Romano, forsker ved Dartmouth, ifølge The Guardian.

"Nu er vi i en situation, hvor de er overalt og vil forblive der, selv hvis vi gennemfører aggressive tiltag for at rydde op i det," fortsætter hun.

Vigtigt at variere kosten

PFAS, der er en samlet betegnelse for over 10.000 kemikalier, kan ende i fødevarer på flere måder. Ser man eksempelvis på forureningen af ris, vurderer forskerne ifølge The Guardian, at det både kan stamme fra forurening af landbrugsjorden og vandet, som afgrøderne vandes med, eller som de høstede ris koges i. Det kan også stamme fra non-stick-køkkenredskaberne, som bruges i tilberedningen.

Mistanken går generelt på, at fødevarerne forurenes via både vand og jord, men i kaffens tilfælde viser forskning også, at nogle kaffefiltre er behandlet med PFAS, og at papkopper og anden emballage kan være behandlet med stofferne, som så risikerer at trænge ind i kaffen.

Forskerne understreger derfor, at det er vigtigt, at man varierer sin kost, så man ikke kun eller primært får sine proteiner fra de førnævnte forurenede fødevarer. En kost med høje mængder frugt, fuldkorn og andre grønne fødevarer rige på kostfibre har vist sig at føre til lavere eksponering af PFAS.

Megan Romano står også bag et andet relateret studie, der udkom i maj, som fandt, at ud af en gruppe på 813 ammende kvinder, havde dem med de højeste mængder af evighedskemikaliet PFOA i blodet 28 pct. højere risiko for at stoppe med fuld amning inden for seks måneder, i forhold til kvinderne med de laveste mængder PFOA.

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Ekspert i dyrevelfærd frygter, at den danske øko-kylling er ved at uddø

Vælger man konventionel kylling, er det på bekostning af dyrevelfærden, siger Pernille Fraas Johnsen, agronom og specialist i dyrevelfærd. Hun frygter, at vi nærmer os smertegrænsen for, hvor meget den økologiske kyllingeproduktion kan falde, før den må lukke helt.

05-07-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ

Økologien udvikler sin position i foodservice

Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 pct. i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 pct.

05-07-2024 3 minutter Foodservice