Annonce

Annonce

Butikshylder med grøntsager

Økologisk Landsforening ønsker en lavere moms på økologi og peger på, at staten lige nu har en merindtægt fra momsen på økologi i forhold til tilsvarende konventionelle varer. Foto: Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening vil have sænket momsen på økologi

Staten tjener mere på økologiske produkter end på konventionelle. Det er galt, mener Økologisk Landsforening, der vil have momsen på økologi sat ned for at sætte tempo på den grønne omstilling.

Valgkampen er kun lige gået i gang, men Økologisk Landsforening er allerede klar med et forslag til de politiske partier: Momsen på økologi bør sænkes.

Foreningen peger på, at staten lige nu har en merindtægt fra økologi ved at opretholde en enslydende moms på 25 pct. på alle fødevarer, uanset hvordan de er produceret. Da de økologiske fødevarer er dyrere at producere, giver det en merpris, der betyder, at momsens beløb stiger.

Økologisk Landsforenings forperson, Louise Køster, mener, at en lavere moms på økologi vil styrke økologiens konkurrenceevne og sætte fart på den grønne omstilling.

”Det økonomiske argument for at fravælge økologiske produkter skal udviskes. Det er ekstra vigtigt nu, hvor inflationen buldrer afsted, og hvor det derfor er vigtigere end nogensinde at gøre det, vi har aftalt: At satse på rene fødevarer, et bæredygtigt fødevaresystem og grøn omstilling. Det er nedsat moms på økologi et væsentligt bidrag til,” siger hun.

Arealet er blevet mindre

Hendes reference til det, ”vi har aftalt”, er en henvisning til, at regeringen i 2019 i sit forståelsespapir med sine støttepartier forpligtede sig til at fordoble det økologiske areal i 2030. Det mål blev gentaget, da de for et år siden lavede en bred politisk aftale om grøn omstilling af det danske landbrug.

Lige nu ser det dog svært ud med dén målsætning, for tallene for 2022 indikerer, at det økologiske areal faktisk falder en smule.

I 2021 var det økologiske areal på 313.111 hektar, mens der i år er indberettet et areal på 310.685 hektar. Det svarer til et fald fra 11,8 til 11,7 procent af Danmarks samlede landbrugsareal.

”Ved at nedsætte momsen på økologi fjerner vi barrierer for øget efterspørgsel, vi vil med garanti få et stigende salg, og vi gør det mere attraktivt for landmanden at lægge om til økologisk produktion. Det er den kæde, vi skal have sat fart på for at få øget det økologiske areal og sikre renere fødevarer, mere rent drikkevand, højere dyrevelfærd, renere vandmiljø, mere natur og højere biodiversitet,” siger Louise Køster.

Flere artikler fra samme sektion

Trods inflation: Flere danskere accepterer klimaafgifter på fødevarer

En ny måling viser, at et stigende antal danskere er klar til at betale ekstra for klimabelastende fødevarer som kød og mælk. Man kan godt indføre en afgift, uden det nødvendigvis bliver dyrere at handle, lyder det fra en tænketank.

25-11-2022 2 minutter Klima,   Forbrug,   Politik

Klimarådet foreslår en todelt klimaafgift for at undgå skævvridning af priserne

Et politisk flertal er enige om, at der skal indføres en CO2-afgift på landbruget. Hvordan det skal gøres, står dog stadig uklart. Klimarådet foreslår nu en todelt afgift, der både rammer landmændene og forbrugerne.

25-11-2022 3 minutter Politik,   Klima

Kødgiganter udleder næsten lige så meget metan som hele EU

Verdens udledning af den potente klimagas metan er støt stigende. Verdens 15 største kød- og mejeriproducenter udleder sammenlagt mere metan end Rusland og næsten lige så meget som EU. Se her hvad du som økolog kan gøre.

18-11-2022 7 minutter Klima,   Forbrug