Annonce
Annonce
Økologisk flødedessert og smør vinder Gourmetprisen 2022
Uddelingen af Gourmetprisen 2022 blev en stor succes for sønderjyske Naturmælk og søstermejeriet Øllingegaard i Nordsjælland, som løb med to ud af fire priser.

Dommerpanelet blindsmagte sig gennem 12 finaleprodukter, inden de var klar til at kåre året vindere. Foto-Molly-Groenberg
Det gav en del diskussioner, da dommerpanelet kastede sig over finaleprodukterne hos The Lab Kitchen i København for at smage sig frem til årets vindere. Men som sædvanligt stod de økologiske mejerier stærkt i billedet, da vinderne blev kåret.
I kategorien ”Is og konsummælksprodukter” vandt en økologisk flødedessert med kirsebær fra Øllingegaard Mejeri, mens Naturmælk vandt smørkategorien med en økologisk, dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt.
Gourmetprisen er hvert år en kærlig reminder om, hvor dygtige mejerierne er i Danmark, og hvor stor en lyst til at forny og innovere, der findes på mejerierne.
— Dommer Mika Wulff, madjournalist og blogger på Feinschmeckeren
Priserne fik de brede smil frem hos adm. direktør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk og Øllingegaard Mejeri:
“Vi arbejder hver dag på at lave endnu bedre produkter, så denne anerkendelse betyder noget for os alle sammen, både mejerister, landmænd og produktion,” siger Leif Friis Jørgensen i en pressemeddelelse, hvor han betoner, at Gourmetprisen er med til at holde mejerierne til ilden i forhold til at udvikle nye produkter.
Vindere af Gourmetprisen 2022
I år er det 17. gang, at Mejeriforeningens Gourmetprisen bliver uddelt, og vinderne i de fire kategorier er:
Is og konsummælks-produkter: Økologisk Flødedessert med Kirsebær fra Øllingegaard Mejeri
Smør: Økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt fra Naturmælk
Hårde oste: Gammel Knas, Arla Unika, Arla Nr. Vium Mejeri
Bløde oste: Hallands Himmel, Arla Unika, Arla Kvibille Mejeri (Sverige)
Bedømt på gastronomisk kvalitet
Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i sammensætningen af dommerpanelet, som i år bestod af stifter af magasinet Lækkerier, Mika Wulff, madjournalist og blogger på Feinschmeckeren, Rasmus Palsgård, Indehaver af Omegn og Venner i TorvehallerneKBH, Denny Vangsted og ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk, Camilla Bojsen-Møller.

Dommerne vælger hver deres favoritter, og de bliver derefter enige om, hvilket produkt i hver kategori, som fortjener at vinde.
Efter at have smagt sig gennem de 12 finaleprodukter fandt de frem til fire vinderprodukter, som bliver produceret på mejerier i Sønderjylland, Vestjylland, Nordsjælland og Sverige.

“Gourmetprisen er hvert år en kærlig reminder om, hvor dygtige mejerierne er i Danmark, og hvor stor en lyst til at forny og innovere, der findes på mejerierne. For mig personligt er det også superspændende at holde mig opdateret på, hvad der sker på mejeriområdet, og hvilke produkter jeg kan bruge i mine opskrifter,” sagde Mika Wulff.
Også direktør i Mejeriforeningen, Henrik Damholt Jørgensen glæder sig over mejeriernes evne til hele tiden at udvikle nye produkter.
”Det er skønt at se, igen hvor højt niveauet ligger, inden for så mange forskellige mejerikategorier. Og så er det dejligt, at vinderprodukterne kan købes ude i butikkerne, så alle danskere selv kan smage dem,” sagde Henrik Damholt Jørgensen.
Sådan blev vinderne fundet
Vinderne af Gourmetprisen bliver fundet efter blindsmagning, hvor følgende kvalitetsparametre blev vurderet:
- Udseende
- Lugt
- Smag
- Grundsmagsbalance
- Mundfornemmelse/tekstur
- Flavorhelhed
- Balance
- Kompleksitet/synergi
- X-faktor
Kilde: Mejeriforeningen
Flere artikler fra samme sektion
Rekordmange har allerede tilmeldt sig Klimahandledagen
To uger inden det landsdækkende klimaevent har over 133.000 tilmeldt sig til de hundredvis af forskellige aktiviteter, hvoraf mange er gratis at deltage i.
For første gang afholder Kalø Økologisk Landbrugsskole Økodag - og det er ikke kun for gæsternes skyld
De færreste landbrugselever har råd til at etablere sig som selvstændige på et storlandbrug. Derfor skal de lære at være landbrugere på en ny måde - og Økodag er et vigtigt led i den læring. Landbrugsskolen på Kalø vil nu udvide sin gårdbutik og fremover holde flere åbne arrangementer.
Nocla-stifterne: Forskellighed er en af vores styrker
Nocla er stiftet af et dedikeret founderteam med meget forskellige kompetencer, men de er enige om kursen.