Annonce
Annonce
Et højt indtag af kaffe kædes sammen med øget indhold af PFAS-stoffer i blodet og brystmælken hos gravide. Foto: Colourbox
Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer
Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.
Er man gravid, bør man tænke ekstra meget over sin kost, hvis man vil mindske sit indtag af PFAS-forurenede fødevarer.
Et nyt studie af 3.000 gravide viser nemlig, at visse fødevarer er forbundet med et højere indtag af de giftige evighedskemikalier end andre.
De kvinder, som indtog de højeste mængder hvide ris, kaffe, æg og skaldyr blandt testpersonerne, havde også typisk et højere niveau af PFAS i deres blod (helt præcist plasma) og brystmælk.
Forskerne kunne desuden se en sammenhæng mellem indtaget af rødt kød og niveauet af det særligt giftige PFOS, der af IARC betragtes som "muligvis kræftfremkaldende".
Ifølge forskerne viser studiet, at evighedskemikalierne efterhånden er overalt og dermed kan havne på vores tallerken ad flere veje.
"Resultaterne peger helt klart på behovet for miljøforvaltning og at holde PFAS ude af miljøet og fødekæden," siger hovedforfatter Megan Romano, forsker ved Dartmouth, ifølge The Guardian.
"Nu er vi i en situation, hvor de er overalt og vil forblive der, selv hvis vi gennemfører aggressive tiltag for at rydde op i det," fortsætter hun.
Vigtigt at variere kosten
PFAS, der er en samlet betegnelse for over 10.000 kemikalier, kan ende i fødevarer på flere måder. Ser man eksempelvis på forureningen af ris, vurderer forskerne ifølge The Guardian, at det både kan stamme fra forurening af landbrugsjorden og vandet, som afgrøderne vandes med, eller som de høstede ris koges i. Det kan også stamme fra non-stick-køkkenredskaberne, som bruges i tilberedningen.
Mistanken går generelt på, at fødevarerne forurenes via både vand og jord, men i kaffens tilfælde viser forskning også, at nogle kaffefiltre er behandlet med PFAS, og at papkopper og anden emballage kan være behandlet med stofferne, som så risikerer at trænge ind i kaffen.
Forskerne understreger derfor, at det er vigtigt, at man varierer sin kost, så man ikke kun eller primært får sine proteiner fra de førnævnte forurenede fødevarer. En kost med høje mængder frugt, fuldkorn og andre grønne fødevarer rige på kostfibre har vist sig at føre til lavere eksponering af PFAS.
Megan Romano står også bag et andet relateret studie, der udkom i maj, som fandt, at ud af en gruppe på 813 ammende kvinder, havde dem med de højeste mængder af evighedskemikaliet PFOA i blodet 28 pct. højere risiko for at stoppe med fuld amning inden for seks måneder, i forhold til kvinderne med de laveste mængder PFOA.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.