Annonce

Annonce

Peter Skoven NorthSide med Økoprisen 2022

Peter Skoven modtog tirsdag Årets Økopris på Scandic Spectrum i København for sin modige indsats med at gøre maden på NorthSide Festival økologisk og plantebaseret. Jesper Rais

Den bærende kraft bag maden på NorthSide vinder Årets Økopris 2022

Peter Skoven, food & beverage direktør for NorthSide modtager, prisen for sit passionerede arbejdet med at indføre plantebaseret og 100 pct. økologisk mad på den aarhusianske musikfestival.

Økologisk Landsforening uddelte 1. november Årets Økopris Foodservice 2022 til Peter Skoven, som de seneste 10 år har haft hovedansvaret for mad og drikkevarer på musikfestivalen NorthSide. Den 52-årige århusianer får prisen for sit dedikerede arbejde med at indføre 100 pct. økologiske og primært plantebaserede råvarer i festivalmaden og bespisningen af de mange frivillige.

På en dag, hvor danskerne strømmede til valgurnerne for at sætte kryds ved de folketingspolitikere, som de kommende år skal stå i spidsen for den grønne omstilling af Danmark, hyldede Økologisk Landsforening den autodidakte kok og tidligere restaurantindehaver Peter Skoven for modet til at udstikke en bæredygtig kurs for festivalen.

Han har i den grad sat handling bag de mange fine ord om bæredygtighed og grøn omstilling ved at forvandle madboderne til et stort ta-selv-bord af økologisk fastfood, mens de økologiske drikkevarer flyder fra festivalens barer. På den måde har han fungeret som et inspirerende eksempel for både fastfoodbranchen og de ca. 40.000 private forbrugere og frivillige, som hvert år deltager på NorthSide.

Økoprisen Foodservice

Årets Økopris Foodservice uddeles af Økologisk Landsforening til en økologiske ildsjæl og madprofessionel, som har arbejdet særligt fokuseret og engageret for at fremme økologien i det professionelle køkken og sprede budskabet om sammenhængen mellem økologi og bæredygtighed.

Tidligere prisvindere:

  • 2021: Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark
  • 2019: Skolerne i Oure
  • 2018: Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers
  • 2017: Comwell Hotels
  • 2016: Odense Kommune
  • 2015: Overborgmester Frank Jensen (S), Københavns Kommune
  • 2014: Marian Aagaard, regionsformand, Kost & Ernærings-forbundet i Nordjylland

Mens valgkampen har været fuld af mere eller mindre luftige grønne løfter fra de politiske partier, blev Peter Skoven rost for aldrig at have rystet på hånden under omlægningen til økologi. Heller ikke da flere festivalgæster forud for 2022-udgaven af NorthSide kritiserede festivalen, da den proklamerede, at ud over kravet om udelukkende at bruge økologiske råvarer, så skulle maden i boderne også være kødfri og bestå af mindst 85 pct. plantebaserede ingredienser.  

Tillykke til en modig mand

Selve prisoverrækkelsen forgik tirsdag eftermiddag foran 130 deltagere på Økologisk Landsforenings inspirationsdag på Scandic Spectrum i København, hvor Helle Borup Friberg, direktør for Økologisk Landsforening bl.a. karakteriserede Peter Skoven som en fremsynet beslutningstager, som med sit mod har påbegyndt en grøn rejse forud for resten af sin branche:

"Tillykke, Peter. Du har sat dig bag roret, som en sand opdagelsesrejsende, uden at ryste på hånden, fordi du er overbevist om, at ruten er både vigtig og rigtig. Du har i høj grad været med til at bringe det økologiske og bæredygtige måltid på dagsordenen og fortsætter din kamp i bæredygtighedens tegn. Vi glæder os til nye ruter og til at rydde ufremkommelige veje sammen med dig og NorthSide i fremtiden," sagde Hele Borup Friberg, da hun overrakte prisen.

Man må forvente modstand

Det var en både stolt og tydelig rørt Peter Skoven, som modtog Økoprisen:

”Tak, hvor er det fedt, og hvor er jeg stolt,” sagde prismodtageren, som forklarede, at han altid har ønsket at forandre verden med god mad.

"Når man vil forandre verden, så må man forvente modstand. I sommer var jeg i hvert fald i skudlinjen, da vi lancerede en plantebaseret NorthSide festival. 'Tillykke med jeres hipstergøgl! Nå, nu skal man udskammes af alle kiwigufferne,' lød det på Facebook," sagde Peter Skoven.

Men han holdt fast, og han har vist, at den grønne omstilling slet ikke er så slem.

"Husk, at den grønne omstilling er noget, vi gør sammen, og jeg kan se flere samarbejdspartnere her i salen. Med den her i hånden vil jeg skabe endnu mere fokus på, at økologi er en vigtig del af den grønne omstilling," sagde han og løftede den statuette, som han netop havde modtaget.

Helle Borup Friberg overrækker Årets Økopris til Peter Skoven
Helle Borup Friberg overrækker Årets Økopris til Peter Skoven . Foto: Jakob Brandt

Peter Skoven mener stadig, at der er flere knapper, som NorthSide kan skrue på for at blive endnu grønnere, og lykkes det, vurderer han, at NorthSide har en realistisk mulighed for at nå det ultimative mål om allerede næste år at blive kåret som Europas mest bæredygtige festival.

Vandt i stærkt felt

Udover Peter Skoven fra NorthSide Festival, var også udbudsjurist i Københavns Kommune Betina Bergmann Madsen og stifterne af Organic Plant Protein, Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen, nomineret til Årets Økopris.

De var nomineret til prisen af Økologisk Landsforenings korps af økologiske ambassadører, inden foreningens udvalg for professionelle køkkener udpegede den endelige vinder.

”Det er et meget stærkt felt – ikke mindst fordi de alle arbejder passioneret for økologi og for en bæredygtig madkultur. På hver deres måde og på hver deres plads i værdikæden er de frontkæmpere for, at vi i fremtiden får et fødevaresystem, der er bæredygtigt,” siger formand for udvalget Mona Carøe, som selv modtog Årets Økopris i 2018.

Hun er cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, som var det første danske hospital, der fik Det Økologisk Spisemærke i guld.

Flere artikler fra samme sektion

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 6 minutter Kødproduktion

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

29-11-2022 2 minutter

Fem professionelle køkkener har gjort bælgfrugten til deres ven

Erfaringerne fra en håndfuld frontløberkøkkener viser, at det er muligt at integrere flere bælgfrugter i maden i landets professionelle køkkener.

28-11-2022 7 minutter Bælgfrugter,   Foodservice