Annonce
Annonce

Afskaffelse af moms på frugt og grønt er en god ide, men Økologisk Landsforening har et bedre forslag, som har flere positive sidegevinster. Foto: Moment Studio
ØL: Nedsat moms på frugt og grønt er et skridt i den rigtige retning
Økologisk Landsforening hilser forslag om nedsat moms på frugt og grønt velkommen, men ifølge Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, ville det give mere mening at sænke afgiften på alle økologiske fødevarer.
Økologisk Landsforening arbejder målrettet for at skabe et fødevaresystem, hvor der er en bedre sammenhæng mellem produkternes aftryk på planeten og den pris, forbrugerne betaler for dem. Jo mere belastende jo dyrere.
Set i det lys betragter Sybille Kyed, landbrug- og fødevarepolitisk chef i foreningen det som rigtig positivt, at 365Discount, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse mandag i fællesskab gik i brechen for nedsat moms på frugt og grønt.
”Men vi så gerne, at de udviste en særlig opmærksomhed på økologi. Vi skal ikke bare spise mere plantebaseret af hensyn til klimaet og vores egen sundhed. Vores drikkevand er truet, biodiversiteten på kraftig tilbagegang også i agerlandet, hvor der er bestande med registrerede fald på op til 80 pcrocent,” siger Sybille Kyed.
Hun hæfter sig samtidig ved, at det netop er kommet frem, at der er PFAS i flere konventionelle sprøjtemidler.
”Så første skridt burde være at sænke momsen på alt økologi. Der er behov for at tænke mere i helheder og ikke som tidligere at løse problemer uafhængigt af hinanden. De hænger sammen. Det vil også være meget enkelt at starte med at sænke moms på økologi, da der er fuld sporbarhed på certificeret økologi,” siger Sybille Kyed.
Dermed mener foreningen også, at moms på økologisk kød og mælk skal ned, for hvorfor skal det være dyrere end ikke økologisk, når nu der er klare fordele i forholdt til dyrevelfærd, miljø og natur i agerlandet.
"Vi arbejder i ØL for at få mere grønt på tallerken, og det står klart, at de vegetabilske produkter skal være billigere end de animalske, men det er de også i økologien."
Flere artikler fra samme sektion
Kulinarisk iværksætter vinder Økoprisen 2025
Ildsjælen og kokken Mads Herskind blev fredag hyldet med Økoprisen 2025 for sit engagerede arbejde med at promovere økologien over for både de professionelle køkkener og familien Danmark.
Vinder af Økoprisen 2025: Det er vigtigt, at økologien ikke bliver en religion
Kok og kulinarisk iværksætter Mads Herskind brænder for at lære danskerne at lave grøn mad, men råvarerne skal ikke være økologiske for enhver pris.
Økologien trodser geopolitisk uro og høj inflation og fortsætter global vækst
Den seneste opgørelse over udviklingen i den globale økologi viser, at både det økologiske marked og det økologiske areal voksede i 2023. Til gengæld faldt antallet af økologiske landmænd med næsten 182.000.