Annonce

Annonce

Mor og søn er på indkøb i grøntafdeling

Lavere moms på frugt og grønt vil være med til at løfte folkesundheden, mener organisationer og discountkæde, som efterlyser differentieret moms. Foto: Moment Studio

Coop opfordrer til at skære i momsen på frugt og grønt

I en henvendelse til fødevareminister Jacob Jensen (V) opfordrer Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og dagligvarekæden 365discount nu regeringen til at sænke momsen på frisk frugt og grønt.

Det er ikke første gang, at spørgsmålet om differentieret moms på frugt og grønt bliver lanceret i Danmark, men i en tid hvor folkesundheden og klimaforandringerne kalder på en grønnere kost, vurdere en gruppe organisationer sammen med Coop365 Discount, at tiden nu er moden til at gøre tankerne til alvor.

Det sker på baggrund af et forsøg, 365discount gennemførte i sine godt 300 butikker i forbindelse med Folketingsvalget i oktober 2022. Her sænkede kæden priserne på frugt og grønt med, hvad der svarer til momsen. Samtidig startede 365discount en underskriftsindsamling blandt danskerne for at undersøge, om der var opbakning til differentieret moms. Den gav på kort tid 14.852 underskrifter.

”Vi kæmper alle for at gøre de sunde varer lettere tilgængelige for flere danskere. En lavere moms på frugt og grønt er en meget enkel måde at gøre det på. Effekten vil være stor, provenutabet beskedent. Vores forsøg viser, at der vil komme et markant større salg af de sunde varer,” siger direktør Thomas Nielsen, 365discount i en pressemeddelelse.

Flere fordele ved differentieret moms

I Kræftens Bekæmpelse fremhæver projektchef Peter Dalum flere fordele ved at sænke momsen på frugt og grønt:

Markant resultatet af test

En testperiode, hvor Coop365 Discount sænkede priserne på frugt og grønt, viste før jul, at det vil have en stor effekt på forbrugernes indkøb af frugter og grøntsager, hvis man indfører differentiseret moms.

  • Salget af grønt steg med 44 pct. sammenlignet med den tilsvarende periode året før
  • Salget af frugt steg med 23 pct.

Kilde: Coop 365discount

”Det er et glimrende eksempel på, hvor meget prisen betyder for vores indkøbsvaner. Og lige præcist det at reducere prisen på frugt og grønt er en klar anbefaling fra WHO med henblik på at forebygge overvægt. Fordelen ved differentieret moms er, at det især er de prisfølsomme forbrugere der får ekstra støtte til at træffe et sundere valg. Og som en del af en større pakke vil det bidrage til at udligne noget af den sociale ulighed, som vi ser indkøbsvanerne,” siger han. 

Et løft for folkesundheden

Hos Hjerteforeningen vurderer chefkonsulent Natasha Selberg, at en differentieret moms vil få stor effekt på fokkesundheden:

”Lavere priser på grønne fødevarer gør danskerne mere motiverede for at købe mere frugt og grønt, og der er ingen tvivl om, at det vil være godt for folkesundheden. Derfor er vi også glade for forslaget, som forhåbentlig kan blive til virkelighed. I Hjerteforeningen er vi optagede af, at hvis man skal hjælpe danskerne til en sundere livsstil, så skal vi indrette moms- og afgiftssystemerne således, at det ikke bare bliver billigere at købe sundt, men også dyrere at købe usundt,” siger Natasha Selberg. 

Kan mindske risiko for dødsfald

Chefkonsulent i Diabetesforeningen, Signe Riis Andersen tror at initiativet vil kunne  bidrage til at tage toppen af den sundhedskatastrofe som kan tilskrives udsunde madvander:

”Væksten i overvægt og kronisk sygdom er en stille sundhedskatastrofe. Alene type 2-diabetes vil de kommende syv år næsten fordobles til op mod en halv million danskere. Usunde madvaner, er næst efter tobak den risikofaktor, der kan tilskrives flest dødsfald og sygdomme i Danmark. Sund moms kan skubbe danskernes madvaner i en sundere retning, og vi håber, at initiativet vil inspirere til politisk handling, for folkesundhedens skyld.”

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning