Annonce

Annonce

Dommerpanel Gourmetprisen

Dommerpanelet blindsmagte sig gennem 12 finaleprodukter, inden de var klar til at kåre året vindere. Foto-Molly-Groenberg

Økologisk flødedessert og smør vinder Gourmetprisen 2022

Uddelingen af Gourmetprisen 2022 blev en stor succes for sønderjyske Naturmælk og søstermejeriet Øllingegaard i Nordsjælland, som løb med to ud af fire priser.

Det gav en del diskussioner, da dommerpanelet kastede sig over finaleprodukterne hos The Lab Kitchen i København for at smage sig frem til årets vindere. Men som sædvanligt stod de økologiske mejerier stærkt i billedet, da vinderne blev kåret.

I kategorien ”Is og konsummælksprodukter” vandt en økologisk flødedessert med kirsebær fra Øllingegaard Mejeri, mens Naturmælk vandt smørkategorien med en økologisk, dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt.

Gourmetprisen er hvert år en kærlig reminder om, hvor dygtige mejerierne er i Danmark, og hvor stor en lyst til at forny og innovere, der findes på mejerierne.

— Dommer Mika Wulff, madjournalist og blogger på Feinschmeckeren

Priserne fik de brede smil frem hos adm. direktør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk og Øllingegaard Mejeri:

“Vi arbejder hver dag på at lave endnu bedre produkter, så denne anerkendelse betyder noget for os alle sammen, både mejerister, landmænd og produktion,” siger Leif Friis Jørgensen i en pressemeddelelse, hvor han betoner, at Gourmetprisen er med til at holde mejerierne til ilden i forhold til at udvikle nye produkter.

Vindere af Gourmetprisen 2022

I år er det 17. gang, at Mejeriforeningens Gourmetprisen bliver uddelt, og vinderne i de fire kategorier er:

Is og konsummælks-produkter: Økologisk Flødedessert med Kirsebær fra Øllingegaard Mejeri

Smør: Økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt fra Naturmælk

Hårde oste: Gammel Knas, Arla Unika, Arla Nr. Vium Mejeri

Bløde oste: Hallands Himmel, Arla Unika, Arla Kvibille Mejeri (Sverige)

Bedømt på gastronomisk kvalitet

Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i sammensætningen af dommerpanelet, som i år bestod af stifter af magasinet Lækkerier, Mika Wulff, madjournalist og blogger på Feinschmeckeren, Rasmus Palsgård, Indehaver af Omegn og Venner i TorvehallerneKBH, Denny Vangsted og ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk, Camilla Bojsen-Møller.

"Det ligner en almindelig smør, indtil man oplever smagen, der er fuldstændigt sublim. Skøn farve, god tæthed og fasthed, ren og fed og med en legende syre og et flot inkorporeret salt", lyder dommen over årets bedste smør-produkt, som er produceret af Naturmælk. Foto-Molly-Groenberg

Dommerne vælger hver deres favoritter, og de bliver derefter enige om, hvilket produkt i hver kategori, som fortjener at vinde.

Efter at have smagt sig gennem de 12 finaleprodukter fandt de frem til fire vinderprodukter, som bliver produceret på mejerier i Sønderjylland, Vestjylland, Nordsjælland og Sverige.

Basen er sindssygt lækker, fed og cremet, og vi værdsætter, at mejeriet udfordrer, hvad fedtindholdet kan være i en yoghurt., lyder det bl.a. i dommernes bedømmelse af vinderdesserten fra Øllingegaard Mejeri
Basen er sindssygt lækker, fed og cremet, og vi værdsætter, at mejeriet udfordrer, hvad fedtindholdet kan være i en yoghurt., lyder det bl.a. i dommernes bedømmelse af vinderdesserten fra Øllingegaard Mejeri. Foto-Molly-Groenberg

“Gourmetprisen er hvert år en kærlig reminder om, hvor dygtige mejerierne er i Danmark, og hvor stor en lyst til at forny og innovere, der findes på mejerierne. For mig personligt er det også superspændende at holde mig opdateret på, hvad der sker på mejeriområdet, og hvilke produkter jeg kan bruge i mine opskrifter,” sagde Mika Wulff.

Også direktør i Mejeriforeningen, Henrik Damholt Jørgensen glæder sig over mejeriernes evne til hele tiden at udvikle nye produkter.

”Det er skønt at se, igen hvor højt niveauet ligger, inden for så mange forskellige mejerikategorier. Og så er det dejligt, at vinderprodukterne kan købes ude i butikkerne, så alle danskere selv kan smage dem,” sagde Henrik Damholt Jørgensen.

Sådan blev vinderne fundet

Vinderne af Gourmetprisen bliver fundet efter blindsmagning, hvor følgende kvalitetsparametre blev vurderet:

  • Udseende
  • Lugt
  • Smag
  • Grundsmagsbalance
  • Mundfornemmelse/tekstur
  • Flavorhelhed
  • Balance
  • Kompleksitet/synergi
  • X-faktor

Kilde: Mejeriforeningen

Flere artikler fra samme sektion

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil sætte en stopper for forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events